BALIKESİR TURİZMİNDE PANDEMİ SÜRECİ VE BÜYÜME STRATEJİLERİ ELE ALINDI

Nilgün KAYA

Balıkesir Turizm Buluşmalarının ilki Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından Ayvalık’ta düzenlendi.

Yerel yönetimler ile turizm sektör temsilcilerini bir araya getiren ve turizmin geleceğini masaya yatıran toplantıda, pandemi sürecinin turizme etkileri ve Balıkesir turizminde büyüme stratejileri ele alındı.

Cunda Uygulama Oteli’nde 12 Haziran Cuma günü gerçekleştirilen turizm koordinasyon toplantısına, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Ayvalık, Burhaniye, Edremit, Gömeç, Havran, Sındırgı Belediye başkanları, Balıkesir Üniversitesi öğretim görevlileri, Ayvalık, Gömeç, Edremit Kent Konseyleri, körfez bölgesi turizm dernekleri, Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası,Ayvalık Günlük Tur Tekneleri Kooperatifi, Ayvalık Turizm Tanıtma Derneği’nin yanı sıra körfezden turizm temsilcileri katıldı.

Pandemi sürecinin turizme etkileri, Balıkesir turizminde büyüme stratejileri, turizmin çeşitlendirilmesi, alternatif turizm kaynakları, kent genelinde turizmin 12 aya yayılması için öneriler, turizmde dijitalleşme, turizm faaliyetleri önerileri ve sektör temsilcilerinin tespit paylaşımlarının gündeme geldiği buluşmada, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Edremit Belediye Başkanı Hasan Selman Aslan, Gömeç Belediye Başkan vekili Gazi Pişkin, Burhaniye Başkan vekili Murat Yazgan, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Meslek Okulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Oğuzhan İlban söz alarak sorunlar ve talepleri gündeme getirdi.

“TURİZMDE SORUNLARI BİRİNCİ ELDEN ÖĞRENMEYE GELDİK”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz yaptığı açılış konuşmasında, Balıkesir’de 10 yılların birikmiş problemleri olduğuna değinerek “Pandeminin en çok etkilediği sektör turizm. Sonuçta hep beraber mücadele ortaya koyacağız. Çünkü insanların huzura ve normalleştirmeye ihtiyacı var. Büyükşehir belediyesi olarak en en iyi şekilde gelecek misafirleri nasıl ağırlarız, alt yapıyı nasıl hazırlarız. Yerel yöneticiler olarak bizler neler yapabiliriz. Hükümetimizden neler isteyebiliriz, Karakterini çok değiştirmeden Körfez algısını nasıl güçlü tutabiliriz? Bunları istişare edelim diye bir araya geldik. Turizmci arkadaşlar kara kara düşünüyor. Bilinmeyen birşeyle mücadele ediyoruz. Krizden bilimle değil siyasetle çıkarsınız, aldığınız kararları birlikte uygulayarak, herkes eşit uyguladığında krizden çıkarsınız. Bu konuda turizm bölgeleri oldukça dezavantajlı. Kapadokya’da, Antalya’da yabancı turistler, uçak seferleri iptal edilmiş. Biz burada şehrimizle ilgili iyi bir siyaset yönetip esnafın alışık olduğu gelirin altına düşürmememiz lazım. Bu da sezonu uzatmakla mümkün. Devletimize buradaki otellerin farklılıklarını nasıl duyurabiliriz diye birinci elden öğrenmeye geldim. Biz 60 aylığına seçiliyoruz. Şu anda 15 ayımızı tamamladık. Belediye ekipleri birbirini benimsedi. Belediye başkanlarımızla konuştuğumuz projeleri hayata geçirmeye çalışıyoruz. İşbirliği, güç birliği yapıyoruz. Senin bölgen, benim işim kavramı yok. Çok farklı siyasi partilerden arkadaşlarımız var. Hepimiz Balıkesir’de yaşıyoruz ve önceliğimiz Balıkesir’e hizmet etmek. Balıkesir için çalışıyoruz. Siyasetsiz bir anlayışla körfezimize hizmet etmeye çalışıyoruz. Sizler de birbirinizi tanıyın, sorunları belirleyin. Sorunlar masada konuştukça çözülebilir. Bütün sorunları akıl koyarak, en az bütçeyle en faydalı işleri yaparak çözmeliyiz” dedi.

