YILDIRIM YANILMAZ İLE KISA SOHBET

Film yönetmeni ve tiyatro oyuncusu Yıldırım Yanılmaz ile Ayvalık Cumhuriyet Meydanında karşılaştık. Geçtiğimiz yıllarda kentte eğitim çalışmaları yapan Yanılmaz ile Ayvalık üzerine kısa bir sohbet gerçekleştirdik.

YILDIRIM YANILMAZ KİMDİR

İsmail Dümbüllü’den Geleneksel Tiyatronun tüm öğelerini öğrenip, uygulayan ve eğitim veren Yıldırım Yanılmaz, ortaoyunu, Tülay oyun, meddah ve Karagöz Hacivat türünün kaynak kişileri arasında yer alıyor.

GEN-AR, Küçük Komedi Tiyatrosu, Köşebaşı ve Koca Mustafa Paşa Çevre Tiyatrosu gibi bazı özel tiyatrolarda uzun yıllar; oyuncu, yönetici, yönetmen, yapımcı olarak çalışan, müzikal oyunlar, operet ve çeşitli dramalar sahneye koyan Yıldırım Yanılmaz, Tiyatro ve sinemayı bir arada yürütebilen ender kişilerden.

Ayrıca ülkemiz sınırları içinde konuşulan yöresel ve ulusal lehçeleri, metodik bir sisteme getirip çabuk ve kesin olarak öğretilmesine olanak sağlamıştır.

1969 yılında Halit Refiğ’in yönettiği “Bir Türk’e gönül verdim” filminde; yönetmen yardımcısı olarak sinemaya profesyonel olarak giren Yanılmaz, çeşitli yönetmenlere yardımcı yönetmenlik yaparken, tiyatro alanında da başarılı yapıtlara, yönetmen ve oyuncu olarak imzasını atmıştır. Aşk Trafiği, Aptallık Rekoru, Armut Dibine Düşer (Eski Çamlar Bardak Oldu), Telefonla Oyun Olmaz, İtirazım Var, Ispanaklı Safinaz, Tencere Dibin Kara yönettiği operet, müzikal ve oyunlardan bazılarıdır.1992-1993 sezonunda, Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde; Cemal Reşit REY- Eekrem Reşit REY kardeşlerin ünlü klasiği “Alabanda” Operet-Revü’sünü sahneye koyarak, kariyerini üst noktalara taşımıştır.1986 yılında çektiği “Düğüm” adlı filmle yönetmenliğe başlamış, sonraları Heykel (35mm-1987), Sıfır Nokta (Amastris-35mm-l988), Su Gibi Berrak (35mm-l990 ), Kahkaha Marketi, Ölüm Oyunu, Alnı Açık İki Kişi, Aptallık Rekoru, Kılıbıklar, Yeşeren Asma, Batmayan Güneş, İhsaniye-Karasu gibi filmleri gerçekleştirerek dikkat çekmiştir.Ayrıca TRT televizyonu için geleneksel türün tüm öğelerini hazırlayarak günümüze ve geleceğe geniş bir “arşiv” kalmasını sağlamıştır.

1999 yılında bir kola firması için hazırladığı(5 dakikalık) 30 Bölüm Karagöz-Hacivat projesi TGRT, Kanal 7 ve tüm Türkiye Bölgesel ve özel Tv’lerde gösterilmiştir.Uzun yıllar çeşitli okullarda Tiyatro ve Sinema Oyunculuğu öğreticiliği yapmıştır. Sinema ve Tiyatro alanında, zaman zaman düzenlediği kurslarla da her iki sektöre eleman yetiştirmektedir.Film-Yön / Sen-Der / Setem üyesidir.Müjdat Gezen Sanat Merkezi-MSM öğretim görevlisidir. Direklerarası Kabare Tiyatrosu’nun sahibidir. Gelen isteklerin doğrultusunda geleneksel ve kabare türünün örneklerini Türkiye sınırları içinde talebin olduğu her yerde sergilemektedir.