“SEÇİM GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANMALIDIR?”

Nilgün KAYA

Ayvalık Demokrasi Platformu, seçmen iradesinin sandığa tam olarak yansıması, adil ve güvenli bir seçim ortamı sağlanması için Ayvalık’ta seçim güvenliği platformu oluşturmak üzere harekete geçti.

Halk iradesinin her türlü şaibeden uzak şekilde sandıkta kendini göstermesi için bir güç birliği olan Seçim Güvenliği Platformu oluşturulması için ilk adım, 22 Kasım tarihinde Nejat Uygur Tiyatrosu’nda düzenlenen toplantıda atıldı.

‘Seçim güvenliği nasıl sağlanmalıdır?’ sorusu üzerine konuşulan Toplantıda Demokrasi Platformu adına açılış konuşması yapan Yavuz Duru, “Seçim Güvenliği, seçmen iradesinin, sandığa tam olarak yansımasını hedeflemelidir. Sandık güvenliği ve seçim güvenliği, birbirini bütünleyen iki ayrı süreçtir.

Bu doğrultuda, ülkemizde adil ve güvenli bir seçim ortamı sağlanması önemlidir. Halkın güvenle sandığa gidip, kendi seçimini temsil edecek oyu gönül rahatlığıyla kullanması ve bu oyun sandığa girdiği şekliyle sayımlara yansıması, demokrasinin temel göstergelerindendir…

Seçim Güvenliği için, halk iradesinin her türlü şaibeden uzak şekilde sandıkta kendini göstermesi için oluşturulmuş bir güç birliğine ihtiyaç vardır..

Temel hedefimiz, yaklaşan seçimlerde sandığa gidecek olan her seçmenin, hangi partiye oy verirse versin, oyunun kullandığı partiye yansıması ve seçimlerin adaletli şeffaf ve güvenlik içinde sonuçlanmasıdır.

Seçimlerde oy kullanma hakkı, demokrasinin en temel güvencesidir. Bugün; ifade, gösteri, basın, serbest propaganda ve halkın kanaat oluşturma özgürlüğünün kısıtlandığı bir dönemden geçiyoruz. Şimdiden bombalar patlamaya başlamış ve halkın haber alma özgürlüğü engellenmişken, seçimle ilgili endişelerimiz doğal olarak artmaktadır. Bu antidemokratik koşullar gölgesinde yapılan seçimlerden, kimlerin nasıl çıkarlar sağladıklarını da biliyoruz. Genel çerçeve böyle iken seçim tarihi yaklaştıkça, zorlukların artacağına, şaibeli girişimlerin yaşanacağına dair kaygılar da yoğunlaşmaktadır.

Siyasal gelişmeler ve iktidar bloğunun politikaları, artık seçim sathına girdiğimizi gösteriyor.

Emekçilerin, kadınların, gençlerin, kısacası vatandaşlarımızın beklentisi, demokratik,

şeffaf, güvenli ve adaletli bir seçim ortamının sağlanması, halkın iradesinin sandığa eksiksiz yansımasıdır!

Bu beklentinin gerçeğe dönüşmesinin yolu, tedirgin bir biçimde beklemekten değil, sürece dâhil olmaktan ve mücadeleden geçer.

Aramıza katılan tüm siyasi partilerin, meslek örgütlerinin, demokratik kitle örgütlerinin, STK’ların ve sivil inisiyatiflerin, tüm yurttaşların bu sürecin izleyicisi değil, mücadele odağı olacaklarına inanıyoruz.

İşte bu yüzden bu panelin burada bulunan tüm örgütlerle, bileşenlerle yürütülmesine ve bu sonuçların panel deklarasyonunu oluşturulmasını hedefliyoruz. Şimdi değinilmesi gerektiğini düşündüğümüz birkaç başlığı sizler için derledik, ardından sözü size bırakacağız.

– Geçmişteki benzer çalışma örneklerinin başarılı ve başarısız yönlerinin araştırılması ve çalışmalarda dikkate alınması yararlı olacaktır.

– Kurumları temsilen gelen arkadaşların, bilgi akışının sürekliliği, konuya hâkimiyet gibi hususlar da gözetilerek mümkün mertebe sürecin sonuna kadar devamlılık göstermesi esas alınmalıdır, önümüzdeki toplantılarda bu göz önüne alınmalıdır.

– YSK, İl ve İlçe Seçim Kurulu karar ve uygulamalarını yakından izleyecek İZLEME HEYETLERİ oluşturulması önerimizdir. Bu kurullar aynı zamanda idarenin karar ve uygulamalarını da izlemelidir.

-Sandık kurulu görevlisi ve müşahit görevlendirmeleri, TEK BİR SANDIK DAHİ EKSİK KALMAYACAK ŞEKİLDE HEP BİRLİKTE YAPILMALIDIR.

-Sandık başında görev yapmak isteyenlere, seçim öncesinde eğitim vermeli ve eğitim alanları sandıklara yönlendirmeliyiz.

-Siyasi partiler yetkisinde olan sandık kurulu üyesi görevlendirme işi için, hiçbir sandığın boş bırakılmaması ve her sandıkta Platform tarafından görevlendirilen en az iki görevlinin bulunması esas alınmalıdır.

-Tüm seçmenleri seçme haklarını tam olarak kullanmaya, sandıklara sahip çıkmaya çağıracak açıklamalar, sosyal medya çalışmaları sürekli hale getirilmeli, motivasyon ve katılım sağlanmalıdır.

-Sandık başında yaşanabilecek seçim güvenliğini tehdit eden olayların, usule aykırı ve

yasa dışı uygulamaların tespit ve tutanak altına alınması sürecinin, nasıl olacağına dair geçmiş tecrübelerden de faydalanılarak kapsamlı bir hazırlık yapılmalı, konuya ilişkin yönerge hazırlanmalıdır.” Dedi.

Konuyla ilgili bir yol haritası çıkarılmasının hedeflendiği toplantıda katılımcılar görüşlerini belirttiler. Toplantı ile ilgili deklarasyonun hazırlanarak önümüzdeki günlerde paylaşılacağı öğrenildi.