“PLAJ İŞGALİNİ KİM ÇÖZECEK?”

Fotoğraf: Arşiv- Badavut Haziran 2020

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta sahillerin işletmeler tarafından zapt edildiğini, plajlarda denize girecek, güneşlenecek yer bulamadıklarını belirten vatandaşlar, CİMER‘e şikayet yağdırıyor. Ayvalık’ta Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) en çok yapılan şikayetin ‘sahil işgalleri’ olduğu ve geçtiğimiz hafta Sarımsaklı sahilinde işgallerle ilgili bir denetim yapıldığı öğrenildi ancak plajlardaki işgalin nasıl ve ne zaman çözüleceği netlik kazanmadı.

 

Turizm açısından bölgenin önemli noktalarından olan Ayvalık’ta, şezlong ve şemsiye işgali nedeniyle plajlarda yer bulmakta zorlanan vatandaşlar, çareyi CİMER’e yazmakta buldu. Yetkili kurumları arayarak ve sosyal medya üzerinden paylaşımla tepkilerini dile getiren vatandaşlar, son yıllarda artarak devam eden sorunun çözülmesini talep etti.

VATANDAŞA AYRILAN BÖLÜME DE ŞEMSİYE VE ŞEZLONG KONULUYORMUŞ

Öte yandan geçtiğimiz hafta Kaymakam Hasan Yaman başkanlığında yapılan toplantıda konunun ele alınmasının ardından Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Milli Emlak Müdürlüğü, Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin Sarımsaklı Plajında denetim gerçekleştirdiği öğrenildi. Plajda yapılan denetimler sonucunda, Milli Emlak Müdürlüğü’nün Balıkesir Büyükşehir Belediyesine tahsis ettiği ve belediyenin de alt sözleşmelerle otel ve işletmelere kiraladığı alanların, bazı otel ve işletmelerce genişletilerek, izinsiz şekilde vatandaşın kullanımı için ayrılan halk plajına da şemsiye ve şezlongların yerleştirildiği tespit edildi.

KIYI KENAR KANUNU KİMSE ÖNEMSEMİYOR”

Vatandaşlar, halkın kullanımı için ayrılan yerlerin yetersiz olduğunu belirtirken halk için ayrılan yerlerin işgal edildiğinin tespiti üzerine söz konusu işletmelere herhangi bir yaptırım uygulanıp uygulanmadığı öğrenilemedi. Kıyı kenar kanununda, uygulamaların kontrolünün söz konusu alanın belediye mücavir alanı içinde olması nedeniyle Belediye sorumluluğunda olduğuna işaret ediliyor.

Anayasa ve kıyı kanununa göre halkın kullanımına açık olması gereken koylar ve plajların özel işletmeler tarafından kiralanarak halkın kullanımına kapatılmasına yıllardır tepki gösteren Ayvalık halkı, ‘kıyılar herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır, Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.hükümleri bulunan kıyı kenar kanunu hatırlatıyor.

Milli Emlak Müdürlüğü’nden Büyükşehir Belediyesine tahsis edilen bölümler kıyı kenar kanununa tabi değil mi? Öyle ise işletmelere kiralansa dahi kamu yararı esas alınarak hazırlanan kıyı kenar kanununa neden uyulmuyor?’ soruları ve sahillerdeki işgal sorununun etkin ve hızlı çözümü için denetimlerin yanı sıra nasıl bir yöntem uygulanacağı sorusu yanıt bekliyor.