AYVALIK VE CUNDA İSKELELERİNDEKİ KARMAŞA İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ KONUŞULDU

Nilgün KAYA

  1. SS Cunda Su Ürünleri Kooperatifi, SS Ayvalık Deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, Cunda Yolcu Motorları Derneği başkanları ve yönetim kurulu üyeleri yerel yönetimle bir araya geldi. Ayvalık ve Cunda Adası iskelelerinde yaşanan yoğunluk ve sorunların ele alındığı toplantıda, iskelelere bir düzen getirilmesi gerektiği vurgulandı.

Meclis üyeleri Hüseyin Ergin, Özge Toygar ve Ali Jale’nin de katıldığı toplantıda, iskelelerin işletmesinin Ayvalık Belediyesi denetiminde olduğu hatırlatılarak, iskelelere güvenlik konulacağı, giriş- çıkışların kontrol, seferlerin de denetim altında olacağı açıklandı. İki iskeleye 350-400 bin lira üzerinde harcama yapıldığını kaydeden Melis üyesi Ali Jale, “Bu iskelelerde bir düzen kuracaksak herkes fedakarlık yapmayı göze alacak. Bileşenlerden bir tanesi fedakarlık yapmayı kabul etmiyorsa toplantıyı yapmamızın anlamı yok. Herkes fedakartlık yapabilirse ortak noktayı bulabiliriz. Ayvalık denizcisinin birleşmesi lazım” dedi

Ayvalık-Cunda arasında çalışan 4 motor olduğunu belirten Cunda Yolcu Motorları Derneği Başkanı Cengiz Çiğre, “Bizim talebimiz olmadı. Ulaştırma Bakanlığı iskeleyi belediye size yaparsa çalışırsınız yoksa bağlanırsınız dedi. Belediyenin bize uygun şartları sağlaması taraftarıyız.” dedi.

SS Ayvalık Deniz Motorlu Taşıyıcılar Kooperatif Başkanı Ahmet Kemer, “ Yıllardan beri gelen belediye başkanları denizci değil. Burası deniz kenti ancak hiçbir zaman önem verilmedi. Şu an düzen yok. Bizim iskelemiz çok küçük. Değerlendiremiyoruz. Balıkhanemizi balık çıkarmak için kullanabiliriz. Şehrin dışı gırgırlar orada durabilir. Cunda’ya girmemizin te sebebi oradaki esnafa para kazandırmak. Yarım saat daha ayıralım, oradaki esnaf iş yapsın istiyoruz. Yarım saat içinde güzel bir alışveriş ve güzel bir tanıtım oluyor. Cunda’nın tanıtımına yüzde 15-20 oranında katkımız var. Kooperatifimiz kurulduğu günden beri belirlenen kirayı aksatmadan ödüyor. Belediyeye de katkımız var. ” dedi.

Konuyla ilgili endişelerini dile getiren Belediye Meclis üyesi Hüseyin Ergin, “Problem öyle bir yere geldi ki cinayet işlenecek. Sorun belli. Herkes rahat yanaşmak istiyor. Yazın cambazlık yaparak yanaşıyorsunuz. Asıl problem balıkçı tekneleri. İskeleler boş kalacak. Gezi tekneleri gelip yanaşacak, yolcu indirip bindirecek. Yolcu motorları rahat rahat çalışacak.” dedi.

Pateriça Tur’dan İsmail Duman, “Temmuz, Ağustos arası sıkışıklık oluyor. Eylül ayında gırgırlar, troller geliyor, bizim işimiz daha zor oluyor. Bugüne kadar büyük bir olay yaşanmadan sezonlarımızı tamamladık. Bu işleri organize edecek birileri olmadığı zaman zor oluyor.” dedi.

Balıkçı tekneleri ve gırgırların nereye yanaşacağı, gezi teknelerine başka noktaların açılıp açılamayacağı konuları üzerine görüş alışverişinde bulunulan toplantıda, SS Cunda Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İsmail Güran, gezi teknelerine kooperatif önünde yer açtığını ancak çoğunun aynı anda yanaşmaya çalışmasının sıkıntılara neden olduğunu ifade etti.

Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Karasu, “Bunları yaparken bizim yükümlülüklerimiz olacak. Hem de oradaki iskelelerden faydalanan motorlar, gezi tekneleri ve balıkçılarla ilgili ortak bir mutabakata varmamız gerek ki bu işe bir start verelim. İskeleler daha önce bize tahsisliydi ancak kullanım konusunda sıkıntı vardı. Biz prosedürleri yerine getirdik. Daha sonra iskelelerin belediye tarafından işletileceği konusunda rapor verdiler. Geçen sene Aralık gibi iskelelerin işletme izinlerini aldık. Sezon geliyor. Her ne kadar Balıkesir kırmızı nokta olarak görülse de bir süre sonra işletmeler açılacak ve iskeleler tekrar kullanılmaya başlayacak. İskeleleri bir düzen altına almamız lazım. Çünkü her sene gelip denetleyecek ve eksiklikler görülmezse işletme izni uzatılacak. Gezi teknelerinin ve iskeleyi kullanan Cunda motorlarını geliş gidiş saatleri konusunda bize sunduğu raporlar var. Sorumluluk bizde olacak. Belirli dönemlerde balıkçılar da kullanıyor. Her iki iskelenin de düzenli olması lazım. Seferlerin düzenlenmesi lazım. Balık sezonu var, balık sezonunun çakıştığı dönemler var. Bizim burasıyla ilgili işletme maliyetimiz var. sonuçta Ulaştırma Bakanlığına bir ücret veriyoruz. Personel bulunduracağız. Bununla ilgili Cunda Motorlarının seferleri ile bir rakam belirlememiz gerek. Kendilerinin aldığı bir rakam var. geçen sene 8 liramıydı. Bizim burada kar diye birşey düşünmüyporuz. İskelelerin düzgün kullanılmasını ve denetimli olmasını istiyoruz. Seferler yapıyoruz, belediye buradan kar etsin diye bir düşüncemiz yok. “ dedi.

Yolcu motorlarının fedakarlık yaptığını belirten Cunda Yolcu Motorları Derneği Başkanı Cengiz Çiğre’nin Cunda Adasındaki küçük iskelenin bir tarafına yolcu motorları diğer tarafına gezi teknelerinin yanaşması yönündeki önerisi kabul görürken, tüm iskelelerde denetim tamamen belediyeye ait olmak üzere Ayvalık iskelesinde de tekne yerleri değişimi ile bir düzen oluşturulması yönünde görüş birliğine varıldı.