Nilgün KAYA
Geçen yıllarda taşkın sorunları, toplu balık ölümleri ve Sarımsaklı plajını kapkara yapan kirli suyu ile gündeme gelen Ayvalık Nikita Deresi’nde 6 ay önce başlatılan ıslah çalışmalarına ara verildi.

1998 taşkınından sonra başlatılan bu ilk ıslah çalışması; yüksek duvarlar ve farklı noktalara planlanan köprüleri ile şikayet ve tartışmalara neden oluyor.

‘Zeminde sorun çıktığı, yörenin yapısına uygun detaylar üzerinde çalışma yapılacağı’ gerekçesiyle durdurulan ıslah çalışmalarına projenin bir kaç hafta içinde netleşmesi ve hava koşullarının iyileşmesi ile tekrar başlanacağı bildirildi. Bir aylığına ara verilen çalışmalar kapsamında yapılan köprüden 3 adet daha planlanıyor.
3.60 METRE YÜKSEKLİĞİNDE DUVARLAR YAPILMASI TEPKİ ÇEKMİŞTİ
Doğal yaşama ve bölge turizmine zarar veren kirliliği sona erdirmek için yaklaşık 25 yıl sonra ilk kez kapsamlı bir ıslah planlandığı açıklamalarının ardından 2021 yılında bölgenin bir bölümünde temizlik çalışması yapılmıştı.
6 ay önce başlatılan ıslah çalışmaları kapsamında; 18 km’lik alanda, taban genişliği 33 metre, yüksekliği 3.60 metre olan duvarlar yapılmaya başlandı.

Ülkemizin ve Balıkesir’in önemli turizm destinasyonlarından olan Ayvalık’ta, kimi yerleşim ve turizm konaklama tesisleri yakınında kimi ise çok sayıda kuşa ev sahipliği yapan dere ve su basar çayırları içerisine yapılan yüksek beton duvarlar vatandaşların ve yaşam savunucularının tepkisini topladı .
Gelen şikayetler üzerine Ayvalık Kaymakamlığının DSİ Bölge Müdürlüğüne konuyla ilgili yazı yazdığı öğrenildi. Duvarların yapım gerekçesi, ‘Yağış havzası 53 km 2 olan derenin 500 yıllık debisinin baz alınması’ olarak açıklanmıştı.
Islah çalışması projesinde yer alan ve 4 adet planlandığı belirtilen köprüler de tartışma konularından biri oldu.


DEREYİ KİRLETENLER BULUNAMIYOR MU?
2018 yılında yaşanan, vatandaşların şikayetleri ve yapılan haberler üzerine Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Çalıştayda Nikita deresindeki kirlilik ve çevreye verdiği tahribat ele alınmış, çalıştayın sonuç bildirgesi açıklanmamıştı. DSİ 25. Bölge Müdürlüğü’nce ıslah programına alındığı belirtilen Nikita Deresinin kirli suları çalıştayın ardından, 2 vidanjörle çekilmişti. Ancak o tarihten bu yana dereyi kirleten firmalar bulunamadı.