‘Ülkemizi, denizimizi, tarlamızı, havamızı kirleten insanlarla barışık olmam mümkün değil’ diyen Başkan Yılmaz, “İkinci bir Ayvalık yok. Bu denizi kirlettikten sonra temizleme maliyeti çok yüksek. Sularımızı, doğayı kirletmeye kimsenin hakkı yok. Hepimiz müşterek hayat yaşıyoruz. Mutlaka sanayi tesisleri olacak ama belirli yerlerde bir hassasiyet varsa bizim burada üç hassasiyetle düşünülmeli. Normal filtreler değil daha güçlü filtreler takılmalı. Çünkü göz bebeği bir yöreden bahsediyoruz. Bu konuda bakanlığımızın ilgili birimleriyle istişare halinde olup, on yılların boşvermişliği ile belirli noktada kirlenmiş olanları bir an önce düzeltmek, devam etmek isteyenlerle yasal mücadele verebileceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde balıkçılık ve denizle ilgili hobilerin az olduğunu, sıkıntının tekneyi indirmenin ayrı dert olması, balıkçı kooperatiflerinin aldığı para, çekecek yer olmamasını gösteren Yılmaz, “Bununla ilgili BASKİ’ye talimat verdim . Şehrin farklı noktalarında tekne indirme rampaları yapılacak. Teknelerin römorkörle çekilebileceği ve tekneyi bırakabileceği, bakımının yapılacağı yerler yapıp, çok az maliyetle deniz insanını rahatlatacağız” dedi. Uygulamanın 2 sene içinde hayata geçeceği belirtildi.

“EDREMİT KÖRFEZİ, BALIKESİR TURİZMİNİN LOKOMOTİFİ”

Edremit Körfezinin Balıkesir turizminin lokomotifi olduğuna dikkat çeken Balıkesir Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Çaltı, “ Balıkesir’in üç ana unsuru Balıkesir turizmini yaşatan ana unsurlar. Bunlar 3 ay boyunca Balıkesir ekonomisine katkıda bulunuyor. Tüm çabamız Balıkesir’de 12 ay turizmi nasıl yapabiliriz. Bu konuyu sürekli gündemimizde tutuyor, projeler üretmeye çalışıyoruz. 1 hafta 10 günden beri normalleşme sürecine girdik. 3 aydır toplantı yapamadık. Otellerimizin çoğu kapanmak zorunda kaldı ama şu anda eğlenmek ve dinlenmek için bölgeye gelmek isteyenlerde hala bir tereddüt var, ‘acaba virüs kapar mıyım?’ tereddüdü var ama herkes bölgeye gelmek istiyor. İkinci konutlar doldu. Balıkesir’de 60 bin konaklama tesisi var. Bunlarda hazırlıklarını yaptı, bekliyor.

Arıtma tesislerinin bulunmadığı yerlerde vidanjör hizmetlerinin yüksek olduğunu söylüyor tesisler, turizm işletme belgeli tesislerin su ücretleri konusunda bir talebi oldu. Bu konuyu gündeme getirdik. Kültür ve turizm bakanlığından belgeli tesislerde Yücel başkanımız göreve gelir gelmez bu haksızlığı giderdi. Yani arkadaşlarımız belediyeye müracaat edecek. Sahil kullanımı ve şezlonglarla ilgili alınan ecrimisillerle ilgili bir sıkıntı var. Sezon bizim bölgemizde 3-3.5 aya düşüyor ancak ecrimisil yıllık olarak alınıyor ve bu ecrimisil turizmcilerin belini büküyor. Bu konuda muhatap Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, milli emlak veya belediye kiralayarak ecrimisil alıyor. Böyle bir uygulama var. bu konu gündemimizde. Ayvalık Şeytan Sofrası asfaltının yenilenmesi isteniyor. Transferlerin daha küçük otobüslerle yapılmasının daha iyi olacağı söyleniyor. Yaz sezonunda Ayvalık’ta tur otobüslerinin indi bindi yapacağı yer çok az. Cumartesi-Pazar ana yol tek şeride düşürülebilir mi yönünde talep var. Ayvalık ve Cunda’da sokakların sağlıklaştırılması isteniyor. Zaman zamanda trafiğe kapatılmasının uygun olacağı belirtiliyor. Cunda’da bazı sokaklarda renkli şemsiyelerde peyzaj çalışması isteniyor.” dedi.

“FOTOĞRAFA BİR BÜTÜN OLARAK BAKMAK GEREKİR”

Kendisinin de işletmeci olduğunu ve sıkıntıları birebir hissettiğini ifade eden, turizmin sadece güneş ve denizle değil öncelikli olarak değerlerin korunması ile olacağını söyleyen Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık’ta arıtma ve alt yapı sorunları olduğunu belirterek, “Ayvalık’ta 19 bin 148 yatak kapasitesi mevcut. Eğer burada ciddi anlamda turizm düşünüyorsak bir vizyon koymak ve fotoğrafa bütün olarak bakmak gerekir. Öncelikli kriter sağlıklı bir çevre olması. Bu sağlıklı çevrede daha iyi turizm olacaktır. Turizmi de çeşitlendirmek gerek. Pandemi nedeniyle tüm belediyeler uygulamalar konusunda birlikte hareket etmeli” dedi.

