AYVALIK’IN ANIT ZEYTİN AĞAÇLARINA SARILDILAR

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın, yeni tespit edilen ve en yaşlısı 1100 yaşında olan anıt zeytin ağaçlarını TEMA Ayvalık temsilciliğinin düzenlediği yürüyüşte ziyaret eden vatandaşlar, ölmez ağaç olarak bilinen zeytin ağacının güzelliğini ve önemini bir kez daha gündeme getirdi.

TEMA Ayvalık’ın Murateli-Mutlukõy hattında, anıt zeytin ağaçlarını ziyaret yürüyüşü, 16 Ocak günü TEMA Vakfı kurucusu Hayrettin Karaca’yı anma haftasında yapıldı. 25 TEMA gönüllüsünün katıldığı ‘Ağacına sarıl’ adı verilen etkinlikte, ilçede yeni tespit edilen 81 anıt zeytin ağacından 12 sini ziyaret etti.

TEMA Ayvalık sorumlusu Haluk Aysu, kadim zeytin ağaçlarına yapılan ziyaretin, özellikle Vakfın kurucusu onursal başkanı Hayrettin Karaca’nın vefatının 2. Yıl dönümü olan 16 Ocak’ta yapıldığını belirterek,

“16 Ocak Pazar günü, ‘Ağacına Sarıl’ kampanyasında gönüllülerimizle Murateli ve Mutluköy havzasında yaşları 450 ile 1100 arasında değişen 12 zeytin ağacına sarılarak Toprak Dede’yi andık. Yazışma gruplarımızda ve sosyal medyada yaptığımız duyurularla, salgına karşı sınırlı katılım koşullarında 25 gönüllümüz, sabah saatlerinde Murateli köy meydanındaydı. Köy sınırları içinde kısa bir yürüyüşle içlerinde 1100 yaşında tahmin edilen ‘Şampiyon’ da olmak üzere en genci 650 yaşında olan 5 ağacı ziyaret ederek bilgi paylaştık, fotoğraflar çektirdik.Ardından Murateli-Mutluköy arasındaki 4 km.lik yolu yürüdük. Mutluköy sınırları içinde 7 adet ağacı ziyaret ettik. Burada da en yaşlı ağaç olan, yine 1100 yaşında, ‘Koca Delice’nin altında molamızı verdik.

TEMA Ayvalık gönüllü grubu olarak daha önceki haftalarda Cunda-Pateriça bölgesindeki anıt ağaçları ziyaret etmiştik. Bu turlarda rehberimiz Balıkesir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Abdullah Soykan ve birlikte çalıştığı bilim kurulunun 2018 yılında hazırladığı “Ayvalık’taki Anıt, Anıtsal ve Korunmaya Değer Zeytin Ağaçları” adlı çalışma oldu. Ağaçların kaynak çalışmadaki koordinatlarına göre keşfini yaparak içeriğindeki bilgileri meraklı doğa severlerle paylaşıyoruz. Yaşlı ve Görkemli gövdelerini inceliyoruz. Bu yaşta hala cömertçe meyve vermelerini hayranlıkla izliyoruz. Toplamda 16 anıt ağacı ziyaret ettiğimiz turlarımızın sonuncusunda ise Anadolu’nun bu kadim ‘ölmez’ağacını Toprak Dede’nin ruhu eşilğinde bir kez daha hatırladık. ” Dedi.