BALIKÇILAR DERTLİ; “BALIKÇI BARINAĞI İSTİYORUZ”

Fotoğraf: Nilgün KAYA- Arşiv

Nilgün KAYA

100 km’lik sahil şeridi ve yaklaşık 2 bin kayıtlı teknesi olan Ayvalık’ta, yaşanan fırtınalarda 1 senede 30 teknenin parçalanıp battığını belirten Balıkçılar, “Her fırtınada yıllardır aynı dert. Balıkçı Barınağı istiyoruz. Mağduruz” dediler.

Sarı Zeybek Tesisleri sahilinde 27 Ocak günü bir araya gelen yaklaşık 50 balıkçı, Ayvalık’a balıkçı barınağı yapılmasının şart olduğunu kaydetti. Önceki gün yaşanan fırtınada yine teknelerin hasar görerek birkaçının battığını ifade eden balıkçılar, her fırtınada teknelerinde sabahladıklarını artık bu soruna bir çözüm bulunması gerektiğini söylediler.

 

CHANGE. ORG’DA İMZA KAMPANYASI
‘Ayvalık’a balıkçı barınağı veya mendirek yapılması’ talebiyle Change.org’da imza kampanyası başlatan Fırat Göral, ‘Ayvalık’ın en büyük sorunu balıçı barınağı. Kampanyayı 1 sene önce başlattım ama hala birşeyler olamıyor. Her fırtınada teknelerimiz zarar görüyor. Her fırtınada tekne sahipleri teknelerini kaçırmak zorunda. Sabaha kadar uyku uyumuyor. Bu durum hoş değil. Milli servettir bu. Tekne koyacak yer yok ve teknelerimiz çalınıyor. Gerçekten büyük sıkıntı çekiyoruz. Bunun için bizim acilen balıkçı barınağına ihtiyacımız var. Belediye Başkanımız ve devlet büyüklerinden yardım bekliyoruz.” dedi.

“SESİMİZİ DUYURARAK BU SORUNU ÇÖZECEĞİZ”

10 yıl önce Amatör Balıkçılar Derneği’ni kuran Muharrem Parmaksız ise “Ayvalık’ın maalesef Poyrazı ver sert rüzgarları eksik olmuyor. Balıkçı arkadaşlarımız mağdur durumda. Benim de teknem var. Ben de amatör balıkçıyım ve bir dernek kurduk. Sesimizi yükseltip, sorunlarımızı aktaracağız. Bu önemli bir ihtiyaç. Parçalanan tekneler 30’un üzerinde. Yazık günah, ekmeğinin peşinde bu arkadaşlar ama sesimizi duyurarak bu sorunu çözeceğiz inşallah” dedi. Eniştesine ait teknenin 2 gün önce battığını anlatan Balıkçı Fatih İncedayı, “Uğraşıp bu soğukta denizden çıkardık. Motoru denizde şu anda. 30 bin lira değerinde teknemiz battı. Çok üzgünüz. Tek sorunumuz buraya balıkçı barınağı yapılması. Balıkçı arkadaşlar her gece gelip sabaha kadar bekliyoruz.” dedi.

“MİDİLLİ’DE HER KÖYÜN İÇİNE BALIKÇI BARINAĞI YAPMIŞLAR, BURADA ÖYLE BİRŞEY YOK”

Teknesinin geçen yıl çalındığını ifade eden Saim Akçay, “Midilli’ye gezmeye gittiğimde her köyün içinde balıkçı barınağı yapmışlar ama bizim burada öyle birşey yok. Yıllardır el emeği, biriktirdiğimiz para ile aldığımız teknelerin heba edilmesini istemiyoruz. Senelerdir verilen bir söz var ama yerine geldiğini görmedik.” dedi. Batan tekneleri çektiğini belirten Ahmet Kural, “Seçim öncesi söz veriyorlar. Aldatılıyoruz. Havalar geliyor, kayıklar kırılıyor gene yapılmıyor. Yapılırsa çok iyi olur. Başkan da sözünde durmuş olur. ”dedi. Balıkçı Deniz Hacıoğlu “3 gün önceden havayı takip ediyoruz ve kabuslarımız başlıyor. Türkiye’nin her yerini gezdim. Ünye’si, Fatsa’sı, Mersin’i mendireksiz, barınaksız yer görmedim. Teknemi satmayı düşünüyorum. Kendimi de ailemi de perişan ettim.” dedi.

“BALIKÇILAR BÜYÜK OY POTANSİYELİ, HİÇ OLMAZSA BU AÇIDAN DÜŞÜNÜN”

Balıkçı Metin Kartay, “Yıllardır Ayvalık’ın gereksinimi olan Balıkçı Barınağı, bölge genelinde her yerde olmasına rağmen Ayvalık’ta bulunmamaktadır. İlçemizde aşağı yukarı 2 bin 2500 tekne vardır. Bunun siyasi ayağını da düşünürsek 2 bin 500 tekne ve aileleri büyük bir oy potansiyelidir. Hiç olmazsa bu açıdan düşünün de Ayvalık’a bir katkınız, yardımınız olsun. Duacınız olsun bu insanlar.” dedi. Ayvalık Şoförler Otomobilciler Oda Başkanı Aziz Ciddi ile birlikte balıkçılara destek vermeye gelen Ak Parti Ayvalık İlçe Teşkilat Başkanı Mustafa Güren, “Ak Parti Ayvalık İlçe Başkanlığı olarak konuyu takip ediyoruz. Balıkçılarımızın her türlü yanınızdayız.” dedi.

“MARİNA HOLDİNGLERDEN BİRİNE VERİLDİ. ŞİMDİ HAZIRLANAN PROJEDE SERMAYEYE PEŞKEŞ ÇEKİLECEKSE HİÇ YAPILMASIN”

Cunda Adası’ndaki barınağın ilçedeki tekne sayısı için yeterli olmadığını söyleyen Belediye Başkanı Mesut Ergin ise Ayvalık’a birkaç tane balıkçı barınağı gerekliliğini Büyükşehir Belediyesi yönetimine ve Ankara’da gündeme getirdiklerini belirtti. Belediye başkanı, Belediyenin Marina ve yat çekek projesi olduğunu söyleyerek, “Denizle ilgili projelerin yapılması zaman alan bir konu, özellikle izin alınması. Bir kamuoyu oluşturarak bu izinlerin, bu süreçlerin hızlandırılması gerektiğini düşünüyoruz. İmar planında yer var ama sayısı arttırılmalı” dedi.  Balıkçıları dinlediği için belediye başkanına teşekkür eden Muharrem Parmaksız, Ayvalık’a daha önce balıkçılara yat çekek yeri denilerek Marina yapıldığına dikkat çekerek, “Balıkçılara yapıldığı söylendi. Holdinglerden birine verildi. Biz de yıllarca mağdur olduk. Şimdi hazırlanan proje de holdinge, sermayeye peşkeş çekilecekse hiç yapılmasın” diyerek balıkçıların endişelerini gündeme getirdi.
Balıkesir genelinde 28 adet balıkçı barınağından biri Ayvalık’ta. Alibey Adası Balıkçı Barınağının yanı sıra Ayvalık’ın Altınova Mahallesinde balıkçılar için bir barınma yeri bulunuyor.