Ayvalık Sahilinde Sürpriz Misafir: Üç Yıl Aradan Sonra Akdeniz Foku Görüldü

Nilgün KAYA

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, nadir görülen ve koruma altında olan Akdeniz foku heyecanı yaşanıyor. En son üç yıl önce ilçe merkezindeki bir mazgaldan çıkarak sokak aralarında görülmesiyle gündeme gelen fok, bu kez deniz kıyısındaki bir restoranın yakınlarında ortaya çıktı.

İnsan kalabalığına oldukça yakın bir noktada görülen fok, restoran ekibi ve çevredeki vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildi. O anları cep telefonuyla kayıt altına alan Özgün Özdemir, yaşadığı şaşkınlığı şu sözlerle dile getirdi:

“Birçok kere gidip geldi, yaklaşık 10 dakika boyunca izleme şansımız oldu. Ben ilk kez bu kadar yakından bir fok görüyorum. Gerçekten büyüleyici bir andı.”

Uzmanlar Uyarıyor: Doğal Yaşam İçin Olumlu Bir İşaret

Ayvalık kıyılarında Akdeniz fokunun bu kadar yakından ve uzun süreli görülmesi, deniz ekosisteminin sağlığı açısından olumlu bir gösterge olarak kabul ediliyor. Ancak uzmanlar, nesli tehlike altında olan bu canlıların: Beslenme ve dinlenme alanlarına müdahale edilmemesi, Yiyecek verilmeye çalışılmaması, Güvenli bir mesafeden izlenmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

Üç Yıl Önceki Görüntüleri Akıllara Getirdi

İlçede daha önce yaşanan benzer bir olayda, bir fokun denizden çıkıp yağmur suyu mazgalları aracılığıyla sokak ortasına kadar gelmesi Türkiye genelinde büyük ilgi uyandırmıştı. Üç yıllık bir aradan sonra gelen bu yeni ziyaret, Ayvalık sakinleri ve doğaseverler arasında sevinçle karşılandı.

Akdeniz fokları, dünyada nesli en çok tehlike altındaki 10 memeli türünden biri olarak kabul ediliyor ve Ayvalık kıyıları bu nadir canlıların önemli geçiş rotaları üzerinde yer alıyor.