15 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ TRAFİK KAZASINDA ‘KOVUŞTURMAYA GEREK YOK’ KARARI

Nilgün KAYA

Balıkesir’de 7 ay önce yaşanan 15 kişinin öldüğü, 17 kişinin de yaralandığı otobüs kazası hakkında savcılık ‘kovuşturmaya yer olmadığına’ karar verdi. Kazada tıp öğrencisi kızını kaybeden Hüseyin Toker, kararın vicdanları sızlattığını söyledi.

8 Ağustos 2021 yılında Balıkesir OSB Çevre Yolu’nda, Efe Tur’a ait Zonguldak- İzmir seferini yapan otobüs kaza yaptı. Otobüsün bariyerlere çarparak takla atmasına sebep olan kazada 15 kişi öldü, 17 kişi de yaralandı. Kazayla ilgili savcılık kovuşturmaya gerek olmadığına karar verdi.

FİRMANIN OLAYIN OLUŞUMUNDA KUSURU BULUNMADI

Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında Adli Tıp Kurumu tarafından düzenlenen raporda, firmanın olayın oluşumunda bir kusuru bulunmadığı belirtildi. Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı da 5271 sayılı CMK’nın 172 ve CMK’nın 223/2c maddeleri gereği kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Asli kusurlu olarak belirtilen otobüs şoförü Kerem Başol hakkında da kazada yaşamını yitirdiği için kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

“KARAR VİCDANLARI SIZLATTI”

Kazada hayatını kaybeden Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisi Bilge Toker’in Babası Hüseyin Toker, ” Yapılan soruşturmada kusur tamamen ölen şoföre yüklenmiş, Jandarma Komutanlığı’nın teknik bilirkişiye hazırlatmış olduğu Bilirkişi Raporunda Efe Tur firması yetkililerinin tali kusurlu olduğu kanaatine varıldığı halde, Savcılıkça göz önüne alınmayarak, Şirket yetkilileri hakkında takipsizlik kararı verilmiştir. Bu, eksik ve yetersiz araştırma sonucu verilen bir karardır. Bu kadar vicdanları sızlatan bir karardır. Bizim ocağımız söndü, hayatımız karardı, başka ocakların sönmemesi için Adalet arıyoruz. Kazayla ilgili dikkate alınmayan birçok ayrıntı var. Bunları kapsayan itirazımızı yaptık, Adaletin tecelli etmesini bekliyoruz.” dedi.

Hüseyin Toker