‘AYVALIK VE DEPREM’ GÜNDEMLİ BELEDİYE MECLİS TOPLANTISI

Nilgün KAYA

1. Derece deprem bölgesinde yer alan Ayvalık için yaşamsal önem taşıyan deprem konusu Ayvalık Belediye Meclisi Mart ayı toplantısında konuşuldu. Sıvılaşma tehlikesinin bulunduğu Altınova’da kumsala rezidans yapılmasına neden izin verildiği ve belediye deprem komisyonunun çalışmaları sorgulandı. Gazete Ayvalık olarak gündeme getirdiğimiz Kaymakamlığın hazırladığı ‘Ayvalık’ın deprem senaryosu’ hatırlatılırken kentteki riskli binaların bir an önce tespit edilip gereken önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekildi.

1 Mart günü yapılan Belediye Meclis toplantısında, gündeme geçilmeden önce Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yıkıma ve on binlerce kişinin ölümüne yol açan depremlerin yanı sıra depremin Ayvalık ‘ın da bir gerçeği olduğuna dikkat çekilerek, Ayvalık Belediyesi tarafından Acil eylem planı ile acil çıkış planları hazırlanacağı açıklandı.

162 ACİL TOPLANMA ALANININ LEVHALARI ÇALINDI

162 adet acil toplanma alanı tespit edildiği ve levhaların asıldığı ancak alanlara konulan tüm levhaların çalındığı belirtildi. Levhaların çalınmayacak şekilde tasarlanıp yerleştirileceği ifade edildi.

“AYVALIK KAYMAKAMLIĞININ DEPREM SENARYOSUNDAN HABERİNİZ VAR MI?”

Meclis üyesi Levent Gurup, Ayvalık Kaymakamlığı tarafından hazırlanan deprem senaryosundan Ayvalık Belediyesi’nin bilgisi olup olmadığını sorusunu yöneltti. Söz konusu raporun 7-8 yıl önce hazırlandığı, bilginin olduğu ancak yaşanan son depremin tüm senaryoların güncellenmesi gerektiğini gösterdiği belirtildi.

İlçemizde meydana gelebilecek afet öncesi hazırlık yapılması ve afet sırasında koordinasyon sağlanması ve afet sonrasında iyileştirme çalışmaları yapılması kapsamında belediye başkanına kurum ve kuruluşlarla protokol yapmak için yetki verilmesi konusunun gündeme geldiği mecliste, Meclis Üyesi Levent Gurup, Gazete Ayvalık’ın gündeme getirdiği ‘Ayvalık için deprem senaryosu’ haberinde yer alan ve Ayvalık Kaymakamlığı tarafından hazırlanan deprem senaryosunun çok ayrıntılı olduğunu belirterek belediyenin bu senaryodan yararlanmasını önerdi.

“KURDUĞUMUZ DEPREM KOMİSYONU NE YAPTI ŞU ANA KADAR?”

Deprem konusunun milli güvenlik sorunu olduğunu kaydeden Meclis üyesi İsa Arslan, “Deprem öncesi, sırası ve sonrası olmak üzere üç plan yapılması lazım. Bunlar daha önce devletin hafızasında vardı. Ancak devletin hafızası kaybolduğu için bunlar kayboldu. Bizim zaten önceden oturmuş bir emasya planımız vardı. Doğal Afet yardım planı vardı. Kullanılacak malzemeden tütün, kim, nerede, nasıl görev yapacak hepsi bu planın içinde var. En kötü plan plansızlıktan iyidir. Şimdi burada plan yok, onun için asker ikinci gün sahaya çıktı. 99’dan sonra Silahlı Kuvvetlerden MAK dediğimiz Muharebe arama kurtarma ve DAK dediğimiz Doğal afetler arama kurtarma dediğimiz eğitimli birliklerimiz kuruldu. Onlar sahada yoktu. AFAD kuruldu, ne yaptığı belli değil. Çok yetersiz kaldı. Bir saatten beri ne yapacağımızı konuşuyoruz yapılması gerekeni. Biz bir sefer deprem komisyonu kurduk. Deprem komisyonumuz ne yaptı şu ana kadar? Biz bunu tartışalım.” Dedi.