“KÖRFEZ BÖLGESİNDE ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAD SAFHADA”

Körfezle ilgili özeleştiri yaparak konuşmasına başlayan Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, “Çevre kirliliği bizde had safhada. Arıtma tesisleri noksanlığından deniz kirliliğine inanılmaz çevre kirliliği var. bunda hepimizin sorumluluğu var. Görüntü ve tabela kirliliği korkunç. Buna bir standart getirilebilir mi bilmiyorum. Kaz dağlarımız var diyoruz. Kaz dağlarında ciddi kirlilik yaratan faaliyet var. altın madeni talanı var. mitolojiden beri gelen bir değeri var. dünya mirası Kaz Dağları, ama ormanlarımız talan ediliyor mu ediliyor. Önce çevre kirliliği konusunda bir şey yapmak lazım. Herşeye ekonomik olarak bakmamak lazım. Edremit deresini bir görün. Biz bunları tespit ettik. Bu sorunları ortadan kaldırmamız gerekiyor. Turizmcilik açısından Edremit olarak diğer ilçelere göre geriyiz. Yatak sayımız Ayvalık’la kıyaslanmaz. Çok acayip olarak ikinci konutçuluk var. Otelcilere bir şey söyleyeyim. Bu sezon işiniz zor. Turizmcileri ayakta tutmak için kurumların desteği şart.”dedi. Edremit’te ‘tarih, turizm, tarım’ olarak 3 T dediklerini belirten Başkan Arslan, “Tarımın turizmi destekler noktada planlamamız lazım. Güre’nin kazı yeri ilan edilmesi. Edremit’e bir Arkeoloji Müzesi lazım. Bunlar hep turizmi destekler” dedi.

“BALIKESİR’DE TURİZM BAŞTAN YORUMLANMALI”

Bütün nimetlerin Balıkesir’de olduğunu ancak Balıkesir’in turizmden yeteri kadar gelir elde edememesinin üzücü olduğunu ifade eden Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, ilçe olarak yaptıkları termal ve seracılık çalışmalarını anlattı. “Belediye başkanı olarak inandığınıza halk, turizmci inanmıyorsa yapacak birşey yok. Aynı şeye ortak akıl vermedikçe başarılı olamayız. Ana eksen bu. Balıkesir’de turizmin baştan yorumlanması gerektiğine inanıyorum. Ezberlerimiz var ve bu ezberler bizi yolda bırakıyor. Hepimiz turizmde tek bir bakış açısından bakmak zorundayız. Kime ne görev düşüyorsa yerine getirmeli. Turizmci olarak şehrimizi, bölgemizi, hikayemizi tanımaktan geçiyor. Tanımadığınız, inanmadığınız birşeyi nasıl anlatacaksınız?” dedi.

“KORU KORU BİR YERE KADAR, BOYAMAK VE PARLATMAK TA LAZIM”

Tabela kirliliğine neden izin verildiği sorusuna Başkan Yücel Yılmaz, “İnsanların yaşam tarzına müdahale etmeye, özel hayatlarına müdahale etmeye seçmiyorlar bizi. Toplumdaki geçerli şey ayıplama. Çağdışı kalmış birşey yapanı Kent Konseyi ikna edecek, ayıplayacak. Ayıplama insanları en iyi motive eden şeydir. Toplumsal mutabakatları sağladığımız konuda ilerlememiz lazım. Yatak sayısını arttırmamız lazım. Belirli yerleri imara açmamız lazım. Kapalı sahiller, kumsallar olacak. Herşeye karşıyız şeklinde olmuyor. Koru koru bir yere kadar. Boyamak ta lazım. Parlatmakta lazım. Turizm birazda doğal kalsın değil doğala benzer alternatif hizmetler demek. Yatırımcı ile halk uyumsuzluk içinde. Bazıları herşeye karşı, öcü görüyor. Bazıları abartılı. Bunları dengeleyecek olanlar da Kent konseyleri” dedi. Turizmde kent konseylerine büyük görevler düştüğünü belirten Başkan Yılmaz, Kent Konseylerini göreve çağırdı.

Burhaniye Belediye Başkan vekili Murat Yazgan, turistten ne alırız değil ne veririz diye düşünülmesi gerektiğine dikkat çekti. Yazgan, bölgede Havaalanına yakın bir noktada termal bir hastane gerektiğini vurguladı.

Çevre kirliliğinin yanı sıra tabela kirliliği, otellerde yerel mutfağın zayıflığı, yöreyi iyi bilen, yörenin hikayelerini anlatıp, yöreyi sevdirecek rehberlerin eksikliği, alt yapı eksiklikleri gibi konuların gündeme geldiği toplantının 2 saati aşan bölümünde yerel yöneticiler konuşurken turizmciler toplantının çok az bölümünde konuşma imkanı buldu.