GENÇ BİR YAZARIN KALEMİNDEN DÖKÜLENLER

Nilgün KAYA

Edremit 5. Kitap Fuarı, usta yazarların yanı sıra genç yetenekleri de ağırlıyor. Fuara katılan yazarlar arasında; doğumundan önceki 80’li yılları ve Türkiye’nin yakın tarihinde önemli yer tutan 12 Eylül dönemini yalın ve gerçekçi bir dille anlatan kitabı ‘Beni Hatırla’ ile Balıkesirli Başar Yılmaz yer alıyor.

Öğretmen bir anne ve babanın çocuğu olarak 1981 yılında Balıkesir’de dünyaya gelen Başar Yılmaz, İzmir’de özel bir banka müdürlüğü yaparken kitap yazarak edebiyat dünyasına adım attı.  İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu, evli ve bir çocuk sahibi olan Başar Yılmaz, ilk romanında ilgi çekecek bir başka başarıya daha imza atarak 1981 doğumlu olmasına karşın 1980 öncesinin Türkiye’sini ve 12 Eylül dönemini yalın ve gerçekçi bir üslupla kaleme aldı. Uzun bir araştırma süreci ve o dönemi yaşayan kişilerin anılarıyla ilgili zorlu bir çalışma sonucu yazılan kitap beğeni topladı.

 

BİR KİTAPTAN DAHA FAZLASI

Siyasal bellekte büyük yarıklar açan 12 Eylül2ü anlatarak siyasal hafızamıza neşter vuran Başar Yılmaz, “2021 Kasım ayında “LUNA” yayınlarında yayımlanan “Beni Hatırla” 9 aylık süreçte okuyucusundan son derece olumlu yankılar aldı. Öyküsünün derdi iyi anlaşıldı ve aktörleri benimsendi. Bu, ilk romanını yazmış yazar için paha biçilemez bir sonuç. Öyle ki aktarmaya çalıştığınız mesele bir demir leblebi; doğru anlatamadığınızda ya boğazınıza takılır veyahut dişinizi kırar. Aslında 12 Eylül, edebiyatımızın çokça konusu olmuş önemli bir tarihi viraj. Ne var ki bana göre çoğu örneğinde ajitasyon öğelerini çokça barındıran , didaktik unsurlar vardı. Edebiyatın merkezinde kalarak bu acı dönemi aktarmak, aktarırken de sarsılmaz kahramanlar ve destanlarını değil, “gerçek insanlar” ve onların insan kalma mücadelesini odağında tutan bir hikaye anlatmak istedim okurlara.”

EDREMİT KİTAP FUARINDA BİR KİTAP, BİR YAZAR
İlk kitabını bölge için önemli bir kitap fuarında tanıtma fırsatı bulan Başar Yılmaz, “Yazardan ziyade öncelikle bir okurum ben. Okurlar için kitap fuarları düğündür, şölendir. Benim için hep tanışmak istediğim yazarlar, haftalar öncesinden hazırlamaya başladığım kitap listesi, kitap kokusudur fuarlar. Bu büyülü şölene ilk kez masanın diğer tarafında bir yazar olarak katıldım. Bu muhteşem hissi bana tattıran değerli okurlarım, dostlarıma sizin aracılığınızla saygı ve şükranlarımı sunmak isterim. Edremit Kitap Fuarı, kişisel tarihimde hep ayrı bir yerde olacak. Fuarı, yerel ve yeni yazarlara sağladığı olanaklar açısından çok değerli görüyorum. Söyleşi programlarında yer verdiği akademisyen, gazeteci, yazar ve aydınları göz önünde bulundurarak demokrasi, eşitlik ve özgürlük ekseninde son derece önemli bir işleve sahip bir etkinlik. Emeği geçen herkesin ellerine sağlık. Sanata, sanatçıya ve kültüre karşı göstermiş olduğunuz ilgi nedeni ile de siz ve Gazete Ayvalık’a teşekkür ederim. “