FIRTINA YİNE ZORLADI, BALIKÇILAR ‘BARINAK ŞART’ DEDİ

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta önceki gün etkili olan fırtına, balıkçılara yine zor anlar yaşattı. Balıkçılar, barınak taleplerini bir kez daha hatırlattı.

Günlük yaşamı olumsuz etkileyen ve gece boyu devam eden fırtınada hasar gören bir tekneyi kurtarma çalışmaları yağmur altında güçlükle sürdürüldü. Armutçuk sahiline bağlı tekneyi denizden çıkarmaya çalışan vinçte çamura saplandı. Her fırtınada perişan olduklarını belirten balıkçılar, Ayvalık’ta olumsuz hava koşullarında sığınabilecekleri bir barınak olmamasından dertli.

Balıkçı Metin Kartay, “Ayvalık’ta balıkçılıkla geçimimi sağlıyorum. Küresel iklim değişiklikleri Ayvalıkımızı da sık sık vurmaktadır. Bu 10-15 gün içinde her zaman fırtına çıkıp, her seferinde arkadaşlarımızın teknesi parçalanmaktadır. Yetkililerin buna bir çare bulması lazım. Bölge genelinde her yerde bir barınak var gel geelim Ayvalık’ta yok. Dün kıyamet koptu. Bir sürü tekne kırıldı. Şimdi bakın deniz nasıl oldu. Anlık değişiyor. Bu ihtiyaçtan çıkmıştır zaruri olmuştur. Ayvalık’ta bir balıkçı barınağı yapılması şarttır.” dedi.

“AYVALIK’IN ÇOK BÜYÜK BİR SORUNUDUR BU”

Profesyonel balık adam ve dalış eğitmeni Murat Türkoğlu, “Ayvalıklı balıkçılar olarak Ayvalık’ımıza barınak istiyoruz. Sıkıntılarımız çok büyüktür. Bir sürü tekne fırtınalardan dolayı parçalanıyor. İnsanlar teknelerini kurtarmak için çok büyük mücadele veriyor ancak başarılı olamıyor. Ayvalık’ın çok büyük bir sorunudur bu. Ayvalık’a bir balıkçı barınağı istiyoruz.” dedi.

“BARINAK OLMADIĞI İÇİN İKİ PARMAĞIMI KAYBETTİM”

74 yaşındaki Necmi Soysal, “En az 30 senedir kendi teknem var. Her rüzgar estiğinde çok mağdur olup büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Ayvalık’ımıza balıkçı barınağının yapılmasını istiyoruz. Server Van, “Senelerdir Ayvalık’ta denizcilikle uğraşan biriyim. Seneler önce ben iki parmağımı kaybettim barınak olmamasından dolayı. Kayığım fırtınada kıyıya düştü ve parmaklarım parçalandı. Bizim istediğimiz sadece barınak” dedi.

“AYVALIK BELEDİYESİ’NDEN BARINAK TALEP EDİYORUZ”

Kemal Sarıca, “Ayvalık’ta 40 seneden beri balıkçılık yapıyorum. Fakat hava muhalefeti yüzünden balıkçı barınağı olmadığı için her sene hiç yoksa 8-10 tekne kırılıyor. Yazık günah milli servet bunlar. Ayvalık Belediyesi’nden bir balıkçı barınağı talep ediyoruz.” dedi.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞINA GİDİP BARINAK KONUSUNU GÜNDEME GETİRDİ

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı’nı ziyaret ederek konuyu gündeme getiren Balıkadam Çetin İşten, “Marina balıkçı barınağıydı ve Koç grubuna verildi. Kayıklar dışarı atıldı o zaman söz verdiler. Marinanın yanındaki boşluk mendirek olacak, barınak yapılacak diye. Kimse Marinaya karşı değil. Ayvalık’ta yat turizmi olsun tabii. Ancak o zamandan beri ortada hiç bir şey yok.  Bunu yıllarca ilettik gerekli yerlere. Mesut başkana, Yücel başkana ve Valimize. kimsenin önemsemediğini. gördük Ayvalık sahil kasabası. Limana kayıtlı 1607 özel tekne var. 234 balıkçı kayığı. Liman da kendi havasında.  Salla başı al maaşı. Peki, yazık değil mi? her fırtınada, biz o soğuk gecede kayıklarımızın başında. Kimi batar kimi parçalanır. Milli servet değil mi? bir de her yıl mavi kart gibi bir sürü ödeme yapıyoruz. Yazık ama güzelim doğa harikası Cunda yoluna köprü hem de yandaş kazansın diye iki kere yapıldı yeter ya Allah rızası için biri el atsın, sevap kazanır” dedi.