AYVALIK BÜYÜK TEKNE BARINMA YERİ SONDAJ ÇALIŞMASI BAŞLADI

Nilgün KAYA

Yaklaşık 2.5 ay önce yaşanan fırtınada 100′ ün üzerinde balıkçı ve dalış teknesinin hasar görüp battığı Ayvalık’ta, büyük tekne barınağı etüd ve zemin araştırma sondajına başlandı.
Ayvalık Setur Marinanın yan tarafında belirlenen alanda yapılacak 10-50 metrelik 85 adet büyük tekne için planlanan barınağın zemin etüd ve sondajı için butonlara törenle basıldı. Alınan bilgiye göre, sondaj çalışmasının 2-3 hafta süreceği, bu çalışma ardından 4-10 metrelik 250 küçük tekne kapasiteli barınak için de çalışmalara başlanacağı, proje çalışmasının 1 yıl, inşaat çalışmasının 1.5 yıl süreceği, gerekli onayların alınması durumunda 2.5 yıl içerisinde barınakların hizmete açılacağı öğrenildi.
Törene Balıkesir Büyükşehir Belediye başkanı Yücel Yılmaz, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ulaştırma Bakanlığı İzmir 3. Bölge Müdürü  Hacer Eke, AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Ali Gür, MHP Ayvalık İlçe Başkanı Mehmet Sıray, belediye meclis üyeleri, S.S Deniz Motorcular Kooperatifi Başkan yardımcısı İsmail Duman, S.S Cunda Su Ürünleri Kooperatifi başkanı İsmail Güran, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire başkanı Hikmet Memiş, 15 kişilik proje ekibi katıldı.
Ulaştırma Bakanlığı İzmir 3. Bölge müdürü Hacer Eke, “İnşallah bu projeyi bitirip hizmete açacağız. Şu an da sondaj çalışmalarına başladık. Daha sonra gerekli çalışmaları yaparak ihale aşamasına geleceğiz. Herkese hayırlı olsun.” Dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, ” Balıkesir’in yirmi ilçesi var. Ama Ayvalık’ın ayrı bir güzelliği var. Ayvalık, Balıkesir’in misafirhanesi. bütün misafirleri ağırladığımız bir yer. Burada stratejik planlarımızı yaparken iki tane barınak planlanmıştık. İkisinin de yapılmasıyla ilgili çalışmaları Ayvalık Belediyesi ile çalışıyorduk. Geldik buraya baktık, yazılarımızı yazdık, gönderdik ama Mayıs ayında olan birçok balıkçıyı rahatsız eden burada ticaretini yapan birçok arkadaşımızı zarara uğratan iş bizim işimizi hızlandırdı. Bakanımız buralara geldi. Buradaki ihtiyacın elzem olduğunu gördü ve projeyi hızlandırmak adına Mesut başkanımızla birlikte kolları sıvadı. Bu projenin yapılması konusunda biz üzerimize düşeni yapacağımızı söyledik. Bugün geldiğimiz noktada yapacağımız zemin etüdleri ile projeyi sağlıklı bir şekilde hayata geçireceğiz” dedi.
Balıkçı barınağının yıllar önce yapılması gereken bir devlet yatırımı olduğunu ve barınak yapacağız diye yola çıkan adayların başvuru bile yapmadığını belirten Ayvalık belediye başkanı Mesut Ergin ise konuyla ilgili Yücel Yılmaz’ a hassasiyetinden ötürü teşekkür etti.