3. KENT KONSEYLERİ SEMPOZYUMU BAŞLADI “GELECEĞİN KENTLERİNDE İŞBİRLİĞİ VE DAYANIŞMA”

 

Balıkesir Kent Konseyi ev sahipliğinde “Geleceğin Kentlerinde İş birliği ve Dayanışma” temasıyla düzenlenen 3. Kent Konseyleri Sempozyumu başladı. Sempozyumda gerçekleştirilen Belediye Başkanları Özel Oturumu’nda; Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir konuyla ilgili konuşmalarını yaptı.

 

 

Katılımcılık ve gönüllülükten sürdürülebilir kalkınmaya, çevre ve iklim değişikliğinden göç olgusuna, kent kimliğinden kentler arasındaki dayanışmaya kadar tüm yönleriyle kent konseylerinin ele alındığı oturumların gerçekleştirildiği 3. Kent Konseyleri Sempozyumu’nda ayrıca Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir’in konuşmacı olarak yer aldığı “Geleceğin Kentlerinde İşbirliği ve Dayanışma” temalı Belediye Başkanları Özel Oturumu gerçekleştirildi.

GÖNÜLLÜLÜĞÜN GÜCÜ

25 akademik oturum, 100 sözlü bildiri sunumu, konferans, panel ve sosyal etkinlikleri içeren; 350 kent konseyi başkanı ile 200’ye yakın akademisyenin yer aldığı sempozyumun ilk gününde açılış konuşmasını yapan Balıkesir Kent Konseyi Başkanı ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Mürsel Sabancı, TKKB’nin kent konseyleri arasında iş birliği, dayanışma oluşturma gayreti içerisinde olan özgün bir kuruluş olduğunu söyledi. Şehir, şehir ve insan ilişkisinin yeniden düşünülmesi, ele alınması gerektiğini belirten Mürsel Sabancı, “Böyle bir çatının altında yer almaktan, öğrenmekten, öğretmekten, üretmekten gurur duyduğumu ifade etmek isterim” açıklamasında bulundu. Artık sadece şehirlerin ve ülkelerin değil dünyanın iş birliği ve dayanışmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Sabancı, gönüllülüğün gücünden faydalanılması gerektiğini ifade etti. Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Narlı ise “Bizleri bir araya getiren bu muazzam organizasyonu hazırlayan Balıkesir Kent Konseyi ve Türkiye Kent Konseyleri Birliğini kutluyorum” dedi. Son zamanlarda kent konseylerinin daha konforlu ve daha rahat bir yönetim biçiminin geliştirilmesi için devrede olduğunu söyleyen Prof. Dr. Narlı, bu noktada gönüllü katılımın da büyük bir imkân olduğunu kaydetti.

 

‘DEMOKRASİ YERELDEN BAŞLAR’

Kent konseyleri çatısı altında gönüllülerle şehir için çalışmaktan keyif aldığını söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Demokrasi yerelden başlar diyoruz. Bunun mekanizması bana göre kent konseyleri. Demokrasi ve katılımcılık kültürünü şehre ne kadar yerleştirebilirsek o şehir; nasıl yönetilmek istediğine dair iradesini ve taleplerini ortaya koyar, uzlaşı içerisinde hedefine doğru ilerler. Şu anda bu salonda herkesin yaşadığı şehre dair söyleyecek bir şeyi var. Ve net olan bir şey var herkes gönüllü. Gönüllülükle yapılan işler katılımcılıkla birleştiğinde, fikirlerin masada uzlaşıya dönüştüğünde verimli sonuçlar ortaya çıkıyor. Belediye başkanlarının, kent konseylerini bir rekabet yeri değil de şehrin gerçekten uzlaşı aradığı ve sorunları derinlemesine okuyan her kesimden insanın olduğu, renkli ve farklılıkların bir araya geldiği yer olarak görmesini sağlamamız gerekiyor” dedi.

 

“ŞEHİR VE MEDENİYET ANLAYIŞIMIZA IŞIK TUTACAKTIR”

Programa ev sahipliği yapan Balıkesir Kent Konseyi ile Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a destekleri için teşekkür eden AK Parti Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı, “Bugün gerçekleştirmiş olduğumuz programın şehir ve medeniyet anlayışımıza ışık tutacağına inanıyorum” dedi. Şehirlerin kimlik ve kişiliğinin kent konseyi gibi önemli kuruluşların yapacağı katkılarla korunabileceğini kaydeden Yavuz Subaşı, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın düsturu gereği her şeyin odağında olan biz insanlar, şehrin sakini oluyor ama şehrin sahibi olmak için gerekli çabaları sarf etmiyoruz” dedi. Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin; kentlerin gelişimi, kent hakkı kavramı, çoğulculuk ve katılım gibi konuları içeren “Geçmişten Geleceğe Kentte Katılım Maceramız” temalı çerçeve sunuşunu gerçekleştirdi.

