BALIKESİR SAHİLLERİ TEMİZLENİYOR

Nilgün KAYA

Ege ve Marmara Denizlerinde ayrı ayrı proje ortaklarıyla birlikte çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Sarımsaklı Plajı’nda 15 yılı aşkın bir zaman önce yıkılan iskele atıklarını temizleme çalışmaları başlattı. İlk Etapta yaklaşık on ton demir parçası ile beton bariyer toplandı. Ayrıca Bandırma’da sahillerinden de 8 bin metrekare trol ve gırgır ağı çıkardı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Sarımsaklı Plajı’nda 15 yılı aşkın bir süre önce yıkılan iskelenin, denizde kalan yıkıntı atıklarını temizlemek için çalışmalar başlattı.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Su Altı Teknolojisi Bölümü hocaları ile Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından yapılan keşif çalışmaları sonucunda denize girilen alanlarda tespit edilen yıkıntı atıklarının, büyük tehlike arz ettiği belirlendi.

YAKLAŞIK 10 TON DEMİR PARÇASI İLE BETON BARİYER ÇIKARILDI

Bu kapsamda temizlik işlemlerini başlatan Büyükşehir Belediyesi, ekosisteme zarar vermemek amacıyla akademisyenler ile birlikte ilk etap çalışmalarını gerçekleştirdi. Yapılan çalışma sonucunda denizden yaklaşık 10 ton demir parçası ile beton bariyer çıkarıldı. Bölgede çalışmalarını sürdüren ekipler, önümüzdeki hafta gelecek olan vinç yardımıyla daha ağır olan atıkları temizleyebilecek. Çalışmalar önümüzdeki süreçte aynı şekilde; Altınkum Plajı ile Erdek plajlarında da gerçekleştirilecek.

8 BİN METREKARE TROL VE GIRGIR ÇIKARILDI

Ayrıca Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ile Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle “Hayalet Ağların Temizlenmesi Projesi”ni de yürüten Büyükşehir Belediyesi, bu zamana kadar Bandırma’nın Karşıyaka ve Dut Limanı mevkilerinde toplamda 8 bin metrekare trol ve gırgır ağı çıkardı.

EKOSİSTEME DUYARLI BİR ŞEKİLDE ÇALIŞILIYOR

Konuyla ilgili bilgilendirme yapan Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı personeli Mustafa Çekim “Sarımsaklı Bölgesinde daha önceden keşif yaptığımız alanlar var. Burada belirlediğimiz iki nokta var. Bulunduğumuz bölgede; 4 koordinatta, bir sonraki bölgede de 2 koordinatta çalışmalarımızı yapacağız. Vatandaşlarımızın daha rahat daha konforlu yüzmelerini sağlayarak daha iyi bir tatil geçirmeleri için temizlik çalışmaları yapıyoruz. Çalışmalarımızda en çok önem verdiğimiz konulardan bir tanesi de ekosisteme zarar vermemek yani doğal yapıları kaldırmamak. Biz, burada doğal olarak bulunmayan atıkları, kalıntıları kaldırmak istiyoruz.” diye konuştu.