MAHARETLİ ELLER, AYVALIK GECE PAZARI’NDA

Nilgün KAYA

Yaz akşamlarında Ayvalık sokaklarına hareketlilik getirmek için on üç yıl önce başlatılan Gece Pazarı uygulaması bu yıl da gerçekleştiriliyor. Kadın üreticilerin ‘maharetli ellerinden’ çıkan tasarım ürünler ve el emeği eşyalar ile yoğun ilgi gösterdiği geleneksel Gece Pazarı, kent yaşamına canlılık katıyor.

Ayvalık’ta, trafiğe kapalı olan Talatpaşa Caddesi ve Barbaros Caddesi’ni yer edinen Gece Pazarında bu sene 70 stant kuruldu. El emeği ürünlere öncelik verilen pazarda, deriden keçeye, örgüden polimer kile farklı malzemelerle tasarım takı ve eşyalar, zeytin çekirdeklerinin yanı sıra zeytin ağacından üretilen ev eşyaları ilgi topluyor. Gece Pazarına vatandaşların ilgisinin bu yıl da yoğun olduğu belirtildi. Vatandaşlar, yazın vazgeçilmezi haline gelen Gece Pazarının özel bir ışıklandırma, müzik dinletileri ve çeşitli gösterilerle zenginleştirilebileceği görüşünde.

EL EMEĞİ VE TASARIM ÜRÜNLER SATIŞA SUNULUYOR.

Gece Pazarı’nda stant açan kadınlardan Naibe Çelebi, “El emeği ürünler satıyoruz. Örneğin bu kutu Mavice hediyelik. Bu magnetleri Aysun Dinç atölyesinde yapıyor. Şu kolyeleri Elif Boncuk tasarım atölyesinde arkadaşımın desteğinde ve öğrettiği şekilde ben yapıyorum. Hepinizi Gece Pazarına beklerim.” dedi. Tasarımcı Sırma İlhan, “Polimer Kilden küpe yapıyorum. Tasarımları bana ait. Herkesi bekliyoruz. Güzel ürünlerimiz var el emeği hepsi”,

Gece Pazarında 11 yıldır stant açtığını belirten Songül Can, “Keçeler yapıyoruz. Kapı süslerimiz, telefon kılıflarımız ve cüzdanlarımız var. aynı zamanda doğal taşlardan yaptığımız, inci ve boncuklardan yaptığımız takılarımız var. Muhtemelen Ekim başına kadar buradayız. Haftanın her günü Perşembe hariç. Hepinizi bekleriz.”

Necla Güngördü, “Gece Pazarı kurulduğundan beri stant açıyorum bir pandemi döneminde biraz aksadı. Burası Ayvalık için çok değişik bir ortam. Hem esnaf için hem de Ayvalık’a gelen misafirlerimiz, turizm için. Pazarı genelde diğer yerlerden ayıran özelliği daha çok burada el işlerine el sanatlarına yönelik ürünler var. hazır çok az. Bu da tabii dikkat çekiyor. Alım da ona göre oluyor. Misafirlerimizi bekliyoruz.” dedi.

“KADIN ÜRETİCİLERİ VE TASARIM ÜRÜNLERİ İLE BÖLGEDEKİ PAZARLARDAN FARKLI”

Gece Pazarı’nda esnaflar adına sorumluluk üstlenen Pınar Bakırcı, “Ayvalık Gece Pazarı’nda sezon Haziran ayının son haftalarında açılıyor Eylül 15’e kadar devam ediyoruz. Gece pazarında önemli olan büyük ölçüde el emeği satılıyor olması hatta çok özel tasarım ürünlerin satılıyor olması. Yaklaşık 70 tezgah var belediyenin belirlediği yerlerde. Ayvalık’ın merkez caddesi Talatpaşa’da açıyor. Bunun dışında Barbaros Caddesi’nde de açmaya başladık bu sene. Biraz daha genişletmeyi planlıyoruz. Bu anlamda belediyenin çok katkısı var hem bize alan sağlıyor hem de bazı eksiklerimizi tamamlıyorlar. Ayvalık’ın yerel olarak zeytin ağacından imal edilmiş ürünlerimiz var. Bu anlamda yazlık bölgedeki gece pazarlarından farklı. 1 yıl boyunca emek veriyoruz ve gerçekten ciddi emek veriyoruz, çoğumuz tasarım ürünler yapıyoruz. Gece pazarının yerel ekonomiye önemi tartışılmaz. Çünkü Cunda gibi bir faktör yakında olduğu için Ayvalık merkezde gece pazarı olmazsa gece hayatı ölüyor aslında. O anlamda yerel ekonomiye, kadın emeğine ve kadınların özgürleşmesine katkısı tartışılmaz. Gece Pazarı belki biraz daha genişletilerek, belki biraz daha sabit yerlerde belediyenin tasarımlarıyla hazırlanabilirse daha şık, daha derli toplu ve daha kolay bir ortam hazırlanmış olacak ama bu haliyle bile Ayvalık’a renk katıyor, canlılık katıyor.” dedi.