TABİAT PARKI ÜCRET TARİFESİNE SON NOKTA

Fotoğraf: Kadri KAYA

Nilgün KAYA

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Korunan alanlar ücret tarifesi açıklandı. Tarifede Ayvalık Adaları Tabiat Parkı ve Sarımsaklı Tabiat Parkı da yer alıyor ancak yetkililer, her yıl belirlenen tarifenin Ayvalık’ta uygulanmayacağını açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan tarife Ayvalık’ta, özellikle sosyal medyada gündeme gelmiş ve bazı vatandaşlar duruma tepki göstermişti. Tarifede; Türkiye’deki 210 tabiat parkından olan ve alan açısından ülkemizin en büyük tabiat parkı statüsündeki Ayvalık Adaları Tabiat Parkı ile Sarımsaklı Tabiat Parkına bisikletle giriş 5, motosiklet ve ATV ile giriş 10, otomobil, kamyonet ve pickup ile giriş 15, minibüs ile giriş 45, midibüs ile giriş 75,otobüs ile giriş 150 lira olarak belirlendi.

YANLIŞ ALGI”

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürü Nurullah Gürkan, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı giriş ücreti uygulamaları konusunda bilgi verdi. Türkiye genelinde birim fiyatların belirlendiğini, bu fiyatların işletmeler için geçerli olduğunu söyleyen Gürkan, “Bugüne kadar Ayvalık’ta ücret alınmadı. Bundan sonra da ücret alınması düşünülmüyor. Tabiat parkında bazı spesifik noktalar var. Bu noktaların muhammen bedelini hesaplayabilmek için bu bedeller üzerinden hareket ediliyor. Giriş noktaları yoğun dönemlerde kolluk kuvvetleri ve DKMP personelinin kullanımı açısından yapıldı. Güvenlik ve danışma amacıyla. Bu bir hizmettir.” dedi. Nurullah Gürkan tarafından merkezi ve yerel yönetimle de paylaşılan bilgi notunda “2021 yılında Ayvalık Adaları Tabiat Parkında , her yıl Doğa Koruma ve Mili Parklar Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen ve 04.03. 2021 tarih ve 494110 sayılı Bakanlık makam oluru ile onaylanan 2021 yılı korunan alanlar ücret tarifesi doğrultusunda uygulamalar yapılmaktadır. Buna göre; Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nda işletmeciliğe konu ola yerler dahil Ayvalık Adaları Tabiat Parkına girişlerden herhangi bir ücret tahsil edilmemektedir. Giriş ücreti alınması konusundaki yanlış algıların ortadan kaldırılması hususu önem arz etmektedir.’ denildi.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkına, 3’ü Balıkesir Büyükşehir Belediyesine verilmek üzere toplam 4 tane Günü Birlik tesis yapımı için bakanlık onayının da çıktığı öğrenildi. Günü Birlik tesislerin tüzel kişiliklere değil sadece kamu kurumlarına verildiği belirtildi.

TABİAT PARKI GİRİŞLERİNE YAPILAN TAKLAR, ALANIN GÜVENLİĞİ İÇİN”

Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan’ın girişimi ile ülkemizin mahalli öneme haiz sulak alanları arasında yer alan Şeytan Sofrası sulak alanının korunması ve kuş gözlemcilerin farklı kuş türlerini kolay gözlemleyebilmeleri için 1 milyon TL bedel ile Güney Marmara Kalkınma Ajansı destekli proje hazırlandı. Sulak alanda 783 metrelik yürüyüş bandının yanı sıra Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içinde 3 noktaya giriş takı  terasları da yapıldı.

Giriş taklarının sadece alanda güvenliği sağlamak amaçlı olduğuna dikkat çeken Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, giriş takları yapılması ile ücret tarifesinin bağdaştırılmasının doğru olmadığını ifade etti. Giriş tarifesinin her yıl belirlendiğini ancak Ayvalık’ta herhangi bir ücret alınmadığını ve alınmayacağını ifade eden Kaymakam Görgülüarslan, “GMKA destekli koruma projemiz, vatandaşların giriş çıkışlarını engelleyecek bir düzenleme değil. Sahanın daha düzenli ve güvenli olması adına kontrol sağlanması için yapıldı.” dedi.