“AYVALIK’IN TEK BALIKÇI BARINAĞININ KAPASİTESİ YÜZDE ELLİ AZALACAK”

Nilgün KAYA

Ayvalık Cunda (Alibey) Adasında Cunda Su Ürünleri Kooperatifi çekek bölümüne yapımı planlanan Sahil Güvenlik Komutanlığı hizmet binası protesto edildi.

Fotoğraflar: Güner Oskan

21 Mayıs tarihinde yaşanan fırtınada, 100′ den fazla balıkçı, gezi ve dalış teknesinin zarar gördüğü Ayvalık’ta, deniz emekçileri, yıllardır eksikliği yaşanan balıkçı barınağının yapılması için seslerini duyurmaya çalışırken, kentin tek balıkçı barınağının bir bölümünün Sahil Güvenlik Komutanlığına verilecek olması ilçede tepkilere yol açtı.

Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun

Ayvalık Kent Konseyi tarafından Cunda Su Ürünleri Kooperatifinde düzenlenen etkinlikte, söz konusu binanın yapılmasının Ayvalık’ın tek balıkçı barınağının kapasitesini yüzde elli azaltacağına dikkat çekildi. Etkinliğe, Ayvalık belediye başkanı, kentteki çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluş temsilcileri, balıkçılar ve vatandaşlar katıldı. Protestoda, “Kıyı kenti olan Ayvalık’ımızda balıkçıkla geçimini sağlayanların barınma sorununa engel olacak bu plan değişikliğini kabul etmek mümkün değildir. Bu konu Cunda’nın trafiğini etkileyecek. Sahil Güvenlik Komutanlığı’na tahsis edilen arazi 3. Derece sit alanı. Stratejik açıdan açık denizde daha uygun bir yer bakılabilir. Binanın yapılması durumunda, Ayvalık turizmi başta olmak üzere tüm alanlarda kentin olumsuz yönde etkileneceğini bugünden görüyoruz. Kamuya açık olan 3361 sayılı Kıyı Kanunu’nun yapılanmanın yasakladığı bölgelerden olup, bu nedenle bu tesisin yapılması uygun değildir. Bu parsel 1.Derece Doğal Sit alanında değildir. Ancak 3. Derece Sit alanında kaldığından bu büyüklükteki bir bina koruma kararlarına uymamaktadır. Bu büyüklükte bina Cunda Adası’nda mevcut değildir.” Denildi.