AYVALIK’TA DENİZ DİBİ TEMİZLİĞİ

Nilgün KAYA 

Ayvalık İç limanında 8 dalgıcın katılımıyla yapılan deniz dibi temizliği, denizdeki kirliliğin boyutu ve etkilerini gözler önüne serdi. 2.5 saat süren temizlik sırasında denizden çıkarılanlar kıyıda sergilendi.

Ayvalık 3 Sea Dalış Merkezi öncülüğünde Deniz Temiz Derneği/TURMEPA, Ayvalık Kent Konseyi, Deniz Ticaret Odası İzmir ve Aliağa şubeleri, Ege Eko Turizm Derneği, SUFOD (Sualtı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneği) BM Küresel Çevre Fonu ve Ayvalık Belediyesi desteği, Lipsoz Dalış Merkezi, Türk Anneler Derneği Ayvalık Şubesi işbirliğiyle Ayvalık’ta deniz temizliği yapıldı.

29 Eylül Çarşamba günü 10.00-12.30 saatleri arasında gerçekleştirilen etkinlikte, Balıkadamlar Koray Gerçe, Erhan Esirtgener, Serdar Avcu, Cankat Özel, Nedim Kartal, Ekrem Eroğlu, Sait Tunç ve Pınar Avcu, güvenlikli alan tahsis edilerek iç limanda dalıp dip temizliği yaptı.

Araba lastiğinden sandalyeye, cam şişeler ve oltalardan halıflekslere kadar pek çok çöp denizden çıkarılarak kıyıda gün boyu sergilendi.

AMACIMIZ FARKINDALIK YARATMAK”

Ayvalık 3 Sea Dalış Merkezi yetkilisi Koray Gerçe, “Ayvalık’ta deniz temizliği etkinliği gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu desteğiyle gerçekleşen etkinliğe Ayvalık Belediyesi, Kent Konseyi, Turmepa, Lipsoz Dalış Merkezi ve Türk Anneler Derneği katkı sağladı. Amacımız farkındalık yaratmak. İnsanların denize attığı atıkları topladık ama 7-8 dalgıçla bu atıkları tamamen su ortamından bertaraf etmemiz mümkün değil. Amacımız farkındalık yaratmak.” dedi. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, gelecek nesillere daha temiz bir çevre, deniz ve doğa bırakmakla mükellef olduğumuza dikkat çekerken  TURMEPA proje koordinatörü Saygın Yörük, organizasyonun “Akdeniz’i Temizleyelim” etkinliğinin bir parçası olduğunu belirterek, “Her yıl Ayvalık’ta düzenlediğimiz bu etkinliğin bu yılki etabında geçtiğimiz yıllara göre daha az olmasına rağmen yine de hala daha deniz dibinden birçok atığın çıktığını görebiliyoruz. Tabii sadece bir saatte deniz dibinden bu kadara atığın çıkması da ayrıca üzücü.” dedi.