ALTINOVA DİKİLİ SULAMA BİRLİĞİ’ NİN YÜZDE 80’E VARAN SU ZAMMI GÜNDEMDE

Nilgün KAYA

20 bin çiftçinin yararlandığı Altınova- Dikili Sulama Birliği’nin sulama ücretlerine yaptığı yüzde 80’e varan zam, Ayvalık Ziraat Odasında, AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey’in ziyareti sırasında gündeme geldi.

Ayvalık Ziraat odasındaki toplantıda Ziraat Odası Başkanı Hasan Baysal, meclis başkanı Ersan Adli, oda yöneticileri ve bölge çiftçileri hazır bulundu. Toplantıya AK Parti Ayvalık İlçe Başkanı Ali Gür de katıldı.

Bölge çiftçilerinin tarımsal sulama amacıyla kullandığı DSİ’ ye ait birliğin Madra Barajından kullandırılan suya yaptığı zam nedeniyle yaşanan sıkıntılar üzerine girişimde bulunduğunu belirten Ziraat Odası başkanı Hasan Baysal, Madra barajindan kullanılan suyun birim fiyatı ile diğer birliklerce belirlenen su fiyatının aynı oldugunu söyledi.  Baysal, “Ancak Altınova başta olmak üzere bölgemizde tarım yapılan araziler büyük oranda kumsal yapıya sahip. Bu durumda örneğin diğer sulama birlikleri alanlarında mısır üretimi için sezonda 3 defa sulama yapılması yeterli iken bölgemizde sezonda 7 sulamaya kadar çıkabiliyor. Bu durumda sulama suyunun birim fiyatı belirlenirken bu durumun dikkate alınması büyük önem arz ediyor. Pandemi nedeniyle zaten ürrtim maliyetleri çok büyük oranda artmışken bir de sulama maliyeti deki yüzde 80 oranında artış maalesef çiftçimizi daha da zora sokuyor. Çiftçilerimizin istek ve sorunlarını ilettiğimiz AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, sağ olsun sesimize kulak verdi. Bizleri dinlemek ve soruna çözüm bulmak için Ayvalık’a geldi.” Dedi.

Mustafa Canbey, DSİ yetkilileri ile yaptığı görüşmede, iki yıldan bu yana sulama fiyatlarına zam yapılmamış olması ancak bu sene sulama girdilerinde de ciddi oranda artışların olması nedeniyle müdürlüğün bu zammı yapmak zorunda kaldığını söyledi. Aldığı bilgiyi Tarım ve Orman Bakanlığına ileteceğini belirten Canbey, sorunun çözülmesi için gerekli mercilerle görüşeceğini söyledi.