KÖYLÜLERİN MERASI MADENCİ ŞİRKETE VERİLDİ

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın Karaayıt köyü yakınlarındaki Bilfer Madencilik tarafından işletilen demir zenginleştirme tesisinin Karaayıt ve Bulutçeşme köylerinin mera alanını atık deposu yapmasına ilk toplantıda onay vermeyen mera komisyonu, 17 günlük tam kapanma sürecinin ilk gününde yapılan toplantıda karar değiştirdi. Karaayıt köylülerinin merası, il mera komisyonu kararıyla madenci şirkete verildi.

9 Nisan 2021 tarihinde toplanan İl Mera Komisyonu, Ayvalık-Karaayıt ve Bulutçeşme köyleri merasında Bilfer Madencilik’in atık deposu olarak kullanmak istediği alanın, ‘mahallelerin hayvan varlığı bakımından mera varlıklarının yetersiz olduğu anlaşıldığından’ köylülerin kullanımında kalmasına karar vermişti. Komisyonun 21 gün sonra kararını değiştirmesi ilçede şaşkınlık yarattı.

Toplantı, Maden şirketinin, Tarım ve Orman Müdürlüğüne yaptığı talep üzerine yurt genelinde tam kapanma sürecinin ilk gününde yapıldı. Maden şirketinin, mevcut atık depo alanının dolmak üzere olduğunu, İl Mahalli Çevre Kurulunun bu alanla ilgili izni olduğunu ve bölgede alternatif bir alan bulunmadığını söylediği, alanın tahsisi ile doğacak muhtemel yem açığının karşılanması, iki köyün hayvan yetiştiricilerine mera oranına uygun şekilde 20 yıllığına yem parası vermeyi ve mera kanunu gereği peşin ödenecek 20 yıllık ot bedeline ilaveten 20 yıllık ot bedeli kadar meblağı da Balıkesir Valiliğine vermeyi taahhüt ettiği öğrenildi.