ATOLAB, ZEYTİNYAĞI UZMAN TADIMCILARI YETİŞTİRMEK İÇİN EĞİTİM BAŞLATTI

Nilgün KAYA

Ayvalık Ticaret Odası Laboratuvarı (ATOLAB) tarafından Zeytinyağı duyusal analiz tadımcı eğitimi başlatıldı. Üç aşamalı uzman tadımcı eğitiminin ilk aşaması olan tadımcı adaylarının belirlenmesi için katılımcılara, 4-6-8 Nisan tarihleri arasında zeytinyağının duyusal analizleri konusunda teorik ve pratik eğitim veriliyor.

Ayvalık’ın geleneksel ve en önemli ürünü olan zeytin ve coğrafi işaret ile koruma altına alınan yağının kalitesini korumak için uzman tadımcı yetiştirilecek. Zeytinin sofralara gelene kadar kalitesine etki eden faktörleri öğrenip, kaliteli veya kusurlu yağı ayırt edebilecek uzman tadımcı unvanını kazanmanın ilk basamağı olan tadımcı adayının belirlenmesi eğitimi 4 Nisan Pazartesi günü, Ayvalık Ticaret Odası Toplantı Salonunda başladı.

ATOLAB Laboratuvar sorumlusu ve panel lideri Yeşim Bayraktar yönetiminde, üç gün süren tempolu ve analizlerin olduğu eğitim ile 19 tadımcı adayının kavrama eşikleri tespit edilecek, yoğunluk metoduyla seçimler yapıldıktan sonra belirlenen adaylara, tadımcı olabilmeleri için Uluslararası Zeytin Konseyi (COI) standartlarına uygun olarak eğitim verilecek. 40 saatlik eğitim ve testleri aşan kişilerin uzman tadımcı olması için bir panelde görev ve uluslararası sınavlarda olumlu sonuçlar alması gerekiyor. Aralarında sektör temsilcileri, Ayvalık’a yerleşen ve zeytin yetiştiriciliği yapan, zeytinyağını daha iyi tanımak isteyen vatandaşların bulunduğu 19 kişi eğitime katıldı.

“ÜLKEMİZE, AYVALIK’A VE ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜNE KATKI SUNACAK UZMAN TADIMCI YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Yıllardır planlanan ancak pandemi nedeniyle aktif hale getirilmeyen çalışmaya başlamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden ATOLAB Başkanı Ali Uçar, “Programımızı üç aşamada gerçekleştireceğiz. İlk aşama tadımcılarımızın seçimi, ikinci aşamada tadımcı eğitimi, üçüncü aşamada ise uzman tadımcı eğitimimizi gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Tabii bu uzun bir süreç içerisinde olacak bir eğitim. İlk eğitim 3 günlük bir eğitim. Birer gün arayla üç gün devam edecek. Tadımcı adaylarımızı seçeceğiz ve yeteneklerine göre belirli arkadaşlarla tadımcı eğitimine devam etmeyi planlıyoruz. Daha sonra hem laboratuvarımızın ihtiyacı olan hem de ülkemize ve Ayvalık’ımıza katkı sunabilecek, zeytinyağı sektörüne katkı sunabilecek uzman tadımcı yetiştirmeyi planlıyoruz. Yaklaşık 1. 5 yıl sürecek bir eğitim programı bu” dedi.

“HERKES TADIMCI OLMAKVE ZEYTİNYAĞINI İYİ ANLAMAK İSTİYOR”

ATOLAB Laboratuvar sorumlusu ve panel lideri Yeşim Bayraktar, “Laboratuvar oluştuğunda 2012 yılında 25 uzman tadımcı olarak 1.5 yıla yakın eğitim alarak bu laboratuvar panel grubu oluşturduk. Suzan hanımın panel liderliğinde çalıştık. 2019’da ben panel lideri oldum. Bu iş son derece emek isteyen bir iş. Bize yıllardır aşırı talep var. herkes tadımcı olmak ve zeytinyağını iyi anlamak istiyor. Ayvalık gibi zeytinyağının başkenti dediğimiz bir yerde herkesin bunu yapması gerekir. Zeytinyağının kalitelisini, kusurlusunu ayırt edebilmesi lazım. Özellikle tüketicilerimizin. Bunun için uzman tadımcı eğitimi planladık.” dedi. Eğitime katılan Mali Müşavir ve zeytin teknikeri Simla Başkurt, “Kendime ait zeytin işleme ve yağ dolum tesisim var. Edremit Zeytincilik Meslek Yüksek Okulu mezunuyum. Gerekli temel bilgileri alsak ta bu tür eğitimlerin sık sık tekrarlanması lazım. Tadım konusunda kendimizi geliştirmek için bu eğitimleri almamız gerek. Ben de bilgi tazelemek ve kendimi geliştirmek için bu eğitime katılmaya karar verdim.” derken Uluslararası Belgelendirme kuruluşunda kalite yönetim sistemleri denetçisi olan Firuzan Eraktan, “Bu eğitime neden katıldım? Hobi olarak bir zeytin bahçem var. 16 ağaçtan oluşan. Bundan daha önce zeytin yetiştiriciliği ile zeytinyağı ile ilgili bir eğitime katıldım. Şimdi hem kendimi geliştirmek hem de kendi bahçemde bir şeyler yapabilmek için, eğer ileride bu işi biraz daha büyütmek biraz daha zeytinyağı ile ilgilenmek için hem de merakımdan dolayı bu eğitime katıldım. Keyifli bir eğitim olacağını ve hep beraber iyi bir şeyler yapacağımızı düşünüyorum.” dedi.