ZEYTİN YENİDEN MECLİS GÜNDEMİNDE!

Fotoğraf Kadri KAYA

Nilgün KAYA

Kamuoyunun tepkisi ile geri çekilen zeytinlik alanların madenciliğe açılmasını düzenleyen teklif, yeniden Meclis’e sunuldu. Aynı teklif son 20 yıl içinde 10. Kez yapılıyor.

TBMM Başkanlığına sunulan “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nde yine zeytin sahalarının madenciliğe açılması istendi.

fotograf: Kadri KAYA

Teklife göre; Maden Kanununa geçici madde eklenerek yürütülen madencilik faaliyetlerinin, zeytinlik alanlara denk gelmesi durumunda, zeytinlikler taşınacak. Zeytinliklerde madencilik yapılması ve tesislerin inşa edilmesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı izin verecek.

“ZEYTİN AĞAÇLARI TAŞINAMAZ”

ÇEKÜL tarafından yapılan konuyla ilgili açıklamada Prof. Dr. Ünal Akkemik: “Ağaç taşımak doğru bir uygulama değildir. Taşınan ağaçların ne kadarının tutacağı ve meyve veriminin nasıl etkileneceği bilinmemektedir. Taşınamazsa kesilip eski hâline getirileceği de doğru bir yaklaşım değildir. 80-100 yaşlarında olan zeytin ağaçlarının kesilmesi durumunda eski haline gelmesi kısa dönemde nasıl mümkün olacaktır? Bunun için en az, ağaçların yaşı ve madencilik faaliyetinin süresinin toplamı kadar zamana ihtiyaç vardır. O nedenle, söz konusu iki yaklaşım da zeytin ağaçlarını toprağıyla beraber yok edecek ve eski haline gelmeleri, meçhul bir tarihte olacaktır ya da olacak mıdır? Zeytin ağaçları toprağıyla birlikte korunmalıdır. Türkiye’de zeytin üretimi komşu ülkelere göre düşük seviyededir. Meyve verimi iklimdeki ısınmadan dolayı giderek azalmaktadır; madencilik faaliyetleriyle daha da azaltacaktır.” Dedi.

“ZEYTİNİME DOKUNMA”

Son olarak yönetmelik değişikliği ile zeytinlikler madenciliğe açılmak İstenmişti, ancak kamuoyu baskısı sonucunda pek çok dava açılmış ve yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Şimdi aynı maddeler kanun teklifi olarak Meclis’te.

Aydın Şensal #ZeytinimeDokunma diyen 500 bin imzayı TBMM’ye götürmek istiyor. Şu an imza sayısı 476 bin 358

Kampanya dilekçesinde;

“Zeytinler yine tehlikede! Zeytinleri yok etmek icin 20 yılda 10. kez kanun değişikliği önerildi. Yönetmelik değişikliği yargı engeline takılınca, zeytinlikleri madenlere açacak madde bu sefer Kanun Değişikliği Teklifi ile Meclis’e geldi.

10 Aralık 2022 Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan torba yasa teklifi; Maden Kanunu’na eklenen geçici madde ile zeytin sahalarının madenciliğe açılmasını öngörüyor.

Hep birlikte, Meclis’teki vekillerimize sesleniyoruz : #ZeytinimeDokunma

Zeytin, kültürümüzün, yemeklerimizin, Ege’nin olmazsa olmazı şimdi bu topraklardan göçüp gitmek üzere. Bölgede en büyük zeytin üreticisi olan Türkiye, kendi elleriyle zeytini öldürmeye kalkıyor.

2006 yılından beri defalarca kez denendiği gibi bir kez daha zeytinler ve doğa katledilmek isteniyor. 5 yıl önce 300 bin kişi birlikte Meclis’e gelen tasarıyı durdurmuştuk. Fakat 1 Mart 2022 itibariyle, Zeytin Kanunu’na aykırı olan bir yönetmelik değişikliği ile zeytinlikler madenlere açılıyor.

Şimdi, bu kampanyayı imzalayarak yetkililerden zeytinliklerden ellerini çekmelerini ve zeytinin ölüm fermanı anlamına gelen yönetmeliği iptal etmelerini isteme zamanı!

Yönetmelik iptal olmazsa, zeytinliklerimiz madencilerin arka bahçesi haline gelecek. Bugün hepimizi besleyen, yüzlerce aileyi doyuran topraklar birer zehir depolama sahası olacak.

Hep beraber harekete geçerek zeytinlikleri kurtarabilir, tüm Türkiye’nin bu konudan haberdar olup kenetlenmesini sağlayabiliriz. Lütfen kampanyayı imzala, paylaş, duymayan kalmasın.

Danıştay’ın sonunda zeytinliklerin maden yapılmasının yolunu açan yönetmelik için ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararı verdiği haber olarak duyuruldu. Hukuka aykırı olarak 1 Mart’ta çıkarılan yönetmelik için çok sayıda kurum ve kuruluş dava açmıştı. Nihai kararın yani yönetmeliğin iptalinin de bir an önce açıklanmasını bekliyoruz.

#ZeytinHayattır #ZeytinimeDokunma

Umutla,” deniyor.