ÖLMEZ AĞACIN GÖLGESİNDE 17. HASAT FESTİVALİ 

Nilgün KAYA

Ayvalık, ‘Ölmez ağacın gölgesinde’ 17. kez hasat festivaline hazırlanıyor. 17. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali 3-6 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası, Ayvalık Ziraat Odası, Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Ayvalık Ticaret Odası Laboratuvar A.Ş ortaklığında, Kırlangıç Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan, 17. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali’nin program akışıyla ilgili basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya; Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, ATO Meclis Başkanı Suat Akın, Meclis Başkanı yardımcısı Sedat Aktaş, ATO Laboratuvar A.Ş Müdürü Cafer Çaylan, Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası Genel sekreteri Zuhal Yıldız, Ayvalık Ziraat Odası genel sekreteri Murat Davranlı ile yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı.

Ayvalık Ticaret Odası Salonundaki toplantıda festivalin kente hareket ve güzellik katmasını temenni eden Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, “Amacımız hasat günleri ile birlikte Ayvalık Zeytin Zeytinyağının, markalarımızın, coğrafi işaretimizin, doğal değerlerimizin tanıtımını yapmak, Ayvalık Zeytinyağının dünyaca bilinen ününü korumak ve bu ünü Ayvalık Gastronomisi, Gastro Turizmini geliştirmek, Ayvalık Turizm sezonunu uzatmak amacı ile turizm sektörümüze aktarmak, birbirinden ayrılmaz bu iki sektörü daha güçlü bağlar ile birbirine bağlamaktır.” Dedi.

Program dahilinde, gün içlerinde ve 6 Ekim pazar günü spor aktiviteleri ile Ayvalık, Cunda, Küçükköy ve Altınova merkezlerinde ikramlı müzik etkinlikleri ve sunumların yapılacağını belirten Uçar, “Tüm Ayvalık da yaşayanlar ve misafirlerimiz davetlidir. Festival sonrası tüm katılımcı ve sponsorlarımız ile yapılacak anket çalışması sonucuna göre, geliştirilmesi, çıkarılması veya eklenmesi gereken içeriklerin tespitini yapıp, bir sonraki 18. Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat festivalinin yol haritasını çok daha önceden belirlemeyi ve hazırlıklarını yapmayı düşünmekteyiz. Bu günlerde bizlerden desteğini esirgemeyen,başta yönetim kurulum olmak üzere, tüm festival komitesi üyelerine, kurum, kuruluşlara, katılımcılarımıza ve sponsorlarımıza, tüm içtenliğimle, temsil ettiğim Ayvalık Ticaret Odası adına teşekkür ederim. Etkinliğimizin başarı ile sonuçlanmasını ve Ayvalık için en güzelinin olmasını gönülden temenni ederim. Ayvalık Ticaret Odamız tarafından yıllar önce başlatılmış, bir süre ara verildikten sonra tekrar canlandırılıp bugüne kadar taşınmış ve Balikesir Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, Ayvalık Belediye Başkanlığımız, Ayvalık Ticaret Odası, Ayvalık Ziraat Odası, Ayvalık Esnaf Odası ve ATOLAB A.Ş. ile birlikte 17. sini yapmak üzere çalışmakta olduğumuz Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali’mizin kentimize hareket ve güzellikler katmasını temenni ederim. Yine şu günlerde başlamış olan Zeytin Hasadımızın, üreticilerimize, emekçilerimize, işletmelerimize, ticaret erbaplarına ve Ayvalık Halkına kazançlı, bol ve bereketli olmasını temenni eder, hayırlı olmasını dilerim.” Dedim

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin,” Her zaman olduğu gibi tek hedefimiz var. Ayvalık markasının dünyaca ünlü kalitesini korumak, çıtayı her geçen gün daha da yukarı çekmek, kaliteyi daha da artırmak. Bir yandan UNESCO’nun kalıcı listesinde yer almak için emin adımlarla yürüyoruz, bir yandan kentimizin turizm pastasından daha büyük pay alması için tüm gücümüzle katkı veriyoruz. Destek verirken, maddi olanaklarımızı sonuna kadar zorluyoruz.Ayvalık’ta zeytin ve zeytinyağı turizme çok önemli katkılar sağlıyor, bunu herkes çok iyi biliyor. Ayvalık’ta tartışmasız hem zeytin ve zeytinyağı hem de turizm bu kentin, bu kentlinin geçim kaynağı olmuş. Zeytinyağı ve turizm iç içe geçmiş, bir bütün oluşturmuş. Turizmi zeytinyağından, zeytinyağını turizmden ayrı düşünmek olmaz. Turizm ve zeytinyağının yanı sıra gastronomisi, yirmi iki adası, tabiat parkları, birbirinden lezzetli yüzlerce mezesi, adı Ayvalık’la anılır olmuş papalinası, bahar aylarında boyunlarını Ayvalık’ın bol oksijenli doğasına uzatan birbirinden değerli otları, mis kokulu sabunları, coğrafi işaret almak için girişimlerde bulunduğumuz Ayvalık tostu, lor tatlısı, sakızlı kurabiyesi hepsi Ayvalık markası oldu. Bu kentte Ayvalık markasını kullanıp, Ayvalık adı altında turizmden gelir elde eden, ekmeğini kazanan, yüzlerce insana iş kapısı sağlayan, otellerimiz, pansiyonlarımız lokantalarımız, restoranlarımız coğrafi işaretli Ayvalık zeytinyağını kesinlikle kullanmalı.” Dedi.

