AYVALIK’TA ÇEVRE FELAKETİ ; SARIMSAKLI VE NİKİTA’DA ALARM; DERE DE DENİZ DE SİMSİYAH OLDU

Nilgün KAYA

7 yıl önce toplu balık ölümlerinin yaşandığı, 2 yıl önce de Sarımsaklı plajını kirletmesi ile gündeme gelen Ayvalık Nikita Deresi, simsiyah akan sularıyla çevre felaketine neden oluyor. Kirliliğin boyutları aradan geçen yıllara rağmen tespit edilmezken derenin denize karıştığı noktanın Mavi Bayrak almaya hak kazanması soru işaretlerine neden oldu.

Altın pırıltılarla yüklü kumsalı, turkuazdan laciverte dönen suları ile Ege’nin en güzel sahilleri arasında yer alan Ayvalık Sarımsaklıda denizin simsiyah olması vatandaşları endişelendirirken gözleri Sarımsaklıda denize dökülen Nikita deresine çevirdi.

2013’te binlerce balığın ölmesiyle, son olarak ta denizin simsiyah olmasıyla gündeme gelen Nikita deresindeki kirliliğin boyutlarının tespit edilmesi ve sorunun bir an önce çözümlenmesini isteyen vatandaşlar, Ayvalık’ta yıllardır bir çevre felaketinin yaşandığını ifade ediyor.

ÇALIŞTAY BİLE DÜZENLENDİ AMA KİRLİLİK ÖNLENMEDİ

2018 yılında yaşanan, vatandaşların şikayetleri ve yapılan haberler üzerine Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından düzenlene Çalıştayda sorun kapsamlı olarak ele alınmış, DSİ 25. Bölge Müdürlüğü’nce ıslah programına alındığı belirtilen Nikita Deresinin kirli suları çalıştayın ardından, 2 vidanjörle suyu çekilmişti.

“GEREKLİ DENETLEME YAPILSIN, SORUMLULAR HAKKINDA YAPTIRIM UYGULANSIN”

Ayvalık Tabiat Platformu, geçtiğimiz ay Çevre ve Şehircilik Balıkesir İl Müdürlüğü’ne gönderdiği dilekçesinde, ‘Balıkesir ili, Ayvalık İlçesi Nikita Deresine sanayi tesislerinden kara renkli ağır kokulu atık boşalttığına dair video sosyal medyada paylaşılmıştır. Ekte ekran görüntüsü olan fotoğraflar mevcuttur. hem Nikita Deresi hem de Sarımsaklı Sahili zarar görmüştür. Nikita deresi boyunca sıralanmış olan zeytinyağ fabrikaları veya pirina işleyen tesislerden kaynaklandığını düşünmekteyiz.’ diyerek gerekli denetlemenin yapılarak sorumlular hakkında yaptırımların uygulanmasını talep etmişti. Dilekçeye yanıt veren Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün ‘Nikita’ya salınıp Sarımsaklı sahilini de kirleten karasuyun DOĞUŞ PRİNA’dan kaynaklandığı ve idari para cezası uygulandığı’ yönünde yanıt verdiği öğrenildi. Ayvalık Kent Konseyi ve Çevre Koruma Derneği de Nikita deresindeki kirlilik hakkında yetkililere dilekçe göndererek sorunun acilen çözümlenmesini istedi. 

DERENİN DENİZLE BULUŞTUĞU NOKTADA 2 MAVİ BAYRAK VERİLDİ

Çevresine yoğun bir koku ve kirlilik yayan Nikita deresinin, sarımsaklı plajında denizle buluştuğu iki noktaya bu sene Mavi Bayrak verildi. Vatandaşlar, kirlilik nedeniyle denize giremedikleri, çevresinde yürüyüş bile yapamadıklarını belirtirken nasıl Mavi Bayrak verildiğini sorguladı.

5 YIL ÖNCE TOPLU BALIK ÖLÜMLERİ YAŞANMIŞ, SUDAKİ ARSENİK ORANI YÜKSEK ÇIKMIŞTI

27 Eylül 2013’te toplu balık ölümlerinin yaşandığı Nikita Deresinde arsenik miktarının çok yüksek çıkmasına rağmen kirletici kaynakların araştırmasının yapılmadığı biliniyor. Yaşanan olay üzerine dönemin GTH İlçe Müdürü, dere çevresinde 20’ye yakın fabrika olduğunu belirterek, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün konuya el atması gerektiğini, yerel ölçekli bir iş olmadığını söylemişti. Numunelerin gönderildiği İzmir Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsünden gönderilen raporda; Dere suyunda 307 mg/l arsenik bulunduğu belirlenmişti.