MERANIN ATIK DEPOSU OLMAMASI İÇİN İMZA KAMPANYASI

Nilgün KAYA

Karaayıt kırsal mahalle merasının, mahallede faaliyet gösteren maden şirketine atık deposu olarak tahsis edilmesi üzerine harekete geçen Ayvalık Tabiat Platformu imza kampanyası başlattı.

Ayvalık-Karaayıt köyünde mera talanına dur diyelim’ başlığı ile başlatılan kampanya dilekçesinde, ‘ Karaayıt köyünün merasının, BİLFER Madenciliğin atık deposu olmasına izin vermeyelim! Karaayıt köyünde hayvancılığı yok etmek isteyen, havamızı, suyumuzu, toprağımızı zehirleyen BİLFER Madenciliğe geçit vermeyelim! Tarım ve hayvancılıkla geçinen, ülke ekonomisine katkı sunan Ayvalık-Karaayıt köylüsünün kara yazısı BİLFER Madenciliğin bakır ve demir madeni çıkartmak, işlemek üzere bereketli topraklara yerleşmesiyle başladı. Köylünün yaşam ve geçim alanını elinden almaya çalışan şirket, bölge halkına verdiği zarar yetmezmiş gibi sürekli artan bir iştahla faaliyet alanını büyütmeye devam etti. Şimdi de, zor koşullarda ayakta kalmaya çalışan hayvan sahiplerinin koyununu, keçisini otlattığı köyün merası, atık deposu olarak kullanılmak üzere BİLFER Madenciliğe tahsis ediliyor. 457 koyun, 405 keçi, 575 kuzunun yaşam alanı olan meranın 90.000 metrekaresi, devasa pasa yığınları ile örtülmek isteniyor.

4342 sayılı Mera Kanununun 4. maddesine göre, “Mera, yaylak ve kışlaklar; özel mülkiyete geçirilemez, amacı dışında kullanılamaz, zaman aşımı uygulanamaz, sınırları daraltılamaz” . Ancak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Karaayıt Köyü’nün merasının tahsis amacını hazine adına değiştirerek, demir cevheri zenginleştirme tesisinin atıklarının depolanması için BİLFER Madenciliğin hizmetine sunuyor.

Köye ait mera gerçek sahibinin, yani köylünün elinden alınarak, köyün hemen yanı başında bulunan ve yıllardır köyün havasını, suyunu, toprağını zehirleyen BİLFER Madenciliğe tahsis edilmek isteniyor.

Meralar, yaşam mücadelesi veren köylünün en önemli geçim kaynağıdır, pek çok bitki ve hayvan türünün yaşam alanıdır, su dengesini koruyan, erozyonu engelleyen önemli alanlardır. Bir merayı maden sahası haline getirmek, geri dönülmez zararlara yol açar, hem eko-sisteme, hem hayvancılığa darbe vurur. Karaayıt Merası ve diğer tüm meralar, bütün özellikleriyle korunarak köylüye bırakılmalıdır.

#MeralarHalkındır diyen köylüler ve çevre gönüllüleri olarak, Karaayıt merasının BİLFER madenciliğin atık deposu olarak kullanılmasına karşı çıkıyoruz. Karaayıt köylüsünün, koyunun, keçinin, kuşun, böceğin hakkını savunmak için kampanyamıza siz de bir imza ile destek olun. SEN DE İMZALA! Karaayıt köyünün merasının, BİLFER madenciliğin atık deposu olmasına izin vermeyelim!’ denildi.