ORMAN YANGINLARINA TEPKİLERİNİ ÇİZGİLERİ İLE DİLE GETİRDİLER

Nilgün KAYA

Doğa Dostu Karikatür Grubu, ülkemizde ve dünyada yaşanan orman yangınlarına tepkilerini çizgileri ile dile getirdi. AİMA 7. Müzik Festivali açılış konseri öncesi gerçekleştirilen karikatür sergisi hem bir ağıt hem de sorgulama niteliğindeydi. Sergi 19 Ağustos tarihinde Cumhuriyet Meydanında açılacak.

Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’nin düzenlediği 7. Ayvalık Müzik Festivali’ne TEMA Ayvalık Temsilciliği, tanıtım standı ve Doğa Dostu Karikatür grubunun ‘Canımız Yandı’ konulu karikatür sergisiyle katıldı. Festival konuklarına TEMA Vakfı’nın 81 ilde, yüzlerce ilçede 1 milyona yaklaşan gönüllüsüyle yaptığı çalışmalar anlatıldı. Ayvalık özelinde yapılan etkinlikler tanıtıldı ve daha geniş katılım için bilgi verildi. TEMA Ayvalık grubuna yeni gönüllü kayıtları yapıldı.

Ayvalıklı karikatürist Sönmez Yanardağ yönetiminde orman yangınlarının doğaya ve ruhlarımıza verdiği hasarı anlatan karikatüristler ise çizgileriyle duygulara tercüman oldular.

Doğa Dostu Karikatür Grubu açıklamasında, Bir gecede değiştirilen yasalar, rant, yağma, terör her ne sebeple olursa olsun! Orman yangınlarına tepkimizi çizgilerimiz ile dile getiriyoruz.” Derken emekli Coğrafya öğretmeni ve karikatür sanatçısı Sönmez Yanardağ, ” Biz karikatürcüler orman yangınlarında sadece ağaçların değil oradaki bütün canlıların, yaban hayatının yok olduğunu bildiğimiz için karikatürler tamamen ona yönelik. Çok çeşitli karikatürler var. Bozulan ekosistemi, aynı zamanda yangınların farklı amaçlarla çıkarıldığı gibi. Mesela orman yasasının değişmesinden bir gün sonra yangınların çıkması karikatürcülerin dikkatini çekti. Biz karikatürcülerin duygu ve düşüncelerini anlatmada tek şey çizgileri. Biz de bunu yapmaya çalıştık. Türkiye’den 16, İran’dan bir toplam 17 karikatürcü katıldı. Orman yangınlarında sonra çizdiğim karikatürü paylaştım. Onlar da paylaştılar. İzleyenlere teşekkür ederim” Dedi.

 

Saat 20.30′ da açılan sergi beğeni topladı.

Sergiye katılan Sanatçılar;  Sönmez Yanardağ, Saadet Demir Yalçın, Nahid Maghsoudi, Murat İlhan, Ramazan Özçelik, Hüseyin Aslan, Halim Y. Kutlu, Ali Hakan Alan, Mehmet Zeber, Ekrem Borazan (Ekbo Ekbo), Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Mehmet Şenocak, Hasan Gümüş, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Ercan Akyol,Salih Kütükçü, Kürşat Zaman