“Uyarı gerektiren hatalara 51 bin lira ceza, depremzede çocuklara bot yardımına suç duyurusu”

Haber: C.Saffet Yılmaz

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’ne Edremit’te yayın yapan bir yerel gazete haberine dayanılarak 51.730 TL miktarında astronomik idari para cezası verildiği iddia edildi.

Konuya ilişkin bir basın açıklaması yapan dernek başkanı Süheyla Doğan, Kendisi ve dernekleri hakkında bir karalama kampanyası başlatıldığına dikkat çekerek, Bu kampanyanın Bergama mücadelesinden bu yana ülkemizin her yanında yaşam savunucularına yapılan saldırının bir parçası olduğuna vurgu yaptı. ”Kimin, kimlerin bu talimatı verdiğini merak ediyoruz.” diyen Doğan’ın açıklaması şöyle:

“DERNEĞE SIKI DENETİM YAPILDI ”

“Edremit Kaymakamlığı tarafından vergi dairesi uzmanları ile birlikte derneğimizin tüm kayıtları sıkı bir denetimden geçirildi. Belli ki haberler etkili olmuştu. Denetim elbette ki olmalı. Hiçbir itirazımız yok. Veremeyecek hiçbir hesabımız da yok. Tüm faaliyetlerimiz ve kayıtlarımız şeffaf. Ancak denetimin amacı mutlaka bir hata bulmak ve cezalandırmak olunca, uyarı ile, ihtar ile düzeltilebilecek ufak tefek işlemler ne yazık ki astronomik cezalara ve savcılığa yapılan suç duyurularına kadar vardı. Alındı belgelerinin bazılarında TCK No’larının yazılmasının unutulması, karar defterinde karar no’larının her sene 1’den başlatılmamış olması, online sistemden beyan edilmesi gereken bir meblağın geç beyan edilmesi gibi nedenlerle dernek başkanı nezdinde derneğimize 51.730 TL idari para cezası kesildi.”

“PES DOĞRUSU DEDİRTECEK NEDENLERLE KARAKOLDA İFADE ”

“Dernek yönetim kurulu başkanı olarak Edremit Kaymakamlığı tarafından Cumhuriyet Savcılığına yapılan suç duyurusu nedeniyle ifadem alınmak üzere Küçükkuyu Karakolu’na çağrıldım. Neden mi? Pes doğrusu dedirtecek bir gerekçe ile. Derneğimiz, Ayvacık’ta meydana gelen deprem sonrası doğal afetin etkilerini incelemek ve dayanışmak üzere köy ziyaretleri gerçekleştirmişti. Köylü kadınlardan birisinin çocuklarının ayaklarının donduğunu ve kışlık bot ihtiyaçları olduğunu söyleyerek destek istemesi üzerine, yönetim kurulu kararı ile dernek bütçesinden 100’ün üzerinde çocuğun bot ihtiyacını karşılamıştı. Son derece insani bir görev olan bu destek, görevlilerce derneğin tüzüğüne aykırı bir faaliyet olarak değerlendirilmek sureti ile ayrı bir ceza gerekçesi olarak Cumhuriyet Savcılığı’na “suç” olarak bildirildi. Pandemi koşulları nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından tüm dernekler gibi kapatılan dernek binamızda çalışma koşullarının olmadığı koşullarda bile süren ekolojik yıkımlara karşı yaşam alanlarını savunmak için canını tehlikeye atarak alanlara çıkan, kendileri ve yakınları kovid’e yakalanan dernek yönetici ve üyelerimizin verdiği özverili mücadele karşısında almaları gereken, ceza değil, ödüldür.”

“BAZI ODAKLARIN HEDEFİ OLDUK”

“Bazı lobilerin yazdırdığı aşikar olan, derneğimiz ve yönetim kurulu başkanı olarak ben ve üyelerimizin itibarını sarsıcı ve kişilik haklarına saldırı niteliğindeki mesnetsiz, yalan haberlerin ardından, açık bulmak amacıyla yapılan denetim sonrası kesilen bu astronomik cezalar ve suç duyuruları kesinlikle kabul edilemez. İdari para cezaları için Sulh Ceza Hakimliği’ne gereken itirazımızı yaptık. Adli ceza için ifademizi verdik. Ayrıca, uğradığımız haksızlık ve itibarsızlaştırma için tazminat davası hakkımız saklı olmak üzere yalan haber için noter aracılığıyla tekzip metni gönderdik. Ancak halen yayınlanmayan tekzip metnimizin mahkeme aracılığı ile yayınlanması için de dava açacağız. 2012 yılından bu yana aralıksız bir şekilde ekoloji mücadelesi veren derneğimiz, hem bölgemiz hem de ülke çapında saygın bir sivil toplum örgütüdür. Hem alanlarda, hem de hukuksal olarak verdiğimiz mücadele ile başta altın madenciliği ve termik santrallar olmak üzere bir sürü eko kırım projesini durdurmayı başardık. Bu nedenle de bazı odakların hedefi haline geldik.”

“HUSUMETE BAĞLI CEZALANDIRMA MI?”

“Ayrıca Akçay Sulak Alanında yapılmak istenen Edremit Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (ETDİOSB) projesiyle bağlantılı olarak çevre düzeni ve imar planlarının ve bu projeye altlık oluşturmak üzere sulak alanın moloz dökülerek doldurulması uygulamalarının iptali için çeşitli davalar açmıştık. Nitekim Balıkesir Büyükşehir Belediyesi aleyhine açtığımız davada talebimiz haklı görüldü ve davayı kazandık. Diğerleri ise devam ediyor. Edremit Kaymakamı aynı zamanda ETDİOSB Yönetim Kurulu Başkanıdır. Denetime elbette itirazımız yoktur. Ancak andığımız davalarda hukuken karşısında olduğumuz bir kurum tarafından yapılan denetlemede bunca ağır cezaların verilmiş olması denetlemeyi bu anlamda ilginç hale getirmektedir. Bu nedenle “husumet ve cezalandırma” arasında bir bağlantı bulunup bulunmadığı sorusu da akıllara gelmektedir. Sermaye babalarının doğayı bir meta olarak gören “daha fazla rant ve kar” anlayışına karşı yaşam alanlarımızı ve doğayı tüm canlı ve cansız varlıkları ile birlikte savunuyoruz. Bu mücadele sırasında diğer ekoloji örgütleri dışında emek hareketi, kadın hareketi ile de dayanışıyoruz. Barış içerisinde, özgür ve ekolojik bir yaşam için, tüm baskı ve yıldırma politikalarına rağmen, mücadelemizi tüm kararlılığımızla sürdüreceğimizi buradan bir kez daha ilan ediyoruz.” Dedi.