DÜNYANIN EN GENÇ ZEYTİNYAĞI TADIMCISI AYVALIK’TAN

 

Nilgün KAYA

Ayvalıklı Suzan Kantarcı Savaş, Uluslarası Zeytinyağı Konseyi  (UZK) Panel grubundaki en genç zeytinyağı tadımcısı oldu. İstatistik eğitimi alan ve Kırklareli Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışsa da gönül verdiği zeytinyağı tadım işini bırakamayan genç tadımcı hakkında Zeytinyağının Times’ı olarak kabul edilen Olive Oil Times gazetesinde de bir yazı yayınlandı.

Ayvalık Ticaret Odası yönetim kurulu üyesi Halil Cevdet Kantarcı’nın kızı Suzan Kantarcı Savaş, zeytinci dedesinin izini Ayvalık’ta zeytinyağı tadım uzmanı olarak sürdürüyor. Ege Üniversitesi’nde İstatistik eğitimi gören Kantarcı, tadım eğitimi alarak, zeytin diyarı Ayvalık’ta, zeytin ve zeytinyağı ile büyümenin kazandırdıklarını bir üst seviyeye taşıdı.  Ayvalık Ticaret Odası Zeytinyağı Tadım Grubunda panel liderliğini üstlenen 31 yaşındaki genç tadımcı, geçtiğimiz yıl New York’ta düzenlenen Uluslar arası Zeytinyağı Yarışmasında jüri üyesi oldu. Uluslar arası Zeytinyağı Konseyinin (UZK) panel grubu listesinde yer alan ve bu görevi ile dünyanın en genç tadımcısı olan, zeytinyağı ile ilgili bir yayını da bulunan Suzan Kantarcı Savaş, Konseyin İstatistik – Akreditasyon ve Elektronik çalışma grubunda bilimsel olarak standart yenilenmesine katkı veriyor.

“ZEYTİNYAĞIMIZIN ULUSLAR ARASI ARENADA NASIL ŞEKİLLENMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

2007 yılında yüksek lisans eğitiminde tez çalışmasına alan arayışındayken zeytinyağı tadımı ile tanışan Genç tadımcı, “Hasat şenliklerine denk geldim ve konuşmalardan esinlenerek zeytinyağı üzerinde çalışmalar yapmaya karar verdim.  O günden sonra duyusal analiz üzerine çalışmaya başladım. Ulusal Zeytin Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Ümmühan Tibet’le tanıştım ve onun asistanlığını yaptım. Uluslar arası Zeytinyağı Konseyinin verdiği bursla Endülüs’te 3.5 ay tadım eğitimi aldım. Ayvalık Ticaret Odası’nın panel liderliği görevini üstlendim.  Ayvalık Ticaret Odası Zeytinyağı tadım laboratuarı olarak 2003 yılından bu yana Uluslar arası Zeytinyağı Konseyinin yeterlilik testlerine katılmaktayız. 2015’te New York’ta yarışma jüriliğine gittiğimde uluslar arası platformda karşılaştıkları en genç tadımcı olduğumu söylediler. Çok şaşırtmıştı beni bu durum. Orada güzel bir tadım grubu oluşturduk, farklı ülkelerden Arjantin’den, Fransa’dan akla gelen her ülkeden tadımcılar var. Güzel bir sinerji oluşturduk. Deneyim önemli tadım işinde. Türkiye’de zeytinyağının kalitesini anlamak üzere çalışıyorum hem de yurt dışında bir sürü ülkeden gelen zeytinyağlarını tatma fırsatı edindim dolayısıyla zeytinyağımızın uluslar arası arenada nasıl şekillenmesi gerektiğini az buçuk düşünebiliyorum. Dolayısıyla buradaki üreticilere birazcık el vermek, yardım etmek, ışık tutmak istiyorum” dedi.

Suzan Kantarcı Savaş’ı tanıtan gazete makalesinde, ‘Çocukluğundan beri tutkuyla bağlı olduğu zeytin ağacının ve zeytinin peşine düşmüştür. 2011’de İspanya, Jaen Üniversitesi’nde Çevre ve Materyal Mühendisliği bölümü tarafından düzenlenen toplam 6 modülden oluşan Natürel Zeytinyağının Duyusal Özelliklerinin Değerlendirilmesi Eğitimi’ne UZZK adına katılmıştır. Ayvalık Ticaret Odası Laboratuarında gönüllü olarak Panel Liderliği yürütmekte olup UZZK’nın Duyusal Panel grubunda görev yapmaktadır. Hayali, akademik hayatına devam ederken Meslek Odaları, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, Üniversiteler ve Sektörel İşbirliği ile zeytin ağacının ve meyvesinin yeni nesillere aktarılmasına, yemeklerimizde kültürümüzü yaşatmaya katkı sağlayabilmektir’ deniliyor.

Kaydet