KISA ÖMRÜN UZUN HİKAYESİ: ÖMER SEYFETTİN 

Nilgün KAYA

Gönenli Ödüllü Yazar Salim Nizam, yeni kitabı “Ben Gönen’de Doğdum / Ömer Seyfettin” romanında, çocukluğu Gönen’de geçen Ömer Seyfettin’in otuz altı yıllık kısa ömrünün uzun hikayesini anlattı. Geçtiğimiz hafta raflarda yerini alan roman şimdiden akademik çevrelerin dikkatini çekti ve birçok üniversite tarafından akademik çalışmalara konu olmaya başladı.

Nizam, yeni romanını 2020 Ömer Seyfettin’in Ölümünün 100.yılı için 100 bölüm olarak dört yılda tamamladı. Yayımı pandemi dolayısıyla iki yıl geciken kitap; Ömer Seyfettin’in hayatı hakkında bilinenler, bilinmeyenler ve yanlış bilinen konulara ışık tutuyor.

Yazarın biyografisinin yanında, mızıka çalması, Atina’da esirken Yunan komutandan daktilo istemesi, köpeği Koton’u yanından ayırmaması, falcıya gitmeleri gibi hayatına dair bilinmeyen konular yanında; uçmanın tarihi, tramvayın tarihi, sinemanın tarihi ve otomobilin tarihi gibi birçok konuyu işliyor. Güçlü kurgusu ve zengin içeriğiyle edebiyatseverlerin ilgisini çeken roman, film yapımcılarının dikkatini çekecek gibi görünüyor. Ötüken Neşriyat tarafından basılan roman 544 sayfadan oluşuyor.

“BU ROMANI YEDİDEN YETMİŞE HERKES OKUMALI”

Türkiye’de Ömer Seyfettin’le ilgili akademik çalışmaları bulunan Prof.Dr.Hülya Argunşah, Prof.Dr.Nazım Hikmet Polat gibi isimlerin desteğini alan yazar Salim Nizam dört yılda tamamladığı romanı hakkında şunları söyledi; “Ömer Seyfettin romanı benim ustalık eserim. Bu romanda Ömer Seyfettin’in kısa ömrünün uzun hikâyesini anlattığım gibi Wright Kardeşlerle başlayan uçmanın tarihi, tramvayın tarihi ve sinemanın tarihi gibi birçok konuyu işledim. Ömer Seyfettin’in bilmediğimiz yönlerini işledim ve yanlış bilinen konuları da aydınlığa kavuşturdum. Gururluyum, çünkü Ömer Seyfettin’in hemşehrisi olarak onu anlatmak bana kısmet oldu. Ben bu romanı severek yazdım; dileğim, Gönenli yönetmenimiz Zeynep Günay TAN bir an önce filme alsın.Ömer Seyfettin’imizi ben Türk edebiyatına yazdım yönetmenlerimiz de sinema tarihine yazsınlar. Çünkü Ömer Seyfettin bunu çoktan hak ediyor. Milli Edebiyat’ımızın kurucusu Ömer Seyfettin dahi bir yazar ve 36 yıllık kısa ömrüne bine yakın eser sığdırmış. Gençlerimiz bu kitapta onu yakından tanıyacak ve sinemaya alınırsa da yaşamına dair pek çok konuya tanık olacak. Ömer Seyfettin Türkçemizin mimarı ve bu romanı yediden yetmişe herkes okumalı.”

“BEN TÜRK EDEBİYATINA KAZANDIRDIM, YÖNETMENLERİMİZ SİNEMA TARİHİNE KAZANDIRSIN”

Romanın alt yapısı için Ömer Seyfettin’in çocukluğunun geçtiği Gönen’deki tarihi mekanları romanına işleyen yazar, ayrıca Seyfettin ‘in yaşadığı İnebolu, Ayancık, İstanbul,Selanik gibi birçok şehirde incelemeler yaparak romanını sağlam temellere oturtmuş oldu.

Otuza yakın hikaye ödülü olan aynı zamanda edebiyat öğretmeni olan Salim Nizam’ın üç hikaye kitabı, üç çocuk romanı, altı tane de yetişkinler için romanı bulunuyor. Konusu Ayvalık’ta geçen ‘Senin İçin Enginar Sakladım’ adlı romanıyla Egeli okurların kalbini fetheden ve bu romanla okur kitlesini oldukça genişleten yazar,  Manyas Gölü kıyısında yaşayan ve 1962 yılında Rusya’ya göç eden Don Kazaklarının göçünü anlattığı romanıyla edebi kariyerini güçlendirdi. Ömer Seyfettin romanı şimdiden akademik çalışmalara konu olmaya başlayan başarılı yazar, 2006 yılında ‘Köy Saatçisi’ adlı hikayesinde kazandığı Ömer Seyfettin hikaye yarışması ödülüyle Yeni Ömer Seyfettin olarak anılmaya başladı.