“ÇALIŞMA YAPTIK. KAYMAKAMLIĞA, BELEDİYEYE, AFAD’A BİLGİ VERDİK, GELİN ÇALIŞALIM DEDİK, OLMADI”

Komisyon üyesi olarak açıklama yapan Meclis üyesi Mehmet Anıl Okyar, “Komisyon düşündüğünüzden fazla çalıştı fakat iş icraata gelince maalesef kendi belediyemizde bile kendi içimizde bile sonuçlara ulaşamadık. Çanakkale’den uzman jeofizikçi burada siner verecekti, komisyon üyelerinin haricinde belediyemizden beş kişi bile yoktu. Çök kapan tatbikatı yapılırken hepimiz yerimizde oturduk, kalkmadık bile dalga geçtik. İş başa geldiği zaman konuşmayı çok iyi biliyoruz. Saatlerce stratejik plan yapıyoruz. Suçu birbirimizin üzerine atıyoruz. Komisyon ne yapıyor, belediyeler ne yapıyor, zamanında çıkılmadı diyoruz. Ama iğneyi bir türlü kendimize batırmıyoruz. Komisyon toplandı, konuyla ilgili çalışma yapmaya kalktı ama kimse konuyu ciddiye almadı. Aldıramadık. Biz bunları konuştuk, görüştük. Geriye dönüp bakıyoruz ne yapılmış, sıfır ama biz bunları konuştuk. Bu çalışmaların aynılarını yaptık. Bu çalışmaların tamamını yaptık. Kaymakamlığa, belediyeye, AFAD’ a bilgi verdik. Gelin dedik, hep beraber çalışalım, bu işi kotaralım ama olmadı. Şimdi iş başa geldi, biz geriye doğru sardık. Bizim yaptığımız çalışmalar gündeme geldi. İnanın bu konuşmalar yine burada kalacak. Birşey olmayacak.” Dedi.

Meclis üyesi Onur Satıcı, ” Kentimizde ki kötü yapı stoğu belirlenmeye başlandı. Yaşayan insan sayıları, bunlar dijital ortama aktarılıyor. Depremden kaçış yok. Deprem öncesi yapılacak çalışmalar bizim için önemli.” Dedi.

İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, kentte yapılan zemin etüdü kontrolleri konusunda bilgi verdi. Mevcut riskin arttırılmaması, bunun da deprem yönetmeliğine uygun sağlıklı kentleşme ile olabileceği, mevcut riskin kentsel dönüşümle azaltılması gerektiği, hali hazırda ki riski tek başına bireye bırakmayarak maddi olarak başka yerlere transfer etmek gerektiği belirtildi.

“AYVALIK GENELİ ORTA DAYANIMLI BİR ZEMİNE SAHİP. KÜÇÜKKÖY, ALTINOVA VE SARIMSAKLI’DA SIVILAŞMA TEHLİKESİ VAR”

Ayvalık ‘ın zemin etüdleri hakkında bilgi verilirken bunun parsel bazında olması gerektiği belirtilerek genel bakıldığında orta dayanımlı bir zemin olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Cunda Adası, Ayvalık Merkezi genelinde, Sahilkent ‘te , 150 Evler ya da Ali Çetinkaya Mahallesi’nde bu zemin grubuna giren yerlerimiz var ama parsel bazında kontroller yapılıyor. Küçükköy ve Altınova ‘da daha sıvılaşabilir dediğimiz bölümde. 2017 yılında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan mikro bölgeleme haritası hazırlandı. Buna göre Sarımsaklı sahili ve Altınova merkez ve sahili sıvılaşma tehlikesi nedeniyle önlem almamız gereken yerler. Buralarda gerekli önlemleri alarak ruhsat vermemiz gerekiyor. Riskli. Gerek yeni yapılar için gerekse kentsel dönüşümle yapılacak yapılar için . Çözüm bulmak zorundayız çünkü yapılaşma devam ediyor. Ayvalık belediyesi olarak zemin etüdüne göre 2018 yılından beri iyileştirme projesi istiyoruz. 42 binada bu yapıldı. Ayvalık, bölgede yapı denetimin öncelikli başladığı pilot bölge” denildi.

“ZEMİN ÖNEMLİ”

Meclis üyesi Onur Satıcı, ” 2001 yılından beri yapı denetim firmaları var, hazır beton dökülüyor. Beton kalitesi, demir işçiliği çok önemli. Ayvalık’ta düzgün bir zeminde 2018 yılından sonra yapılan binalardan korkmuyoruz çünkü doğru yapılıyor. Yoksa 10 kat, 20 kat sayısının önemi yok. Zeminle bina uyuşmadığı sürece istediğin kadar sağlam bina yap” Dedi.

“AYVALIK’TA RİSKLİ BİNALAR BELİRLENMELİ”

Meclis üyesi Mehmet Çakır’ın ” Küçükköy’ de, Sarımsaklı da zemin sıvılaşması var dediniz şimdi Sarımsaklı kavşakta, orta noktada yeni bir bina yapılıyor. Dört katlı bir bina yapılıyor. Sıvılaşma varsa zeminde ne gibi işlemler yapıldı söyleyebilir misiniz?” Sorusuna, “enjeksiyon yapılabilir, jetkırat yapılabilir. Yapılmış olabilir, parsel bazında dosyasına bakılması lazım ” yanıtı verildi.