BELEDİYE BAŞKANLARI ÖZEL OTURUMU

Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin’in sunuşunun ardından ise Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel moderatörlüğünde; Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir’in konuşmacı olarak yer aldığı “Geleceğin Kentlerinde İşbirliği ve Dayanışma” temalı Belediye Başkanları Özel Oturumu gerçekleştirildi.

‘KENT KONSEYLERİNİN STATÜSÜ GÜÇLENDİRİLMELİ’

Oturumun ilk konuşmasını yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kent konseylerinin statüsünün güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Yavaş, “Bütün dünyada geçerli olan bir sistem var; ortak akıl ile kenti yönetmek, hesap vermek ve şeffaf olmak. Çoğunluğun verdiği yanlış karar bir kişinin verdiği doğru karardan daha önemlidir. İyi bir yönetici, kent konseyinden etkin yararlanmalı. İnsanlar saatlerce oturuyor, konuşuyor tartışıyor ve proje olarak sunuyor. Bu noktada son derece mutluyum. Bizler Ankara’da ortak aklı harekete geçirmek için gayret ediyoruz. Bir kenti birlikte yöneteceksek her bireyin kentte söz sahibi olması lazım. Bu şekilde olduğunda kentte yaşayanlar mutlu olacaklardır” dedi.

 

‘POLİTİKACILARIN GÖRME BOZUKLUĞUNU KENT KONSEYLERİ ÇÖZECEK’

Geleceğin kentleri konusu üzerinde durulması gerektiğini belirten Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Geleceğin kentlerini, dayanışmayı konuşmak için zemin de oldukça uygun. Konumuz; geleceğin dünyasının riskleri değil, o risklere karşı yerelde ne yapacağımız. Katılımcılığı, dayanıklılığı, sürdürülebilir ve akıllı şehir uygulamalarını düşünmemiz lazım” dedi. Belediye başkanlarının görev sürelerinden dolayı ancak 5 yıllık bir dönemi ön gördüğünü ifade eden Tahir Büyükakın “Politikacıların bu görme bozukluğu nasıl çözülecek, büyük meselelerle küçük meseleler arasındaki bağ nasıl kurulacak. Bunun tam adresi Kent Konseyleri. AB çerçeve programlarında olduğu gibi Kent Konseylerinin bütçe kullandırma işini de gündeme almamız lazım. Uzun vadeli hedefler için Kent Konseyleri ciddi katalizör görevi yapacaktır. Belediye bütçelerinin bir kısmının STK’lar için ayrılması ve buna yönelik mevzuat düzenlemesi yapılması gerekiyor.” diye konuştu.

“ŞEHİR KARAR VERSİN BİZ UYGULAYALIM”

Bir belediye başkanın demokratik yollarla iş başına geldiğini kaydeden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz “Belediye başkanları sanki o iş için özel yetiştirilmiş ve alt yapısı her anlamda hazır insanlar olarak algılanıyor. Belediye başkanın en önemli görevi, şehrini hak ettiği gibi layıkıyla temsil etmek. Proje ve yatırımlara şehrin karar vermesi, belediye başkanının da projenin uygulayıcısı ve temsilcisi olması lazım. Tek bir akıl çok iyi işler de yapabilir kötüye de götürebilir. Bunun sigortalarının ve planlanmış yol haritalarının olmalı. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için tüm şehrin çalışması gerekli. Şehir karar vermesi, bizim temsil ve uygulayıcısı olmamız lazım. Demokrasi yerelde başlıyorsa, yereldeki parametrelerin insan zenginliğini koruması gerekiyor.” dedi.

“KENT KONSEYLERİNİN DİNAMİZMİNE İHTİYACIMIZ VAR”

Yücel Yılmaz “Kent konseyinin güçlü dinamizmine ihtiyacımız var. 18 bin kişiyle 4 bölgede ayrı ölçümlendirmelerle stratejik planlama altyapısı oluşturduk. Talepleri önceliklendirdik ve kamuoyuna duyurulması ve farkındalık oluşturulması noktasında kent konseylerinden destek istedik. Kent Konseyleri; şehrin ortak onuru ve asaletini de temsil ediyor. Gerektiğinde şehrin yöneticilerine sahip çıkmalı, beğenmediyse asaletiyle eleştirmeli.” şeklinde konuştu.

 

ORTAK AKIL DÜNYANIN İHTİYACI

Plansız hiçbir işin başarılı olmayacağını vurgulayan Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, “Oldukça faydalı bir toplantı olduğunu düşünüyorum. Ortak noktada bir araya gelmek, buluşmak tüm dünyanın ihtiyacı. Bizler kent Konseylerinin, kente alınacak tüm kararlarda onayı ve şerhi olması gerektiğini düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.