Ayvalık’ta Tek Yön Uygulamasına Ara Veriliyor: Karar UKOME Toplantısında Netleşecek

Nilgün KAYA

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 12 Mayıs 2025 tarihinde Atatürk Bulvarı üzerinde başlatılan tek yön trafik uygulamasına, 1 Eylül itibarıyla geçici olarak ara verileceği öğrenildi. Uygulamanın önümüzdeki yaz sezonunda devam edip etmeyeceği ise 27 Ağustos’ta Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından yapılacak toplantıda karara bağlanacak.

Tek yön uygulaması, Ayvalık Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Ayvalık Kaymakamlığı’nın iş birliğiyle hayata geçirilmiş; navigasyon sistemleri de bu doğrultuda güncellenmişti. Uygulamanın amacı, ilçe merkezindeki trafik yoğunluğunu azaltmak ve araç akışını daha düzenli hale getirmek olarak açıklanmıştı. Ancak uygulama, bazı kesimlerden eleştiri aldı.

Tepkiler ve Talepler

Ayvalık Şoförler ve Otomobilciler Odası, bir grup kent esnafı ve bazı vatandaşlar uygulamaya karşı çeşitli eylemler düzenleyerek tepkilerini dile getirdi. Özellikle toplu taşıma araçlarının şehir merkezine girişinin kısıtlanması, hem esnaf hem de yolcular açısından mağduriyet yarattığı gerekçesiyle eleştirildi. Oda Başkanı Aziz Ciddi, yaptığı açıklamada, toplu taşıma araçlarının uygulamadan muaf tutulması gerektiğini savunarak, bu konuda belediye yetkilileriyle görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Alternatif Güzergâhlar ve Navigasyon Güncellemeleri

Uygulama kapsamında navigasyon rotaları da yeniden düzenlendi. Ayvalık Devlet Hastanesi’nden başlayarak Yenimahalle üzerinden İlçe Jandarma Komutanlığı’na kadar uzanan yeni güzergâhlar oluşturuldu. Bu değişiklikle birlikte eski rotalar kaldırıldı ve alternatif arterler devreye alındı. Ancak uzmanlar, tek yön uygulamasının başarılı olabilmesi için paralel alternatif yolların yeterli olması gerektiğini, Ayvalık’ta bu altyapının henüz tam anlamıyla sağlanamadığını ifade ediyor.

UKOME Toplantısı Belirleyici Olacak

27 Ağustos’ta yapılacak UKOME toplantısında, uygulamanın devam edip etmeyeceği, kapsamının genişletilip daraltılacağı ve toplu taşıma araçlarının muaf tutulup tutulmayacağı gibi konular ele alınacak. Yerel yönetimlerin ve ilgili meslek odalarının görüşleri doğrultusunda alınacak kararın, Ayvalık’ın trafik düzenlemeleri açısından belirleyici olması bekleniyor.

#gazeteayvalık

@gazeteayvalık

#ayvalık

#tekyön

@balıkesirbüyükşehirbelediyesi

@ayvalıkbelediyesi