“SATIN ALDIĞIM EVE GİRİŞ YOLUM YOK”

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın Küçükköy Mahallesi Sarımsaklı mevkiinde bulunan sitede ev satın alan Çetin Yılmazkaya site ana giriş kapısının ve site arasındaki yolların özel kullanım için kapatılması, arka tarafta bulunan beton merdivenin de hatalı yapıldığı için yıkılması nedeniyle evine giriş yolunun kalmadığını öne sürdü. Komşusunun merdivenini geçici olarak kullandığını ve bu durumdan dört ailenin mağdur oluğunu belirten vatandaş, “Biz evimize giremiyoruz. Giriş yolumuz kalmadı. İşgal edilen yolların kullanıma açılması lazım.” dedi.

Kocaeli’nde yaşayan Çetin Yılmazkaya, eşi ve çocuklarıyla huzurlu bir tatil geçirmek amacıyla geçen yıl, Ayvalık Sarımsaklı Arı Sitesi’nde bir ev satın aldı. Küçükköy Mahallesi Tepecik Caddesi’nde bulunan Arı sitesi 9 numaradaki dairesine Haziran ayında gelen aile, site ana girişinin ve site içindeki ara yolların özel mülkiyetlere dahil edilmesi nedeniyle sitenin arkasına dolaşarak evlerine girmek zorunda kaldı.

 

GEÇİCİ OLARAK YAN KOMŞULARININ MERDİVENİNİ KULLANIYORLAR

Sitenin arka tarafında bulunan ve giriş için kullandığı merdivenin geçen hafta ‘hatalı yapıldığı’ gerekçesiyle yıkılması üzerine Yılmazkaya ve onunla birlikte 4 ailenin evlerine gireceği bir yol kalmadı. Yan komşularından rica edip onların merdivenini kullanarak evine gidebilen Çetin Yılmazkaya, 30 evin bulunduğu sitenin tapuda onaylı vaziyet planını göstererek duruma isyan etti.

“VAZİYET PLANINDA OLAN ANA GİRİŞ KAPISI VE ARA GEÇİŞ YOLLARI ÖZEL KULLANIM ALTINDA, BİZ EVİMİZE GİREMİYORUZ”

İlçe Jandarma Komutanlığına ve Ayvalık Belediyesi’ne başvurduğunu ancak belediyeden, ‘Biz karışmayız mahkemeye başvurun’ yanıtını aldığını söyleyen Yılmazkaya, “1 yıl önce buradan çocuklarımızla birlikte yazlarımızı huzurlu ve mutlu geçirmek için bir ev aldık. Fakat aldığımız günden bu yana değil huzurlu bir yaşam sürmek aksine huzursuzlukların ortasında bulduk kendimizi. Çünkü şu an Anayasa’nın 35. maddesinde açıkça tanımlanan mülkiyet hakkımız elimizden alındı. Tapuda onaylı vaziyet planımızda görüleceği üzere sitenin girişinde ana kapı var. İki tane de sitenin sonunda çıkış var. Fakat sitenin girişinde oturan aynı zamanda buranın kooperatif başkanı, mevcut sitenin girişini kapatıp kendi bahçesine dahil ettiği ve devamındaki yolu komşularımız kendi bahçelerine dahil edip herkesin kullanımına kapattıkları için vaziyet planında görünmemesine rağmen sonradan yapılan merdivenleri kullanmak zorunda kalıyorduk. Normalde merdivenlerin yola paralel değil dikey biçimde yapılması lazımdı ama yapan müteahhit dört evin kullanacağı şekilde, vaziyet planına ve hayatın olağan akışına aykırı şekilde yapmış daha sonra komşum defalarca yapan kooperatif başkanı ile görüştüğünde, ‘Git yık kardeşim kimse sana bir şey diyemez. Bir şey diyen olursa gel benim yanıma’ diye izin alıp yıktı. Buradaki merdivenlerde vaziyet planına aykırı yapıldığı için yıkılınca bu sefer biz şimdi evimize giremiyoruz. Konuyla ilgili belediyeye defalarca gittik. Her seferinde bunun site içi bir sorun olduğunu ve site yönetiminin çözmesi gerektiğini söylüyorlar fakat yasada site olarak görülmemize rağmen komşularımızın birkaç kuruş aidat vermemek ve bir takım yasal yükümlülükler altına girmemek için ısrarla site yönetimi oluşturmaktan kaçınıyorlar. İşgal ettikleri sitenin ortasından geçen yolu boşaltıp bizim kullanımımıza açmakta da direniyorlar. Üstteki komşumuz haklı olarak burayı yapan müteahhidin talimatıyla merdiveni yıkmış. Yukarıdan da giremiyoruz, aşağıdan da giremiyoruz. Şükürler olsun yan komşumuz İstanbul’da yaşıyor. Kendisi burada yok, rica ettik, onun bahçesini kullanarak geçiyoruz ancak yarın öbür gün dönüp bahçesini kapattığında evimize nasıl gireceğiz açıkçası ben de çok merak ediyorum. Belediyeye başvurduk, mahkemeye gidin dendi. Gidelim de en az mahkeme 3 yıl sürer. Ben 3 yıl evime nereden gireceğim? Bir şekilde bu ara yolların açılması lazım. İşgal eden komşularımızın yolları terk edip sitenin kullanımına açılmasını istiyoruz. Bu konuyla yetkililere sesleniyorum. Lütfen vatandaşınıza sahip çıkın, mülkiyet hakkımıza sahip çıkın. İnsanlık varolduğundan beri en kutsal haklardan biri olan mülkiyet hakkı. Yerleşik düzenle birlikte ilk ortaya çıkan kanunlardan biri. Biz 21. yüzyılın Türkiye’sinde 3 bin yıllık bir hak olan mülkiyet hakkını kullanamıyoruz.” dedi.

Mağdur olan vatandaşlardan Cennet Sümbül ise, “7 senedir bu eve gelip gidiyorum. Bazı seneler gelemiyorum. Hastayım. Kanser tedavisi görüyorum. 4 sene önce bu problem ortaya çıktı. Acilen çözüm bekliyorum.” dedi.