AYVALIK’TA YENİ BİR BİTKİ TÜRÜ KEŞFEDİLDİ

Nilgün KAYA

2015-2017 yılları arasında yürütülen Balıkesir ilinin Biyoçeşitlilik Envanter Çalışmaları esnasında Ayvalık ilçesi Badavut sahilinden toplanan Tüylüçay (Stachys sp.) hem Dünya hem de Ayvalık için yeni tür oldu.

Prof. Dr. Ekrem AKÇİÇEK ve Dr. Özal GÜNER tarafından Ayvalık ilçesinin Badavut sahilinden keşfedilen yeni tür, uluslararası prestijli “Phytotaxa” dergisinde yayınlanarak bilim dünyasına tanıtıldı. Bilimsel adı Stachys cretica subsp. gulendamiana (Badavut Tüylüçayı) olan bitkiye Balıkesir Üniversitesi Biyoloji Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülendam TÜMEN’in ismi verildi.

Prof. Dr. Ekrem AKÇİÇEK

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem AKÇİÇEK, gen merkezi Türkiye olan Stachys cinsinin Türkiye’deki tür sayısının yeni türle 93’e (120 takson) yükseldiğini belirtti. Türün ismine de değinen Dr. Akçiçek Botanik dünyasına önemli katkılar sunan ve Balıkesir florasının ortaya çıkmasında büyük emekleri olan Prof. Dr. Gülendam TÜMEN’e atfedildiğini ifade etti.

Prof. Dr. Akçiçek, “Badavut mevkii biyolojik çeşitlilik özellikleri başta olmak üzere jeolojik ve peyzaj değeri açısından oldukça önemlidir. Bölgenin kumul ve deniz ekosistemi üstün bir peyzaj değeri sunmaktadır. Bölgenin ekosisteme sunduğu hizmetler ve barındırdığı tür ve habitatlar göz önüne alındığında, alanın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak tescilinin uygun olduğuna karar verilmiştir. Bu doğrultuda bu bölgenin doğal sit statüsü T.C. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile onaylanarak “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak tescil edilmiştir.Badavut mevkii Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden birisidir ve halk plajı olarak kullanılmaktadır. Badavut sahilleri özellikle yazın yoğun insan baskısı altındadır. Dünyada sadece Badavut sahilinde yetişen yeni tür sınırlı bir alanda yetiştiği için koruma altına alınması gerekmektedir.” Dedi.