AYVALIK’IN BENZERSİZ SU ALTI DÜNYASI, BU GÜZELLİĞİ KEŞFETMEK İSTEYENLERİ BEKLİYOR

Nilgün KAYA

24 adası, tarihi dokusu ve mübadil mutfağı ile yurt içi ve yurt dışında dikkat çeken Ayvalık’ın gizli güzelliklerinden biri olan sualtı dünyası da benzersiz. Tam kapanma sürecinde hazırlıklarını tamamlayan dalış tekneleri de derin mavinin gizemlerini ve güzelliklerini görmek isteyenlerin Ayvalık’a uğramasını bekliyor.

Adaları ile ilginç ve özel bir denizel ekosisteme sahip, Türkiye’nin en büyük tabiat parkına sahip Ayvalık, su altı güzellikleri ile de çok özel bir konumda.

(Fotoğraflar: Prodivers Dalış Merkezi)

Ayvalık’ta Türkiye’nin en güzel dalış noktaları bulunuyor. Kent, bu dünyayı keşfetmek isteyenlerin ve su altı fotoğrafçılarının büyük ilgisini çekiyor.

AYVALIK’IN RENKLİ SU ALTI HAYATI MERAK UYANDIRIYOR

Dünyada sadece bir eşi İtalya’nın Portofino kentinde bulunan kırmızı mercanların yanı sıra farklı balık türlerine de ev sahipliği yapan Ayvalık’ın sualtı, her yıl yerli turistleri ağırlarken yabancı dalış meraklıları tarafından keşfedilmeyi bekliyor.

Bölgede kırmızı mercanların yanı sıra süngerler, deniz yıldızları, gümüş ve karabaş balığı sürüleri görülüyor. Kırmızı mercanlar nedeniyle Ayvalık, Türkiye’nin Kızıldeniz’i olarak anılıyor.

DALIŞ TEKNELERİ SEZON HAZIRLIKLARINI SÜRDÜRÜYOR

9 ay boyunca 60 dalış noktasında Ayvalık’ın su altı güzelliklerini görme imkanı sağlayan, liman bölgesindeki dalış tekneleri, tam kapanma sürecinde sezon hazırlığı yaptı.

Bu bölgede 14 yıldan bu yana profesyonel olarak denizlerde bulunan, Kubilay Kılıç yönetimindeki Kuzey Mavi Dalış Merkezi rehber balıkadamı Nuri Büyükdilsiz, Ayvalık’ın renkli sualtı dünyasının  ülkemiz dışında yabancı ülkelerden de fotoğrafçıları bölgeye çektiğini söyledi.

Büyükdilsiz, “Bu sene hazırlıklarımıza başladık. Tüplerimizin içlerini kumlattık. Vanalarımızı temizledik. Regülatörlerimizi komple elden geçirdik. Malzemelerimizi hazırladık. Şimdi de yerleştirmeye geçiyoruz. Allah nasip ederse, kapanma sürecinin bitiminden itibaren tüm dalıcılarımızı, konuklarımızı dalışa götüreceğiz. Bu süreç ne kadar sürecek bilmiyoruz ama biz ekip olarak, tekne olarak hazırız. Konuklarımızı bekliyoruz.” dedi.

“AYVALIK’IN SUALTI GÜZELLİKLERİ ANLATILIR GİBİ DEĞİL”

Büyükdilsiz, “Ayvalık’ın su altı güzellikleri anlatılır gibi değil. Dünyaca meşhur kırmızı mercanlarımız var. Çok uzun süredir, pandemiden dolayı dokunulmadığından dolayı muhtemelen gayet temiz ve canlanmış durumda olacak. Su altı canlılığı çok fazla olacak. Balık popülasyonunun çok artmış olacağını bekliyoruz. Dalıcı olan arkadaşların çoğu biliyor. Dalıcı olmayanların ve bu işe yeni başlayacak olanların bu güzellikleri görmeleri, su altı sporunu beğenmeleri ve bize eşlik etmeleri güzel olur. İnşallah hep birlikte güzel bir sezon geçirmeyi diliyoruz. “ dedi.