ASKEV’DEN SERADA İLKBAHAR KONSERİ

Nilgün KAYA

ASKEV Sera Konserleri Emre Yavuz’un Piyano resitali ile devam etti. Vakfa ait serada düzenlenen konser, gerek sanatçının performansı gerekse özgün ve doğal bir ortamda gerçekleşmesi nedeniyle beğeni topladı.

 

Ayvalık ve Kuzey Ege başta olmak üzere ülke genelinde gençlere eğitim desteği veren,vBilginer-Melin Ayvalık Sanat Kültür Eğitim Vakfı (ASKEV) sanata desteğini sera konserleri ile sürdürüyor. Ayvalık Zekibey Mahallesi Zafer Sokak’ta bulunan ASKEV Vakıf Merkezi’nde 19 Mayıs Cuma akşamı saat 19.00’da gerçekleşen konserde sanatçı Emre Yavuz, Bach, Rahmaninof, Schubert ve Ravel’den eserler sundu. Konsere çok sayıda davetli katıldı.

“5 YILDA 96 ÖĞRENCİ, YILDA 12 AY BURS ALDI. VAKFIN GELİŞMESİ VE İLERLEMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Vakıf başkanı Ergun Melin açılış konuşmasında ASKEV’in amacı, vakıf binasının tarihçesi ve kullanımı hakkında bilgi vererek, vakıf binasını almalarını öneren Müzik bilimci AİMA Koordinatörü Prof. Dr. Filiz Ali’ye teşekkür etti.

Ergun Melin, “Vakıf evinin yapım tarihi 19 yüzyılın son çeyreği. Yaptıran büyük olasılıkla Ayvalıklı zengin bir Osmanlı Rum bir tüccar. Kimlik şimdilik saptanamadı. Mübadele ile buradan gitmiş olanların isimlerine çok kolay ulaşılamıyor ancak ilgilenen ve bu konuda bize yardımcı olan değerli bir tarihçi ve mimar arkadaşımız var. İçinde bulunduğumuz sera ve yanındaki bina Rum ailenin, Rum arkadaşlarımızın zamanında zeytin ve zeytinyağı işliği olarak kullanılmış. 1998 yılında Binnaz-Ergun Melin ailesi olarak Derneli’den evi satın aldık. Evde son 8 yıl oturan olmadığı için berbat bir haldeydi. Anıtlar Kurulu izniyle yapılan titiz çalışma ile evin özgünlüğü gözetilerek onarımını bitirdik ve 2000 yılı başında evi kullanmaya başladık. Yaklaşık 25 yıldır elimiz evin tamamlayıcı yapılarının ve zamanla eşsiz sıfatını hak eden bahçenin üstünde. Görünen o ki ileriye doğru kişiler değişecek fakat eller yapıların ve bahçenin üzerinde olmayı sürdürecek. Binaların yaşaması için başka çare yok. Eğitimci eşim Binnaz ile onun öğretmen arkadaşları, üç değerli öğrencisi, benim iş arkadaşlarım ve profesyonel destekçilerimizle ASKEV vakfını 18 kişi olarak, sanat-kültür-eğitim alanlarında çalışmak üzere Ayvalık ve bu ev merkezli olarak 28 Eylül 2017’de kurduk. 6 yıllık bir geçmişimiz var. Binnaz hanım bahçenin sıfırdan bu noktaya taşınmasının baş yaratıcısı ve eğitim burslarının da başlatıcısı. Ne yazık ki kendisini 2018 sonunda kaybettik. Vakıf kendi imkanlarıyla 40 öğrenciye yılda 12 ay burs veriyoruz. Bu yıl bağışçılarımızla birlikte 50 öğrenciye ulaştık. Yüzde 90’ı üniversite öğrencisi, yüzde10’u lise öğrencisi. Ağırlık Ayvalık ve Kuzey Ege öğrencileri. 5 yılda 96 öğrenci burs aldı. Artık herşeyimizle vakfın gelişmesi ve ilerlemesi için çalışıyoruz. Bahçemiz, kahvemiz, dinleti ve söyleşilerimiz Ayvalıklılar için ve konuklar için bir soluk alma ve uğrak yeri olsun istiyoruz. Her ay bir konser ve kalan üç haftada çeşitli söyleşiler düzenleyeceğiz.” dedi.