Tağşiş konusuna da değinen Ergin, “Ayvalık zeytinyağının gerçek anlamda hak ettiği değeri elde etmesinin önünde birçok engel var. Bunların en başında tağşiş ve markalaşma ilk sırada yer alıyor. Coğrafi işaret ile tescilli Ayvalık zeytinyağının marka değerinin korunması projelerimizden biri ama tek başına çözüm değil, hukuki ve cezai yaptırımların takipçisi olabilmek daha önemli.

Bu konuda ilk adımı belediye olarak yine biz attık ama en etkili çözüm yolu birlik olabilmemiz. Markalaşmadığımız için tağşişe maruz kalıyoruz. Ayvalık markasının kalitesine gölge düşürülmesin. Bu işin peşini hukuk çerçevesinde bırakmıyoruz, tağşiş ile ilgili suç duyurusunda bulunuyoruz, mücadelemizde kararlıyız, kararlı bir şekilde de devam edeceğiz.

Biz, belediye olarak üzerimize düşen her türlü desteği verdik, vermeye de devam ediyoruz. T.B.M.M’nde geçtiğimiz yıl yapılan bir düzenleme var, düzenleme caydırıcı maddi cezai yaptırım içeriyor.

Taklit ve tağşiş yapılmış ürünlerin işleme tabi tutulması ve piyasaya arz edilmesi yasaklandı, büyük para cezaları uygulamaya konuldu. Kanunun yasalaşması ile birlikte gıda sektöründe taklit, tağşiş yapan ve tüketiciyi yanıltan, yanlış yönlendiren, bilgi kirliliği oluşturan firma ve şahıslar hakkında yaptırımlar öngörülüyor. O nedenle hep birlikte takipçisi olalım. Ayvalık ve yöresinde zeytin hasatları başladı, biz de belediyenin beş bin zeytin ağacından ürün toplamaya başladık, bolluk ve bereketli bir hasat sezonu bekliyoruz.Tarihin, mimarinin, doğa ve lezzetin diyarı, zeytinin başkenti Ayvalık’ta üretim yapan şirketlerin katkısıyla lokal hasatlar, şenlikler düzenleniyor, etkinlikler kentimize renk katıyor. Zeytin ve zeytinyağı Türkiye’de milli kültür ürünü olarak kabul ediliyor. Ayvalık’taki 2.5 milyon zeytin ağacının yarısının yaşı 200’ün üzerinde. Ayrıca Mutlu Köy’de bin 100 yaşında olgun, tescillenen bir anıt ağacımız da bulunuyor. Zeytin ağaçları bu topraklarda hep var oldu, hep var olacak.

Artık şunu herkes çok iyi öğrendi; Kuzey Ege Bölgesi’nde elde edilen zeytinyağları kalite özellikleriyle hem yurtiçinde hem yurtdışında farklı bir öneme, farklı bir lezzete ve farklı bir nefasete sahip. Ayvalık zeytinyağıyla tanışan damaklar bir daha bu lezzetten vazgeçemiyor.

Ayvalık’ta işlenen tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 80’i zeytinliklerden oluşuyor 4 bin 500 aile zeytinlik sahibi. Bu hemşehrilemiz geçimlerini, aile bütçelerine katkılarını zeytincilik sektöründen sağlıyor. Ülkemizde Avrupa Birliği tarafından tescillenmek üzere başvuru yapan yüzlerce ürün arasından ilk 20’ye girebilen ilk ve tek zeytinyağı Ayvalık zeytinyağı oldu. Bu da gösteriyor ki; dünyanın en kaliteli ve lezzetli zeytinyağı Ayvalık’ta.

Zeytinimizin değerini biliyoruz ve çok önemsiyoruz. Her geçen yıl, her geçen gün daha da ileriye tam bir dünya markası olma yolunda sabırla ilerliyoruz. Dört gün boyunca, ünlü şeflerin zeytinyağlı yemeklerinin, mezelerinin, tatlılarının tadına bakacağız, konserler, söyleşiler ve çeşitli etkinliklerle Türkiye’nin gündeminde yine Ayvalık olacak.” Dedi.

ATO Meclis Başkanı Suat Akın, festivalin kente katma değer katacağını belirtirken Esnaf ve Sanatkarlar Odası Genel Sekreteri Zuhal Yıldız ile Ziraat Odası Genel Sekreteri Murat Davranlı, odalar olarak gereken her türlü desteği vereceklerini ifade etti.

17. Uluslararası Ayvalık Hasat Festivali programı, Zeytin Müzesinin açılışı ile başlayacak. Kırlangıç Yaşam Merkezi’nde sektörel pazar açılışı yapılacak. Ziraat Odası tarafından planlaması ve organizasyonu yapılan zeytin hasadı etkinliği festivalin ilk günü gerçekleştirilecek. Program kapsamında spor ve müzik etkinlikleri, sergi açılış ve ziyaretleri, panellerin yanısıra, son zamanların önemli konusu, olan “3T Zeytinin, günümüz teknolojisine uygun olarak Metaverse dünyasında yerini alması ve Dijital gezici müzelerle gelecek nesillere aktarımını kolaylaştırmak” amaçlı proje çalışması Alev Baymur ‘un sunumuyla aktarılacak. 5 Kasım 2022 Cumartesi günü Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un katılımı ile “Ayvalık zeytin ve zeytinyağının ününün korunması, Ayvalık coğrafi işaretinin bu üne katkıları ile, bu ünümüzün Gastro turizmi ve turizm sektörüne yansıtılması” konusu ele alınacak.