EVCİL HAYVANI OLANLAR DİKKAT! 

Fotoğraf: Nilgün KAYA

Nilgün KAYA

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni yönetmeliğine göre kedi ve köpeklere çip enjekte edilecek. Hayvan sahiplerine uygulama için tanınan süre 31 Aralık tarihinde sona ererken sokakta yaşayan hayvanların kimliklendirilmesi görevi belediyelerde olacak.

Kedi ve köpeklere çip uygulamasına Ayvalık’ta da ilçe tarım müdürlüğü ekipleri ve özel veterinerler tarafından devam ediliyor. Uygulama maliyetinin verilecek pasaport ile birlikte 200 lira olduğu, 31 Aralık 2022 tarihine kadar kedi, köpek ve gelinciklerine çip taktırmayanlara 5199 sayılı kanun gereği para cezası uygulanacak. Yılbaşına kadar hayvanlarını kayıt altına aldırmayanlara 1634 TL ceza uygulanacağı bildirildi. Para cezasının yanı sıra çip taktırmayan vatandaşların seyahat ve reçete yazımı gibi konularda da sorun yaşayabileceği öğrenildi.

Tarım müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre uygulama şöyle;

Köpeklere ve Kedilere Çip Takma Zorunluluğu

Resmî Gazete’de yayımlanan Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik kapsamında, sahibi olan kedi, köpek ve gelincikler için mikroçip zorunluluğu getirilmiştir. Bu zorunluluk Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan evcil hayvanları kapsamamaktadır. Kedilere ve köpeklere çip takma zorunluluğu ile;

Kedi ve köpeklerin sağlık kontrollerinin takip edilmesi,

Sokağa bırakılma, kaybolma veya kaçırılma durumlarında kedi ve köpeklerin bulunabilmesi,

Sokağa bırakılma durumunda evcil hayvanı sokağa bırakan kişiye cezai yaptırım uygulanabilmesi

Kaçırılma durumunda da evcil hayvanı kaçıran kişiye cezai yaptırım uygulanabilmesi gibi önemli faydaları beraberinde getiriyor.

Yurtdışı seyahatlerde taşınan evcil hayvanlara çip takma zorunluluğu uzun yıllardır bulunsa da artık ülkemizde sahipli tüm evcil hayvanların çip takması ve sahibinin TC numarası ile eşleştirilmesi gerekiyor.

Evde yaşayan kediler, köpekler ve gelincikler için hayvanlara çip takma zorunluluğu için tanınan süre 31.12.2022 tarihinde dolacak. Bu sürenin sonuna kadar uygulamaya dahil olmayan evcil hayvan sahiplerini cezai yaptırımlar bekliyor. Belirlenen süre içerisinde mikroçip taktırmayanlara idari para cezası uygulanacak.

Sokak hayvanlarının Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınması belediye ekipleri tarafından yapılmaktadır. Bu kapsamda kimliklendirme işlemleri esnasında sahipsiz hayvanların ihtiyaç duyulduğunda tedavi ve rehabilitasyon işlemleri gerçekleştikten sonra doğal yaşam alanlarında hayatlarını sürdürmeleri sağlanmaktadır. Sokakta bakım tedavi rehabilitasyon ihtiyacı olduğu düşünülen ve vatandaşlar tarafından yardım edilmek istenen sokak hayvanları belediye ekiplerine bildirildiği takdirde Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınması işlemleri yine belediye ekiplerince gerçekleştirilecektir. Sokak hayvanına serbest veteriner hekimden hizmet almak isteyen hayvan severler bu sayede serbest veteriner hekimlerden hizmet alabilecektir.