“BİR YIL İÇİNDE İKİNCİ FACİA”

Nilgün KAYA

Ekoloji Birliği, Karaayıt’ta bulunan Demir Madeni atık depolama tesis duvarının çökmesi üzerine yaptığı açıklamada, ” Bir yıl içinde ikinci facia. Atıklar Madra barajını besleyen dereye doldu. Felaketin boyutları incelendi. Madra Barajı,dere ve civar sularda ağır metal ve kirlilik tahlilleri yapılarak sonuçlar kamuoyu ile paylaşılsın” dedi.

2021 yılının 30 Ocak tarihinde atık duvarında çökme meydana gelen Bilfer Madencilik tarafında işletilen Ayazmant Demir Madeni atık sahasının çevresine konulan beton blokların bir bölümü çöktü. Atıkların Madra Barajını besleyen dereye karışması endişe yarattı.

Ekoloji Birliği açıklamasında, ” Bir yıl içinde ikinci facia. Karaayıt Demir Madeninin atık depolama alanı yeniden çöktü. Atıklar yine Madra Barajını besleyen dereye doldu. Türkiye kamuoyu henüz Şebinkarahisar’da Nosko Madencilik’in bakır, kurşun, çinko madeninde ki atık havuzunun çökmesinin ve binlerce tok zehir çamurun Kılıçkaya Barajı ve Kelkit Irmağına karışmasının şokunu atlatamamışken, bir başka maden felaketi haberi de Ayvalık’tan geldi.”

 

“Ayvalık İlçesine bağlı Karaayıt Köyü yakınındaki Bilfer Madencilik ve Turizm A.Ş tarafından işletilen ve sürekli kapasite arttıran “Bilfer Demir Cevheri Zenginleştirme Tesisi” ne ait atık depolama alanında atık dağı yine çöktü ve ağır metalli atıklar dereye doldu. Dere suyu ile birlikte atık yığını içindeki ağır metaller dere suyuna karıştı. Söz konusu dere bölgenin sulama suyunu sağlayan ve aynı zamanda Ayvalık için ilerde içme suyu sağlanması da hedeflenen Madra Barajını  besliyor.

Bu yılın başında yine aynı madende ask depolama alanı çökmüş ve zehirli atıklar Madra Barajına bağlanan dereye dolmuş, şirket atık depolama alanının çevresine beton bloklar koyarak sözüm ona Karaaayıt Köyü’nün meralarına el konularak işletilen madenin açık ocak kısmı yıllardır ÇED’den muaf olarak işletiliyor. Şirketin 2020 yılında başvurduğu, “Ayvalık Bilfer Maden Atık dan Düzenli Depolama Tesisi Projesi” için ise tüm itirazlara rağmen “ÇED Olumlu” kararı verilmiş, karar Ayvalık Tabiat Platformu ve Ayvalık Belediyesi tarafından dava edilmiş ancak kaybedilmiş olup Danıştay’a itiraz edilmek üzere hazırlıklar sürdürülmektedir. Bir yılda iki kez çevre felaketine neden olan “Ayazmant Demir Madeni Projesi nin kapanma zamanı çoktan gelmiş ve geçmektedir. Proje Madra Barajına sıfır konumdadır ve baraj için büyük tehlike yaratmaktadır. Projenin zenginleştirme tesisi ise Karaayit Köyü’ne çok yakındır. Köyün içme sularında önceki yıllarda arsenik seviyesi yükselmesi nedeniyle, köylülerin itiraz üzerine BASKİ tarafından arsenik arıtma sistemi kurulmak zorunda kalınmıştır. Madra Barajına ve yaşam alanlarına bu kadar yakın olan projenin ne kadar ciddi bir risk teşkil ettiği son kazadan sonra biz kez daha iyice açığa çıkmıştır.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nı, Sağlık Bakanlığı’nı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı, Balıkesir Valiliğini, Cumhuriyet Savcılığı’nı acilen bir kez daha göreve çağırıyoruz; Felaketin boyutları incelensin, Madra Barajı, dere ve civar sularda ağır metal ve kirlilik tahlilleri yapılarak sonuçlar kamuoyu ile paylaşılsın ve gerekli önlemler alınsın, Çevre felaketine yol açan sorumlular tespit edilerek yargılansın, “Ayazmant Demir Madeni Projesi” ruhsatı iptal edilsin ve acilen kapatılsın” denildi.