AYVALIK, KURTULUŞUNU KUTLADI

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın Düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümü Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Sabah saatlerinde top atışıyla başlayan tören kamu kurumlarının araç korteji ile sona erdi.

İstiklal Savaşını ‘İlk askeri kurşunla’ başlatma gururunu yaşayan Ayvalık, düşman işgalinden kurtuluşunu da her yıl 15 Eylül tarihinde düzenlenen törenlerle kutlamaya devam ediyor.

Saat 10.00’da başlayan törenlerde Kaymakamlık, İlçe Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından Atatürk anıtına çelenk sunumu yapıldı. Çelenk sunumunun ardından Ayvalıklılar Atatürk Anıtına çiçek bıraktı. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından askeri bando eşliğinde İstiklal Marşı söylendi.

Törene; AK Parti Balıkesir Milletvekili Yavuş Subaşı, Kaymakam Hasan Yaman, İlçe Garnizon Komutanı Albay Ertan Tutar, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Onur Yakan, İlçe Emniyet Müdürü Turgut Coşkun, siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve kamu kurum temsilcileri, mahalle muhtarları, gaziler ve vatandaşlar katıldı. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Altınova ve Ayvalık’ın birer gün arayla düşman işgalinden kurtarıldığını hatırlatarak, o günün zor koşullarında toplumun kısa sürede savaşta yaşanan sıkıntıların üstesinden geldiğini söyledi. Dünya halklarına örnek bir bağımsızlık mücadelesi ve özgürlük hikayesinin 102 yıl önce Ayvalık’ta , 29 Mayıs 1919’da 172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya tarafından atılan ilk kurşun ile yazıldığını kimse unutmaması gerektiğini vurguladı. Törende, Ali Çetinkaya ortaokulu öğrencileri Simay Öveyik ve Sedef Ayhan birer şiir okudu. Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekibi gösterisi ilgiyle izlendi.

Tören, kamu kurumlarının da yer aldığı araç korteji ile son buldu.