AYVALIK HÜKÜMET KONAĞI İNŞAATI BAŞLADI

Nilgün KAYA

Ayvalık’a yapılacak yeni Hükümet Konağı için inşaat çalışmaları başladı. Yeni binasına taşındığı için 7 yıl önce boşaltılan, Ayvalık Devlet Hastanesi’nin geçmişte polikliniklerin yer aldığı ana binası ile servislerin bulunduğu 1974 tarihli diğer binasının bulunduğu alana Hükümet Konağı yapılıyor.

Ayvalık halkına 65 yıldır hizmet veren, Atatürk Bulvarı 12. Sokaktaki Hükümet Konağı, artık ihtiyaca cevap vermediği gerekçesi ile kentin farklı bir noktasında yeniden yapılıyor. İlk olarak Sakarya Mahallesi 3. Galifo mevkiinde halen kamyon ve tır park yeri olarak kullanılan alanda yapılmasına karar verilen, daha sonra Ayvalık Devlet Hastanesi’nin eski yerine yapılması gündeme gelen binanın projesi Mimar Pınar Durko ve Mühendis Mehmet Sıray tarafından hazırlandı. Proje, Türkiye’nin en iyi Hükümet Konağı projesinde ilk 10’a girdi. Projede aplikasyon değişikliği yapılarak araziye uygun hale getirildi. 

2 bin 300 metre karelik alanda yapımı devam eden binanın inşaatına 28 Kasım tarihinde başlandı. Araç park yerinin binanın sol yanına yapılacağı ve 50 araç kapasiteli olacağı öğrenildi. Bina inşaatının 31 Mart 2024 tarihinde tamamlanması planlanıyor.

1955 yılında yapılan ve 1985 yılında ek bina ile büyütülen, 2 katlı ve 1.464 metre karelik kullanım alanlı Ayvalık Hükümet Konağı’nda; Kaymakamlık makamı ve Yazı İşleri Müdürlüğü’nün Sakarya Mahallesi’nde tarihi Ayvalık Evlerinden birine taşınmasından bu yana Mal, Milli Emlak, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Tapu Müdürlüğü ile Dernekler bürosu bulunuyor. İlçe Milli Eğitim ve Nüfus Müdürlüğü Hükümet konağına yaklaşık 50 metre mesafede başka bir binada hizmet veriyor. Yeni binada Müftülük ve Emniyet hariç diğer müdürlükler birlikte hizmet verecek.