SİVAS KATLİAMINDA HAYATINI KAYBEDENLER ANILDI

Nilgün KAYA

Sivas Katliamı’nda hayatını kaybedenler için, katliamın 28. yıl dönümü dolayısıyla Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’nda bir anma etkinliği düzenlendi.

Sivas katliamında hayatını kaybedenlerin isimlerinin okunması ve anıları için bir dakikalık saygı duruşunun ardından bir konuşma yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ayvalık Şube Başkanı Vedat Tekten, adalet arayışının 28 yıldır sonuçsuz kaldığını ifade etti.

“SİVAS KATLİAMINI UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ”

Ayvalık Demokrasi Güçleri, yerel yönetim, çeşitli STK’lar, siyasi partiler, sendikalar ve vatandaşların katıldığı anma etkinliğinde yaptığı konuşmada Ayvalık Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Vedat Tekten, “28 yıl önce Pirimiz Pir Sultan Abdal’ı anmak üzere Sivas’ta düzenlenen etkinlikler için ilimize gelen yazar, çizer, müzisyen, düşünür ve genç katılımcılarımız günler öncesinden başlatılan kışkırtmalar sonucu Madımak Otelinde kuşatılmış ve ikisi otel çalışanı 35 canımız bu gerici, katil sürüsü tarafından katledilmiştir. Bu katliam devlet güçlerinin gözü önünde, resmi kimlikli kişilerin yönlendirmeleriyle son derece planlı ve organizeli çalışmanın sonucunda gerçekleştirildi. Devlet, haftalar öncesinden başlayan ve kıyam çağrıları ile hedef gösterilen canlarımızı korumak için hiçbir önlem almadı. Adeta geliyorum diyen vahşete göz yumarak katil güruhunun toplanmasını ve kalabalıklaşmayı saatlerce seyretti. Gerici, faşist katiller, güvenlik güçlerinin gözü önünde resmi araçlar kullanarak yapılan anonslarla teşvik edilip yönlendirildiler. Önce kültür merkezine daha sonra da tekbirler ve nefret sloganları atarak ellerinde benzin bidonlarıyla otel önüne gelerek bu katliamı gerçekleştirdiler. Toplanma, kuşatma ve yürüyüş saatler boyu sürdü. Egemenlerin güdümündeki katliamcılar ayan beyan ortadaydı ve katiller hiçbir müdahale ile karşılaşmadan bu vahşeti gerçekleştirdiler. Böylesi bir insanlık suçu işleyen katil güruh içinden sadece çok küçük bir grup yakalanarak haklarında dava açıldı. Yıllar süren yargılamalar sonucu bu katillerin çoğu ya hiç ceza almadı ya da küçük cezalarla kurtuldular. Olayların perde arkasındaki düzenleyiciler asla açığa çıkarılmadı. Elebaşı konumundaki kişiler düzmece gerekçelerle affedildiler. Haklarında dava açılan bir kısım katil ne hikmetse bulunamadı. Katillerin bazıları Sivas’ta hiç ayrılmadan yaşamlarına devam ettiler.

Madımak Katliamının zaman aşımına uğratılmasına ‘ hayırlı olsun’ diyenlerin iktidarında katliamlar durmamış ve gerek duyulduğunda karanlık güçler kullanımı uygulanmıştır. Roboski, Suruç, Ankara Garı, Diyarbakır, Antep ve daha niceleri dahil edildi. Egemenler neredeyse her günümüze bir acı düşürdü. Dün Madımak otelini kuşatan zihniyet, bugün mafyalaşarak tüm ülkeyi kuşatmış durumdadır. Bu karanlığa asla teslim olmayacağız.” dedi.