ESKİ KIZ MESLEK LİSESİ KÜLTÜR MERKEZİ OLACAK

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nilgün KAYA

Ayvalık konut mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan, Kız Meslek Lisesinin tarihi binası Kültür Merkezi olarak kullanılmak üzere restore edilecek.

1800’lü yıllarda yapılan, tarihi süreçte ‘Akşam Kız Sanat Okulu’, ‘Kız Sanat Ortaokulu ve Sanat Enstitüsü’ son olarak 2012 yılına kadar Kız Meslek Lisesi olarak kullanılan Ayvalık’ın sembol binalarından olan yapının, dijital kütüphane, kafe ve sosyal alanı içeren bir kültür merkezi olacağını açıklayan AK Parti Ayvalık ilçe başkanı Ali Gür, proje için 10 milyon liralık bütçenin onaylandığını söyledi.

 

Gür, ” Uzun yıllardır atıl şekilde duran ve hakkında çeşitli spekülasyonlar yapılan “Kız Meslek Lisesi” binası tarihi dokusuna kavuşuyor. Ayvalık merkezinde uzun yıllar meslek lisesi olarak kullanılan son yıllarda atıl olarak kaderine terk edilen bina, Bakanlığımıza yaptığımız talep ile tekrar gündeme geldi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte ürettiğimiz proje ile buranın kentin gençlerinin ücretsiz internet erişimi sağlayarak araştırmalarını yapabileceği dijital bir kütüphane, içindeki cafe ve yeşil alanlarla halkımızın kullanabileceği sosyal bir alan ve çeşitli sergi ve etkinlekliklerin yapılabileceği bir Kültür Merkezi oluşturuyoruz. Ayvalık’ımızın en büyük eksiklerinden biri, kentimizin meydanları ve sosyal yaşam alanlarının eksikliğidir. Bir çok dünya kenti meydanları ile ön plana çıkarken bizim kentimiz dar alanlara sıkışmış durumdadır. Buna bir nebze destek olmak için bu projenin hayata geçirilmesi önemlidir. Böyle değerli bir yapının restore edilerek halkın kullanımına açılmasıda ayrı bir zenginliktir. Ayrıca İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile yaptığımız görüşme ile de bu binanın bahçesinde bulunan, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Nüfus Müdürlüğünü kentin uygun bir yerine taşıyarak mevcut binayı yıkarak, yeşil alanı genişletmek, hem tarihi binanın silüetini ortaya çıkarmak hemde kamu alanlarını dışarıya taşıyarak kentin trafiğine rahatlatmak ve halkın kamu alanlarına erişimini kolaylaştırmaktır. Proje kapsamında öncelikli olarak 10 milyonluk bir bütçe onaylanmıştır. 2022 yılında restorasyon ihalesi yapılarak en kisa sürede tamamlanarak Ayvalık halkının kullanımına kazandırılacaktır. Bu projenin yapılması ve ısrarla takipcisi oldukları için Ayvalık Milli Eğitim Müdürümüz ve İl Milli Eğitim Müdürümüze, bu proje ve Ayvalık için her türlü talebimizde bize destek olan İl başkanımıza, Milletvekillerimize ve Büyüksehir belediye başkanımıza teşekkür ederiz. Herşey daha iyi yaşanabilir bir Ayvalık için.” Dedi.