MODERN İNSANIN KORKUNÇ PANAROMASI ABSÜRD KOMEDİDE

Nilgün KAYA

Genç Tiyatrocu Enver Öksüz ve Nevran Yıldız tarafından yeni kurulan Gaca Tiyatro, Türkiye’de ilk kez sahneye uyarlanan  ‘Yıldız Tozu’ adlı oyunu ile sahneye çıktı.  Modern insanın korkunç panoramasını absürd komedi olarak işleyen oyun, konusundan oyuncuların performansına kadar izleyenlerden tam not aldı. İntiharın Genel Provası ve Profesyonel gibi önemli oyunların yazarı, Emir Kusturica’nın Underground filminin senaristi ünlü Sırp oyun yazarı Duşan Kovaçeviç’in  ‘’Yıldız Tozu’’ oyunu Türkiye’de ilk kez Gaca Tiyatro tarafından sahneye konuldu. 23 Kasım’da Türkiye prömiyeri yapan tek perdelik oyun, 24 Kasım Cumartesi akşamı da Ayvalık seyircisi ile buluştu.  Ayvalık Sanat Fabrikası’nda sahnelenen oyunda, Burcu Yaşar, Enver Öksüz, Mana Uygur, Nevran Yıldız ve Süleyman Köseoğlu rol aldı. Oyunun yönetmenliğini geçen sene vizyona giren ‘’Babam’’ filminin senaristi, Nail Pelivan üstlendi. Oyunda modern dünyada kadın-erkek ilişkileri ve yine modern insanın varoluşsal sorunları absürd bir yorumla anlatıldı.

MODERN DÜNYADA KADIN –ERKEK İLİŞKİLERİ VE İLİŞKİLERDEKİ DÖNGÜ

Karmaşık bir aşk dörtgeni içinde olan Marko ve eşi Kaça, Yelena ve eşi İvan’ın yaşadıklarının konu edildiği oyunda, kendilerini ne beklediğinden habersiz eşlerinden kurtulmaya çabalayan Marko ve Yelena’nın evliliklerinden kurtulduklarında bekledikleri dünyaya kavuşamaması, aynı döngüye geri dönmesi, Yelena’nın teyzesi Kaça ve Marko’nun aile dostu olan ilginç bir garsonun işin içine girmesi ile absürd ve komik bir çılgınlık olarak anlatılıyor.  İzleyicilerin keyifle izlediği, beğeni toplayan oyunun Aralık ayı içerisinde Ayvalık’ta tekrar sahneleneceği öğrenildi. Yönetmen Nail Pelivan, “Duşan Kovaçeviç’in 76 yılında kaleme alıp, 2003’te revize ettiği oyunu ilk ele aldığımızda, modern insanın korkunç bir panaromasıyla karşılaştık. Absürd komedi olarak nitelendirsek bile, oyunun karakterleri, modern dünyanın insanları ne hale getirdiğini göz önüne seriyor. Bazımız hayatta bir türlü yerini bulamıyor, bazımız sürekli bir maskeyle dolanıyor, bazımız sadece kendiyle sohbette, bazımız ise kendisinden vazgeçmiş” dedi.

“OYUNDA KALARAK, FARKLI OLANI ARAYARAK ÜRETMEK İSTİYORUZ” DEDİ.

Adı Türk kukla tiyatrosunda kadın ve orta oyununda zennen anlamına gelen Gaca Tiyatro kurucusu ve tiyatro oyuncusu Enver Öksüz,  ‘Modern ya da klasik metinleri kendilerine has yorumlarla sahneleyip, oyunda kalarak, farklı olanı arayarak yolumuza devam etmek kısacası üretmek istiyoruz. Prodüksiyon tiyatrosu olarak, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere uzun soluklu işbirliği yapabileceği salonlarla görüşüyor, bölgesel turnelerle ilgileniyoruz. Gaca Tiyatro olarak gelecek yıllardaki hedefi repertuvarını kaliteli oyunlarla oluşturmak ve genişletmek” dedi.