“AYDINLANMA MEŞALESİ SÖNMEZ”

Nilgün KAYA

29 yıl önce evinin önünde bombalı saldırı sonucu öldürülen Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu başta olmak üzere katledilen aydınlar, ‘Adalet ve Demokrasi Haftası’ kapsamında Ayvalık Cumhuriyet Meydanında anıldı.

Fotoğraflar:Mehmet Dinç

Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ayvalık şubeleri, CHP, Ayvalık Kent Konseyi, Ayvalık Tarih Araştırma Sanat Eğitim Derneği işbirliğinde düzenlenen tören, 24 Ocak Pazartesi günü saat 12.30′ da başladı.

Fotoğraflar:Mehmet Dinç

Atatürk’ün anıtına kırmızı karanfiller bırakan katılımcılar bir dakikalık saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı’nı okudu.

Fotoğraf: Güner Oskan

Ortak açıklamayı Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun okudu. Açıklamada, “ Bir Adalet ve Demokrasi Haftası’nda daha emperyal güçler ve hain işbirlikçilerinin alçak cinayetlerle aramızdan aldığı devrim şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Her yıl 24 Ocak ile 31 Ocak tarihleri arasındaki Adalet ve Demokrasi Haftası’nda çeşitli etkinliklerle, hem tertiplerin arkasındaki gerçekleri, hem bu suikastların nedenlerini ve sonuçlarını irdeliyor, hem de aydınlanma şehitlerimizin kanlarını yerde bırakmama kararlılığımızı yineliyoruz. Şüphesiz aydınlanma şehitlerimiz bu bir haftaya sığamayacak kadar çok. 1979 yılında katledilen Abdi İpekçi de, Cavit Orhan Tütengil de, Bedri Karafakioğlu da, Bedrettin Cömert de, Denizler de, Ahmet Taner Kışlalı da, Necip Hablemitoğlu’da, “Balyoz- Ergenekon” kumpas davaları sırasında ölen, onur nedeniyle intihar edenler de aydınlanma şehitlerimizdir. Cumhuriyetin önemini göstermek ve kuvvetlendirmek için mutlaka ölmek gerekmiyor. Ancak gerektiğinde canını seve seve verme cesaret ve kararlılığı gerekiyor. Zaten caniler de hedef olarak bu kararlılıktaki kahramanlarımızı seçiyor. Emperyalizm ve işbirlikçileri, onların hain katilleri topluma önderlik eden aydınları ve hukuk devletinin saygın kamu görevlilerini ortadan kaldırarak hem bir korku ortamı, hem de çıkarlarını korumak, planlarını gerçekleştirmek için uygun zemin yaratma çabasındalar.”

Fotoğraf:Güner Oskan

“HAİN KATİLLERİ VE SAHİPLERİNİ TANIYORUZ…”

İlhan Selçuk’u dediği gibi: “Anadolu’da Cumhuriyeti yıkmak için çok oyunlar sahneye konuluyor.” Bunlardan biri irtica, diğeri terördür. Günümüzde yaşanan da budur. Türk Devrimi sonunda, çağdaş bir toplum ülküsüyle kurulmuş laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti her türlü engel ve sorunları aşarak çağdaşlaşma yolundaki yürüyüşünü sürdürecektir. Hain katilleri ve sahiplerini tanıyoruz. Ulusumuz örgütlü demokratik toplum olmayı başardıkça özgür düşünce karanlığı boğacak, yarınlar aydınlanacaktır. Türk halkı değerli aydınlarını yok eden bu cinayetleri ve öldürülen kahramanlarını hiç unutmayacak, bu terör ortamı karşısında asla umutsuzluğa kapılmayacak ve bir gün mutlaka ama mutlaka bu cinayetlerin hesabını soracaktır. Tüm aydınlanma şehitlerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. Anıları Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatma mücadelesinde yaşayacak. Mücadeleleri rehberimiz olacak. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacak, vatan topraklarında Kemalizm’in ışığı hiç sönmeyecek.” denildi.