AYVALIK’TA ZEYTİN HASAT SEZONU ‘BEREKET’ DİLEĞİYLE BAŞLADI

Nilgün KAYA

Zeytinde hasat sezonu başladı. Ayvalık’ta Özgün Zeytinciliğe ait çiftlikte ‘ bereket’ dilekleriyle başlanan hasada,  Ayvalık Kaymakamının da aralarında bulunduğu ilçe protokolü de katıldı.

Merhum iş adamı Ahmet Sucu’nun her hasat başlangıcında uyguladığı işçi ve tayfalarla çorba içme geleneği bu yıl ki hasatta ailesi tarafından gerçekleştirildi.

İzmir Çanakkale yolu kenarında bulunan Özgün Zeytinciliğe ait zeytinlikteki hasada, Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, ilçe Cumhuriyet Başsavcısı Necati Kayaközü, Belediye Başkanı Mesut Ergin, İlçe Jandarma komutanı Onur Yakan, İlçe Emniyet Müdürü Turgut Coşkun, Ana Gıda A.Ş Ayvalık operasyon müdürü Mehmet Cavlı,Eşi Emine, oğulları Halil ve Cem, Ayvalık Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Melih Çakırca, Ayvalık Ticaret Odası önceki dönem başkanı İbrahim Kantarcı, kamu kurum müdürleri, Ziraat Odası ve Ticaret Odasından yetkililer katıldı.

Zeytinlik içinde kurulan sofrada zeytin ve zeytinyağı eşliğinde yemek yenildi. Merhum Ahmet Sucu adına zeytin fidanı diliminden sonra sembolik olarak hasat yapıldı.

Katılan herkese teşekkür ettiği konuşmasında Halil Sucu, zeytin ve zeytinyağı sektöründe bayrağı babasından devraldığını belirterek, ” Biliyorsunuz 40-45 gün önce babamı kaybettik. Ona dair bir süreç başlatmak istedik. Aramızda Ayvalık’ta yeralan kaymakamımız, başkanımız var demiyorum. Babamın eşi dostu, çok sevdiği arkadaşları, benim abilerim, amcalarım, ablalar ve sevdiğim dostlar var. Hepiniz şeref verdiniz. Şu anda garip bir duygu yaşıyorum çünkü masada eksiğimiz var. Bu eksik hepimize ait bir eksik. Bu eksiği ben sizlerle yapacağımız etkinliklerle,sizlerle beraber geçireceğimiz güzel günlerle veya kötü günümüz olduğunda sağlayacağımız birliktelikle doldurmaya çalışacağım. Özgün zeytin ailesi 30 yaşında. Bu aile daha 20 sene 30 sene yaşayacak.50’leri, 60’ları görecek. Bu babamın mirası. Bugün milat olsun. Hep beraber başlamış olalım. Rahmetlinin yaptığı birşey vardı. Sabahları faydaya çıkmadan çorba dağıtırdı. Biz bugün o çorbayı sizinle paylaşmak istedik.” Dedi.

Toplanan zeytinler fabrikaya getirildi. Dualarla başlayan zeytin hasadında erken hasat zeytinyağının aşamaları hakkında etkinliğe katılanlara bilgi verildi.

Ayvalık’ta 1 ay önce göreve başlayan ve ilk kez zeytin hasadına katıldığını ifade eden Kaymakam Hasan Yaman,” Şu an içerisinde bulunduğumuz bahçe rahmetli Ahmet Sucu’nun bahçesi. Ben Ahmet bey ile tanışmadım ama geldiğimde buraya herkes Ahmet bey ile ilgili güzel şeyler söyledi. Saygıdeğer eşi ve çocuklarının da Ahmet Bey’in misyonunu sürdüreceğine inanıyoruz. Bir kez daha Ahmet beye Allah’tan rahmet yakınlarına uzun ömürler diliyorum. Bu yıl zeytin bahçelerimiz bereketli ama malum ülkemizde Ayvalık’ta üretilmeyen, Ayvalık yağı olmayan, dışarıda üretilen yağlara Ayvalık yağı denmesine Ayvalıklıların büyük rahatsızlığı var. Biz de sivil toplum örgütlerimiz ve meslek odalarımızla birlikte bu sorunu nasıl bertaraf edebileceğimizi öğreneceğiz.” Dedi.

Bu sene rakamların iyi olduğunu ifade eden zeytinci Halil Sucu, “Ayvalık’ta 6 bin ton civarında zeytinyağı üretmeyi planlıyoruz. 5 bin 500-6 bin ton arasında sofralık zeytin üretmeyi planlıyoruz. Geçen seneye göre bu sene rakamlar çok iyi. Körfezde 25 bin ton civarında zeytinyağı, 40 bin ton civarında zeytin olacak. Bu sene ülkenin genel üretiminde yüzde 35lik bir artış var. Bu da üretici ve tüketici için çok önemli birşey. Tarladan çatala süreçte yer alan herkes için çok önemli bir durum.” Dedi.