“ALTINOVA ‘DA SIVILAŞMA OLAN YERDE BU KADAR BÜYÜK BİR İNŞAATA NEDEN MÜSAADE EDİYORSUNUZ?”

Çakır,” Deprem hayatımızın bir gerçeği. Türkiye topraklarının çoğu deprem riski altında bu nedenle belediye olarak gecikmeksizin bir çalışma başlatıp doğal afetlere karşı arama kurtarma ekipleri kurulup bunların eğitimine başlamak bir elzemdir. STK ve belediyeden bir değil birkaç ekip kurulmasını , eğitim merkezi oluşturulmasını, sivillere de bu merkezde eğitim verilmesini talep ediyoruz. Ayvalık belediyesi bünyesinde kentsel dönüşüm ve deprem inceleme müdürlüğü kurulması, Ayvalık’ta depreme karşı tedbirler alınması, riskli binaların belirlenerek sahiplerinin bilgilendirme çalışması yapılmalıdır. Yaşadığımız bu deprem sonrası imar müdürlüğümüz bundan sonra yapılacak inşaatlarda planlar ve plan değişiklikleri konusunda daha dikkatli olur.” Derken Meclis üyesi Levent Gurup, “Öncelikle biz kendimiz ne yapıyoruz bunun muhasebesini yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Bizler meclis üyesiyiz. Gelen imar planı değişikliklerine oy vererek olumlu ve olumsuz katkıda bulunuyoruz. Ayvalık özelinde Altınova’ daki rezidansı merak ettim, gidip baktım. Sanıyorum kıyı kenar çizgisinin içinde olabilir. Altınova’nın sıvılaşma olduğu söylenen zeminde, mendireklerin olduğu bölümde bu kadar büyük bir kütlenin inşaatının yapılması benim garibime gitti. Burada siz bir zemin etüdü yaptınız mı? Bu inşaatın devamına neden müsaade ediyorsunuz? Bir de geçtiğimiz günlerde Tavuk Adası ile ilgili bilirkişi incelemesi yapıldı. İlk davada belediyeniz taraf değildi fakat bu davada belediyeniz taraf. Bilirkişi raporu da size geldi. Raporda açıkça ruhsat verilirken yapılan yanlışlar ve inşaat ruhsatı ve ekli projesine aykırı inşaat olduğu, doğada tahribatın devam ettiği belirtiliyor. Siz burada yürütmeyi durdurmayı beklemek zorunda değilsiniz. Burada bir tahribat var, raporlarla da ortaya konmuş durumda. Bir an önce bu inşaatın durdurulması gerekmekte. Bir de siz bir açıklama yapacaktınız, bir belediye başkanı hakkında dışarıdan gelen bir adamın ahkam kesmesi benim hoşuma gitmiyor. Siz de bunun cevabını verirsiniz diye düşünüyorum. Birçok mecliste gündeme getirdim hala tedbir alınmadı eğer yine almayacaksanız ben bunu meclise önerge olarak getireceğim. Ayvalık ve Alibey Adası içinde sokaklarımız çok dar. Bu dar sokaklarda birçok işgaller var. Masa, sandalye ve bir takım şeylerle sokaklar işgal edilmiş durumda. Bir afet sonrası müdahale mümkün olmayacaktır. Bir hastamız olsa doktor bile getiremeyecek durumdasınız hatta bazı sokaklar dükkan haline getirilmiş. Buradan belediyeyi göreve çağırıyorum. Eğer belediye bu görevi yapmayacaksa duyarlı vatandaşlarımızdan bunu rica ediyorum.” Dedi.

Gündemin 10. Maddesi, mülkiyeti belediyede kalan Yenimahalle’de gece kondu önleme bölgesinde sosyal konut alanı olarak ayrılmış olan 26 adet arsa satışına ilişkin düzenlenen Plan ve Bütçe Komisyonu raporu ele alındı. Gayrimenkul değerleme raporlarının komisyona gönderilmediği ifade eden Komisyon değerlendirme için ek süre talep etti. Ek süre talebi oy birliği ile kabul edildi.

Gündemin 11. Maddesi Sakarya Mahallesi 29 Mayıs Caddesi üzerinde 1223 ada 2 parsel ve 1221 ada 6 parselden geçecek doğalgaz hattının deplase çalışması için ile ilgili talep görüşüldü. İmar komisyonu raporuna göre; Özel mülkiyet olan bölgede terkler yapılmadığı için kamulaştırma yapılacağı açıklandı. Meclis üyesi Mehmet Anıl Okyar, çalışmaların sekteye uğradığını ve zaman geçtiğini ve bu zamanın Ayvalık Belediyesi ve yapan şirket için sıkıntı yarattığını belirterek bu konunun ivedilikle çözülmesi gerektiğine dikkat çekti. Komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.