YOK BÖYLE BİR SATICI

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta yaşayan, antika ve eski eşyalar satan Selahattin Morgül, eşyaları satarken söyledikleri nedeniyle hem gülümsetiyor hem de ilgi çekiyor.

 

Aslen Çanakkale Gelibolulu olan Selahattin Morgül’ü 35 yıldır yaşadığı Ayvalık’ta vatandaşlar eskici Ferdi olarak tanıyor. Sanatçı Ferdi Tayfur’a olan sevgisi ve şarkılarını sanatçıya benzeyen bir şekilde yorumlaması nedeniyle bu lakabı alan Selahattin Morgül’ü diğer satıcılardan ayıran en önemli fark, satış yaptığı sırada söyledikleri.

 

‘Satılan mal geri alınır, parası iade edilmez’, diyen Elektronik eşyalarına yarım saat garanti veren, sattığı eşyaları ‘Beş para etmez bunlar’ diye tanıtan ‘alıp ne yapacaksın?’ diye soran Morgül, 12 yıl bu şekilde satış yaparak şimdi öğretmen olan oğlunu okuttuğunu, kızıyla birlikte iki çocuk büyüttüğünü söylüyor. Ayvalık sokaklarında, bisikletli tezgahıyla dolaşan Morgül gerek güleryüzü gerekse ilginç sözleri ile kente gelen turistler ve vatandaşların ilgi odağı oluyor.

“Bana Ayvalık’ta 30 senedir Ferdi derler. Adım Selahattin Morgül. Son 12 senedir bu işi yapıyorum. Bazen hiçbir işe yaramayan şeyler satıyorum. İnsanlar ben böyle dedikçe daha çok ilgi alaka gösteriyorlar. Doğum yerim Çanakkale Gelibolu. 35 senedir Ayvalık’ta yaşıyorum. Iki çocuğum var. birisi atanmış öğretmen. Kızım evlendi. Şimdi artık bende bu işleri yapıyorum. Emekliliğim yok. Ne alıp satıyorum hiç belli olmuyor. Hergün değişiyor. Bazen elektronik mallar oluyor. Ben yarım saat garanti veriyorum elektronik mallara. En fazla yarım saat çalışır diyorum. İnsanlar böylece daha fazla ilgi gösteriyor. Çok şükür yani. Bir ekmek parası buluyoruz bir şekilde. Çocuklarımı zor şartlar altında okuttum. Eşim temizliğe gitti. Şu an 7 senedir de kadrolu atanmış, öğretmen kendisi. Manisa’da görev yapıyor. Çok zordu 6 sene. Kolay geçmedi. Allah’a şükürler olsun onu kurtardım. Kendimizi harcadık, onu kurtardık” dedi.