“KAZDAĞLARIMIZI BİZE GERİ VERİN”

Fotoğraf: Kadri KAYA

Nilgün KAYA

Kazdağlarındaki mücadele sonucu Alamos Gold’un ruhsatı yenilenmedi ve orman izinleri iptal edildi. Şimdi Kazdağları’nın yaraları sarma zamanı.

Kazdağları’nda siyanürlü altın araması için 350 bin ağacı kesen Kanadalı şirket Alamos Gold’un izinlerinin iptal edildiği açıklandı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, “Anlayamadığımız nokta konteynırların çıkarılması için neden 1 yıl süre veriliyor. Biz alanın acilen rehabilite edilmesini istiyoruz” dedi. Çevreci avukat İsmail Hakkı Atal ise “Şirketin bu alanı kendisi paraya harcayarak rehabilite etmek zorunda. Kamu kaynaklarından, vatandaşın ödediği vergilerden çıkmaması gerekiyor” diye konuştu.

Fotoğraf: Güner Oskan

İstanbul Kazdağları Dayanışması’ndan yapılan açıklamada ise “Doğa düşmanı Alamos Gold’u, ancak kararlı ve tüm zorluklara göğüs geren bir direniş pratiği Kazdağları’ndan söküp atabilirdi ve bizler de kararlı, kesintisiz bir direnişi ortaya koyarak bu kazanımı, Türkiye ekoloji mücadelesi tarihine yazdırmayı başardık. Şimdi sıra katliamın gerçekleştirildiği, 350 bin ağacın kesildiği, kurdun, kuşun, domuzun, sincabın yuvası olan bu alanın rehabilite edilmesinde” denildi.