ÖNCE KARİKATÜRLERİ İNCELEDİLER SONRA KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ ANLATAN KARİKATÜRLER ÇİZDİLER

Nilgün KAYA

Küresel iklim değişikliği karikatür sergisi ‘Yanacak mıyız? Donacak mıyız?’ Küçükköy Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Merkezi bahçesinde açıldı. Sergideki karikatürleri inceleyen çocuklar, Karikatür Sanatçısı Sönmez Yanardağ ile birlikte küresel iklim değişikliği konusunda karikatürler çizdi.

Yerkürenin uzun jeoloji tarihi boyunca yaşanan iklim değişkenliğine ek olarak insan etkileri ile etkisini arttıran küresel iklim değişikliği konusunu Ayvalık gündemine taşıyan ‘Yanacak mıyız? Donacak mıyız?’ başlıklı uluslararası karikatür sergisi bu kez Küçükköy’de açıldı.

karikatür sanatçısı Sönmez Yanardağ, sergi öncesi ‘iklimin değişmemesi için biz neler yapmalıyız’ konulu kısa bir söyleşi gerçekleştirdi.

 

Emekli Coğrafya Öğretmeni ve Karikatür sanatçısı Sönmez Yanardağ’ın organize ettiği sergi, 25 Eylül Cumartesi günü Küçükköy Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Merkezi bahçesinde, Küçükköy’de yaşayan vatandaşlarla buluşturuldu.

Küçükköy, Sarımsaklı ve Ayvalık’tan aileleri ile birlikte sergiyi gezmeye gelen çocuklar, Karikatürist Sönmez Yanardağ ve Görsel Sanatlar Öğretmeni Nurgül İla rehberliğinde “Çocukların çizgileri ile Küresel İklim Değişikliği” konulu Atölye çalışması gerçekleştirdiler.

 

 

Görsel Sanatlar Öğretmeni Nurgül İla atölyeye katılan çocuklarla tek tek ilgilendi.

“YANACAK MIYIZ? DONACAK MIYIZ? BELLİ DEĞİL”

Sergiye katılan çocuklarla birlikte karikatür atölyesi yapan Sönmez Yanardağ, “Yanacak mıyız? Donacak mıyız? Küresel iklim değişikliğinin akıllara getirdiği bir soru. Dünyamız, son iki yüz yıldır hızla ve çok yönlü olarak kirleniyor. Sanayi devrimi sonrasında hızla çoğalan fabrikaların , konutların bacalarından, motorlu araçların egzozundan çıkan gazlar, milyonlarca yıl önce yaşanan buzul devrinden bu yana görülmemiş biçimde iklim değişikliklerinin yaşanmasına yol açıyor. Buzulların gitgide eriyerek kutuplara doğru çekilmesi ve yüksek dağlardaki kar örtüsünün azalması, deniz suyu seviyesinin yükselmesi, bitki ve balık türlerinin göçleri, havadaki kirleticilere karşı kuş türlerinin azalması, ağaçlardaki yaş halkalarının daha hızlı büyüme göstermesi yakın dönemde yeryüzünün hızla ısındığının göstergesi elbette. Ancak meteoroloji uzmanları, ekvatordaki sıcak deniz suyunu Batı Avrupa’ya taşıyan Golfstream akıntısının kuzey kutbundaki buzulların erimesinden dolayı durma olasılığından ve sonuçta kuzeybatı Avrupa’nın yeni bir buzul devri yaşama ihtimalinden söz ediliyor. Yani dünyamızı yakın dönemde yaşadığı küresel ısınma sonunda dünyamızı buzul devrine de götürebilecek. 2020 yazının kurak geçen günlerinde yazılı ve görsel medya ülkemizde barajların su seviyelerinin endişe verici halini yansıtıyordu, hemen her gün. 2021 yaz mevsimi ise son yıllarda tanık olmadığımız yağmur ve ardından sel baskınlarının yılı oldu. 2022 yazı asıl geçecek, kışın kar yağacak mı? Ya sonraki yıllar?İnsanoğlu, doğal yaşamı göz ardı ederek sınırsız üretim sınırsız tüketim anlayışını sürdürmeye devam ederse önceden tahmin edemeyeceğimiz kötü mevsimsel sürprizlerle karşılaşmaya devam edeceğimiz kesin. Küresel iklim değişikliği sonucunda yanacak mıyız? Donacak mıyız? Belli değil. “ dedi.

Sönmez Yanardağ, Küçükköy’ deki etkinliğe destek veren Arslan Mühendislik ve Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Merkezi yetkililerine verdikleri desteklerden ötürü teşekkür etti.

25.Eylül Cumartesi günü AYVALIK Küçükköy – Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Merkezi bahçesinde açılan Sergide eseri olan karikatür Sanatçıları şöyle;

*Aşkın Ayrancıoğlu(Turkiye) *Roman Dragostinov (Bulgaria)

*Alaaddin Çevikbaş(Turkiye)

*Oleksiy Kustovsky(Ukrain),

*Ahmet Akkoca(Turkiye)

*Kürşat Zaman(Turkiye)

*Ahmet Öztürklevent(Turkiye)

*Alan Wright(England)

*Bakrom Kalanov(Özbekistan)

*Çağrı Çelebi (Turkiye)

*Carlos Augusto Nachimento(Brazil)

*Cemalettin Güzeloğlu(Turkiye)

*Dirk De Graef(Belçika)

*Dita Simkova(Czech Republic)

*Engin Selçuk(Turkiye)

*Gopal Sarkar(India)

*José Lie Clarisse (Philippines)

*Mehmet Zeber(Turkiye)

*Mehmet Kahraman (Turkiye)

*Murat Ilhan (Turkiye)

*Ömer Çam (Turkiye )

*Önder Önerbay (Turkiye)

*Orhan Zafer (Turkiye)

*Tadeusz Krotos(Polonya)

*Zaza Leanordo(Italy)

*Zhang Wei(Çin)

*Heino Partenen(Finland)

*Oleg Guostol(Ukrain)

*Nahid Maghsoudi (İran)

*Ali Ghanaat (İran)

*Nazenin Ghanaat (İran)

*Izabela Kovalska Wieczorek (Polonya)

*Makhmud Eshonqulov (Özbekistan)

*Michel Moro Gomez (Cuba )