KURTULUŞ GÜNÜNDE, ALTINOVA KUMSALINI KURTARMAK İÇİN BİRARAYA GELDİLER

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın Altınova Mahallesi’nde kumsalda yapımı devam eden 5 katlı 5 Bloktan oluşan rezidans inşaatı, vatandaşlar tarafından protesto edildi. Altınova Koruma Girişimi öncülüğünde biraraya gelen vatandaşlar, denize beton perde çekecek inşaatın durdurulmasını istedi.

Altınova ‘nın kurtuluş günü olan 14 Eylül günü, tehlike altında olan Altınova kumsalını kurtarmak isteyen vatandaşları biraraya getirdi.

Polisler sitesi önündeki kumsalda başlatılan 5 katlı, 5 beton bloktan oluşan rezidans inşaatının durdurulmasını isteyen Altınova Koruma Girişimi bir basın açıklaması yaptı. Denize 10 metre mesafede, 20 metrelik bir beton perde çekildiği belirtilen açıklamada, Ayvalık Belediyesi’ne çağrıda bulunularak, “imdat, bu bir yardım çağrısıdır” denildi.

Evren sitesi sakinlerinden Gülümser Ayhan tarafından okunan açıklama şöyle;

“Denizimize 10 metre mesafede 20 metrelik beton perde çekmek isteyenlere sesleniyoruz! Ayvalık Belediyesi’ne sesleniyoruz! çevre ve doğa severlere, Ayvalık severlere, halkımıza sesleniyoruz.İmdat, bu bir yardım çağrısıdır.

Ayvalık Belediyesi Encümeninin 15 Ekim 2022 tarihine kadar durdurma kararı aldığı ancak Encümen kararının ihlal edildiği, Altınova’ mızın Uzungöl Mevkii Polisler Sitesi önündeki nadide kumsalında başlamış olan, betonarme 5 katlı 5 blok rezidans inşaatı derhal ve tamamen durdurulsun! Önü deniz, yanı Uzungöl ve gerisinde tarım arazileri olan bölgede bir doğa katliamı yaşanıyor! Ayvalık Altınova kumsalını çok katlı inşaat rantına teslim ederek nefesimizi kesemez, denizimizi, gölümüzü, rüzgarızımızı, kumsalımızı zaptedemezsiniz! Kumsallar, sahiller halka ait kamusal alanlardır! Rant uğruna kendi topraklarımızı, doğal güzelliklerimizi mahvedenlere karşı herkesi bugün 10.000 imzacıya ulaştığımız kampanyamıza katılmaya davet ediyoruz! Bu bir çevre katliamıdır! Böylesine bir beton yığını bölgesel ısınmayı arttıracak, hava akımını kesecek, rüzgarların esişini engelleyerek bölgede yaşayan insanların, hayvanların, bitki örtüsünün ve tarım arazilerinin yaşamını büyük tehlike altına atacaktır. Bu ve benzeri projelerden dolayı Ayvalık Altınova kıyılarının tamamı tehlike altındadır. Altınova Koruma Girişimi olarak bu duruma HAYIR diyoruz. Betonlaşma bir gelişme değildir! Aşırı ısınmaya sebep olur. Rüzgarların esişini olumsuz yönde etkileyerek bitki örtüsüne zarar verir.

Betonlaşma doğal kaynaklarımıza zarar verir. Şu kaynaklarımızı kirletir ve azaltır. Betonlaşma çevreye, geleceğimize yapılan çok büyük bir haksızlıktır.

Küresel ısınma sebebiyle büyük afetler yaşadığımız bu dönemde bu ve benzeri projeler hepimizi, geleceğimizi tehlikeye atmaktadır.

Talebimiz; Kumsalda süren vicdansız inşaat projesinin ruhsatını derhal iptal edecek ve durduracak yetkiye sahip tek kurum olan Ayvalık Belediyesinin derhal harekete geçerek bu çok katlı rant projesine “HAYIR” ve “DUR demesidir. Bir an önce alana yığılmış beton, demir vs kaldırılarak alanın halkımız için rekreasyon alanı olarak düzenlenmesi, ağaçlandırılması ve yine en iyisini hak eden halkımız için tüm ülkemize örnek olacak modern, sağlıklı plaj tesisleriyle donatılması için tüm halkımızdan, kurumlardan her türlü mücadelemize Altınova Koruma Girişimi olarak destek bekler, saygılar sunarız.”

İmza kampanyası da başlatan ve 10 bin imza toplayan Altınova Koruma Girişimi, imza kampanyasına devam edileceğini açıkladı.