CKD’DEN ‘YÜKSELEN KADIN YÜKSELEN TÜRKİYE’ MİTİNGİ

Nilgün KAYA

Cumhuriyet Kadınları Derneği, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde ‘Yükselen Kadın Yükselen Türkiye’ mitingi düzenleyecek.

CKD Genel Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Prof. Dr. Tülin Oygür’ün yaptığı açıklamayı Ayvalık’ta kamuoyu ile paylaşan Şube başkanı Gülden Sarıbaş, “Bütün kadınlarımızı, emekçilerimizi Yükselen Kadın Yükselen Türkiye Mitingi’ne bekliyoruz!” dedi.

Açıklama şöyle; “Birkaç hafta sonra birçok ülkeyle birlikte biz de Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayacağız. Dünya Emekçi Kadınlar Günü, üreten kadınların evrensel olarak dünden bugüne aktarılan sorunlarının ve bunlara dair çözüm arayışlarının kitlesel boyutta dile getirildiği bir gündür. Kadın emeğinin 1 Mayıs İşçi Bayramı dışında ayrıca anılmasının nedeni, “emek dünyasında kadın olmanın” ilave zorluklar getirdiği gerçeğidir. En basitinden, işyerinde kreş bulunmaması kadın emekçinin sorunu durumundadır. Kreş yoksa üretimden kopacak olan erkek değil kadındır. Diğer yandan, dünyanın bakımını sırtına almış kadının bu emeği de “tanımsızdır”.

Bu sorunların dünden bugüne aktarıldığı doğrudur, fakat kadınların üretmek üzere hareketlendiği de doğrudur. Kadınlarımız üretmek ve her tür emeklerinin karşılığını almak istiyorlar; çünkü erkekle eşit olacakları ve beraberce özgürleşecekleri yaşamın ancak bu temelde gerçekleşeceğini artık biliyorlar.

Kadınımız üretmek istiyor. Fabrikada, tarlada, sanatta, bilimde, atölyede, evinde üretmek istiyor. Kendisini gerçekleştirme hakkına sahip çıkmak için üretmek istiyor. Kadın olmaktan kaynaklanan tarihsel sorunlarının üretim ilişkilerinin içinde yer almasıyla çözüleceğini bildiği için de üretmek istiyor.

Cumhuriyet Kadınları Derneği olarak Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla “Yükselen Kadın Yükselen Türkiye Mitingi” düzenleyerek kadınımızın üretime katılma güç ve kararlılığını kutlama kararı aldık. Kutlayacağız, çünkü bu toprakların kadınlarının büyük üretme gücü bugün, hiç olmadığı kadar Türkiye’ye lazımdır. Çünkü Türkiye büyük bir üretim atağına geçmek zorundadır. 1980’lerden itibaren emperyalist küreselleşmenin gereği, Cumhuriyetle elde ettiğimiz maddi varlıklarımızı satıp savarak, üretimi terk ederek ve borçlanarak içine düştüğümüz bugünkü durumun sürdürülmesi imkânsızdır. İşte, üretim atağının eşiğindeki ülkemizde kadınlarımız bir değil on adım öne çıkacaktır! Bugün, istihdamda %28,5; iş gücüne katılmada %34 olan kadın oranı, üretim atağındaki Türkiye’ye yetmeyecektir. Kadınlarımız üretmeye hazırdır. Kadınlar üreterek yükselecekler, Türkiye’mizi de yükselteceklerdir.

6 Mart Pazar günü saat 13.00’te Ankara Tandoğan Meydanı’nda düzenleyeceğimiz Yükselen Kadın Yükselen Türkiye Mitingi’nde, yükselen “üretim temelli kadın hareketinin” ülkemizin bağımsızlığı ve huzuruyla doğrudan bağlantılı olduğunu da ortaya koyacağız. “Atatürk bizi önce bağımsız yaptı, yine yeniden tam bağımsızlık! Kahrolsun emperyalizm!” diyeceğiz. Sorunlarımızın emperyalist güçlerin sadakalarıyla değil, bu topraklardan fışkıran öz gücümüzle ve köklü geçmişimiz üzerinde Cumhuriyet Devrimleriyle inşa ettiğimiz çağdaşlaşma ile çözüleceğini haykıracağız. Terör örgütü PKK’nın esir tuttuğu evlatlarını birer birer çekip alan Diyarbakır, Hakkâri, Muş, Van anneleriyle beraber terörü lanetleyeceğiz. Bağımsız, özgür ve halkıyla kalkınmış gerçek demokratik Türkiye’yi, birlik ve beraberlik içinde üreterek hayata geçireceğimizi anlatacağız.

Yükselen Kadın Yükselen Türkiye Mitingi, üniversitelerimizde vatansever çalışmalarıyla öne çıkan Türkiye Gençlik Birliği’nin (TGB) öncülüğünde katılacak gençlerimizle büyük bir canlılık kazanacak. Yarının üretici güçlerini temsil eden vatansever gençlerimizle gurur duyacak ve onlardan büyük güç alacağız.

İşçi kadınlarımızı, iş kadınlarını, esnaf, memur, çiftçi kadınları, kooperatifçileri, terör örgütü PKK’ya kaçırılan evlatları için nöbet tutan anneleri, sanat, spor, akademi, basın sektöründen kadınları, ev kadınlarımızı davet ettiğimiz Yükselen Kadın Yükselen Türkiye Mitingi’nin, bu zor günlerimizi birlik içinde ve üreterek aşacağımıza dair milletimize umut ve cesaret vereceğine inanıyoruz.Ankara Anadolu (Tandoğan) Meydanında saat 13.00’te başlayacak mitingden sonra yürüyerek Anıtkabir’e gidecek ve Atamıza “Ölmez sevgimizle devrimlerinin yolundayız” diyeceğiz.Bütün kadınlarımızı, emekçilerimizi Yükselen Kadın Yükselen Türkiye Mitingi’ne bekliyoruz!”